Doorgaan naar hoofdcontent

Simpelweg simpele straatnamen - als de inspiratie even ontbreekt

Je kunt als straatnaamcommissie natuurlijk niet altijd op de toppen van je kunnen presteren. Altijd maar die creatieve thema's, verantwoorde vernoemingen en orginele achtervoegsels. Soms is het ook wel lekker om het eens een keertje simpel te houden en een straat gewoon Straat te noemen en een plein Plein. Er liggen in Nederland honderden van dat soort simpele straatnamen. Gebrek aan inspiratie? Gemakzucht? Geen idee? Nee, gewoon historisch zo gegroeid.

We lopen het rijtje even langs in volgorde van populariteit van de straatnaamachtervoegsels:
  • Straat - Er is één echte Straat in Nederland en die ligt ten oosten van Roermond.
  • Weg - Het zou leuk zijn als er ergens een weg lag die Weg heet, maar die heb ik nergens kunnen vinden. In Enkhuizen hebben ze wel een alternatiefje: het Wegje.
  • Laan - Niks Lindelaan, Legolaan of Churchilllaan. In Schagen, Den Haag, Broek in Waterland, Schiedam, Meeuwen, Oosterhout en Nunspeet hebben ze simpelweg een Laan. Er zijn ook nog negen plaatsen met een Laantje; dat is toch weer net wat minder.
  • Hof - In elf plaatsen hebben ze (elkaar) het Hof gemaakt: Meijel, Milheeze, Bergeijk, Gemert, Dongen, Bavel, Oosterland, Amerongen, Amersfoort, Dordrecht en Midwoud. In Wirdum schrijven ze het als Hôf.
  • Plein - Waarom zou je lang nadenken over de naam van een plein, als je het ook gewoon Plein kunt noemen? Zo moeten ze gedacht hebben in Rolde, Makkum, Biddinghuizen, Kerkrade, Merkelbeek, Landgraaf, Blitterswijck, Schijndel, Berlicum, Vlijmen, Zaamslag, 's-Heer Hendrikskinderen, Borssele, Werkendam, Zoelmond, Tiel, Houten, Nijkerk, Nieuwegein, Melissant, Den Haag, Zwammerdam, Hoogmade, Wateringen, Wassenaar, Bergen en Almere.
  • Dijk - Die verhoogde weg langs het water? Na een lange brainstorm werd het in Wijhe, Winssen, Ewijk, Beuningen, Weurt, Grevenbicht, Ohé en Laak, Neer, Montfort, Kessel, Alkmaar, Broek op Langedijk, Eersel, Benthuizen en Enkhuizen gewoon, ehhh... Dijk!
  • Pad - Paden zat in Nederland, maar ik heb er niet één gevonden die simpelweg Pad heet. Wel een Paadje in Nieuwe Niedorp en een Padje in Slochteren.
  • Singel - Van alle simpele straatnamen is de Singel toch wel het populairst. Die komt in Nederland in tachtig plaatsen voor - die ga ik hier maar niet allemaal noemen. En dan hebben we in Schelluinen ook nog een Singeltje; een kort paadje dat uitkomt op de Langeweg.
  • Dreef - Na Singel is de Dreef een goede tweede op de ranglijst van populaire simpele straatnamen. Die komt in Nederland ruim zestig keer voor, van Waddinxveen tot Nibbixwoud, van Hardinxveld-Giessendam tot Hendrik-Ido-Ambacht, van Vroomshoop tot Erksel en van Lamswaarde tot Noordeloos. Ja, daar waren ze op Dreef. In Westkapelle hebben ze een klein Dreefje.
  • Steeg - En dan zijn er nog zestien plaatsen met een heuse Steeg: Zwiggelte, Westervelde, Langelo, Norg, Ewijk, Heerewaarden, Stein, Echt, Neer, Thorn, Sevenum, Arcen, Schijndel, Wanroij, Liempde en Vuren. Veel mensen denken bij een steeg aan een klein zijstraatje in een grote stad, maar deze Stegen liggen allemaal in dorpen in Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en Drenthe. Het zijn bijna allemaal stegen in de oude betekenis van het woord: weggetjes die vanaf de rivieroever omhoog lopen.
Dat was de top-tien. En dan hebben we bijvoorbeeld ook nog op ruim twintig plekken een Kade (zoals in Piershil, Rucphen en Tzummarum), driemaal een Veld (in Deurne, Dongen en Veldhuizen) en viermaal een Kamp (Wirdum, Groesbeek, Nuth en Amersfoort). In bijna twintig plaatsen heeft men na ampel beraad besloten om het plantsoen gewoon Plantsoen te noemen. Waarom ook niet? Er zijn vijf plaatsen met een Park, negen met een Plaats, zes met een Gracht. Alleen in Venlo kun je in de Sloot wonen (maar dat is altijd nog beter dan eindigen in de Goot, in Neer).

Je kunt ook twee van deze simpele straatnamen combineren in één nieuwe tot bijvoorbeeld de Hoflaan, de Laanstraat, de Singelsteeg of het Hofplein. Dat is net weer ietsje minder simpel. Jammer eigenlijk. In Winschoten hebben ze er zo zelfs drie gecombineerd in de Hofstraatlaan.

Spaar ze allemaal!
In Den Haag hebben ze de Laan, het Plein, de Singel en de Plaats, en in Enkhuizen het Wegje, de Dijk, de Dreef en de Kade. Die twee vullen elkaar wel mooi aan. En gelukkig compenseren beide plaatsen dat met voldoende originele en unieke plaatsnamen. Er zijn geen plaatsen waar men meer dan vier van deze simpele straatnamen heeft. Misschien een leuk idee voor een nieuwbouwwijk: noem de straten gewoon Straat, Weg, Laan, Hof, Plein, Dijk, Pad, Singel, Dreef, Steeg en Kade. En dan natuurlijk Veld, Park en Plantsoen voor het noodzakelijke groen.


Reacties

Anoniem zei…
Aan dit overzicht kun je nog toevoegen het achtervoegsel Baan dat als losse straatnaam te vinden is in Biddinghuizen, Boxtel, Dussen, Eck en Wiel, Ens, Haarlem, IJsselmuiden, Kaatsheuvel, Meeuwen, Rotterdam, Schiedam en Warmond.
Ook het achtervoegsel Allee komt los voor en wel in Amstenrade, Brunssum, Dinxperlo, Emmen, Ermelo, Hattem, Limbricht, Meppel, Nieuwstadt en Ulft.
En Boulevard vinden we in Breskens, Egmond aan Zee, Grevenbicht, IJzendijke, Katwijk ZH, Roosendaal, Rozenburg ZH, Velp GLD, Vught en Zeist.

Groet,
Bert
Anoniem zei…
Het omgekeerde komt ook voor: in Heemstede ligt de Laan van Dick Laan.
Dubbelop.
[Eric]
Anoniem zei…
In Waddinxveen heb je de Dorpstraat ipv Dorpsstraat komt ook niet vaak voor denk ik.
https://www.google.nl/maps/place/Dorpstraat,+Waddinxveen/@52.0477682,4.6407995,18z/data=!4m5!3m4!1s0x47c5d1b004ea6b7d:0xcfa18b10c78438cb!8m2!3d52.0473822!4d4.6415344
Dinx zei…
@Anoniem: de naam Dorpstraat komt iets meer dan vijftig keer voor in Nederland, en de naam Dorpsstraat ruim driehonderd keer.

Populaire posts van deze blog

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp? Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat . Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat , van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet. Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland. Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk la

Waar ligt het geografisch middelpunt van Nederland?

Mijn zoon vroeg me waar precies het middelpunt van Nederland, want daar wil hij dan graag een keer met me naartoe. Nederland heeft aardig wat geografische middelpunten. Het is maar net hoe je definieert wat het middelpunt van een land is. Ik zet in dit verhaal een paar van die middelpunten op een rijtje - voor mijn zoon, maar natuurlijk ook voor jullie. (Voor dit verhaal kijk ik alleen naar het Europese deel van Nederland, zonder de Caribische eilanden; met die eilanden erbij ligt alles weer anders.) Uiterste punten Voordat ik een aantal middelpunten langsloop, noem ik hier eerst de geografische extremen van Nederland. Rottumerplaat - Het noordelijkst gelegen punt van Nederland ligt op Rottumerplaat. Locatie: 53.556485, 6.492520 Bad Nieuweschans - Het oostelijkste punt van Nederland ligt bij Bad Nieuweschans (Groningen). Om precies te zijn bij grenspaal 196, bij de grensovergang naar Duitsland. Locatie: 53.180299, 7.227509 Klein-Kuttingen - Het zuidelijkste punt van Nederland ligt

Wat zijn de meest populaire straatnamen van Nederland?

Pas vroeg iemand me naar welke personen in Nederland de meeste straatnamen zijn vernoemd. Mijn vermoeden werd bevestigd: dat zijn geen schilders of zeehelden, maar gewoon leden van het koningshuis. Dat bracht me tot de vraag: welke straatnamen komen eigenlijk het vaakst voor in Nederland? En hoe zit dat in andere landen? Dit is de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen: 1. Kerkstraat 2. Schoolstraat 3. Molenstraat 4. Dorpsstraat 5. Molenweg 6. Julianastraat 7. Parallelweg 8. Nieuwstraat 9. Wilhelminastraat 10. Sportlaan Deze tien worden op de voet gevolgd door Industrieweg, Beatrixstraat, Kastanjelaan, Stationsweg, Eikenlaan, Markt, Prins Bernhardstraat, Emmastraat en Beukenlaan . Wat zien we aan dit lijstje? Het zijn allemaal bijzonder traditionele straatnamen met een verwijzing naar een bekend gebouw (kerk, school, molen, station), een bestemming of functie (dorp, parallelweg, sport, industrie, markt), het koningshuis (Juliana, Wilhelmina, B