Doorgaan naar hoofdcontent

Schelden met straatnamen - je bent zelf een Burelhul!

Schelden, vloeken en tieren met straatnamen, ken je dat? Dat je als het even ontzettend tegenzit niet een godslasterlijke vloek gebruikt, maar heel netjes "Pótgieterstraat!" of "Skútslus!" roept. Of dat je een nare ontdekking doet en instinctief "Kólerhof!" of "Wetéring!" als krachtterm gebruikt. Herken je dat?

Ik moest hieraan denken toen ik onlangs Burelhul op een straatnaambord zag staan. "Je bent zelf een burelhul!", hoorde ik mezelf denken, tot mijn eigen verbazing overigens. Niet dat ik iets tegen de naam of het bord heb, maar ik vond de naam Burelhul gewoon een beetje klinken als een bepaald scheldwoord.

Burelhul is de naam van een fietspad in Radio Kootwijk op de Veluwe, een paar kilometer ten westen van Hoog Buurlo. Ik vind het een mooie naam, maar wel een beetje raar. Ik heb niet direct kunnen vinden waar de naam vandaan komt. Ik vermoed dat Burelhul een oude samentrekking is van 'Buurlo' en 'hul'. De naam (Hoog) Buurlo kwam in de negende eeuw al voor; het is een samenstelling van 'bur' (klein huisje) en 'lo' (bos). En 'hul' is een heel oud woord voor heuvel, net als 'hil' (en verwant met het Engelse 'hill'). Een burel-hul is dan gewoon een heuvel met wat bomen en een klein huisje erop. Ik las dat er in 2012 protesten waren tegen de aanleg van een betonnen fietspad langs de Burelhul. Misschien dat er toen wel wat mensen voor burelhul zijn uitgemaakt. Of voor hondelhul, maar dat is geen bestaande straatnaam. In Gelderland zijn wel meer straatnamen naar een hul genoemd, zoals de Staverhul in Uddel en gewoon De Hul in Wamel, Driel en Alphen. In Drenthe komt de straatnaam juist in het meervoud voor: in Annen, Dalerveen, Drijber en Noord Sleen hebben ze een straat die De Hullen heet.


Straatnamen als krachtterm
Straatnamen bieden een mooi alternatief voor platte schuttingtaal of godslasterlijke krachttermen. Maar wat zijn nou straatnamen die het een beetje goed doen in de scheldende volksmond? Ik noemde in de inleiding al Skutslus, een straat in Drachtstercompagnie in Friesland. In die provincie zijn ook meerdere plaatsen waar de straatnaam Skutsje (of iets wat daarvan is afgeleid) voorkomt. Dat roept ook lekker. De Kolerhof die ik in de inleiding noemde, ligt in Someren en daar hebben ze ook nog een Klotterstraat - die moet je ook maar eens hardop proberen. Bij een grote tegenslag kun je ook de Klotterpeellaan uit De Rips gebruiken. In dezelfde categorie passen de Kuttingerweg (in Epen) en de Kutersteenweg (in Noorbeek). Bij een kleine teleurstelling komt Schuit misschien van pas als alternatief voor 'shit'; Schuit is een straatnaam in Oudkarspel, Vollenhove en Woerden. Een achterbakse vent kun je een Achtersack noemen - dat is een straatnaam in Delft. En voor een vergelijkbare vrouw kun je de Slappedel uit Woudenberg gebruiken. Je ziet het, mogelijkheden genoeg.

Gebruik je zelf wel eens een straatnaam om te schelden of te vloeken? Of ken je een straatnaam die het goed doet als krachtterm? Laat het me weten... roept u maar!

Reacties

Anoniem zei…
Slettenhaarsweide, in Nijverdal.
Martin zei…
Tuurlijk. "Bospad!" bijvoorbeeld.
Joost zei…
Jammer dat je niet over de grens gaat, ik moest meteen aan https://maps.google.nl/maps?hl=nl&ll=50.862263,3.829936 denken.
Marlies zei…
of met plaatsnamen: "hou op, Boerenhol!" (Zeeland)
Anoniem zei…
Maar, Slettenhaar was/is een bekende Nijverdalse familie.
Daar kunnen ze ook niks aan doen.
Josh zei…
In Maarsbergen hebben ze ook een straat die Slappedel heet. In Gouda overtreffen ze dat met de Slapperdel. In dezelfde categorie: Krakkedel in Doornenburg, Plattedel in Nistelrode en Schapedel in Noordwijk.
SV zei…
Boerenl...aan! Ligt in 's-Gravenzande.
Anoniem zei…
Boerenhol! in Bergen op Zoom
Joost zei…
Qua scheldgevoel kom ik in NL nog niet veel verder dan de Roffart en de Zeguerslunet. Nou ja - en de Gaweg natuurlijk.
Joost zei…
In Huppel liggen de DonderGoorWeg! en de RotWeg! in elkaars verlengde.
Joost zei…
De "O, verdam!" of de Verdamstraat; het Peter de Gekstraatje; het Kolerhof; het Fokkingshof; en natuurlijk de Scheldestraat.
Karel zei…
In Winterswijk hebben ze, wel buiten de bebouwde kom, de 'Rotweg'.
Daaf Spijker zei…
Op Texel: Fonteinsnol
Frits zei…
Uilenputweg in Berg en Dal.
Anoniem zei…
Je kunt het geloven of niet maar in Kruishoutem, Belgie, is een straat met de aanstootgevende naam 'Lulstraat'.
Christine van E.
Pieter Bal zei…
Met die Schavernek van jou zeker!
(Leeuwarden)
Anoniem zei…
In Vollenhove (gem. Steenwijkerland) is een weg met de naam : Poepershoek
Kris10 zei…
Als gekkestraatnamenverzamelaar heb ik in de aanbieding : Boeretang (Mol-B) - Bonte Koe (Koewacht) - Bosdellen (Kasterlee) - de Knol (Terneuzen) - Den Del (Tilburg) - Dondersteen (Essen) - Kerkdel (Slenaken) - Oude Omdraaien (Kaatsheuvel) - Oude Stukken (Bree) - Rodedel (Arendonk) - Stalpaart (Geel) - Vetterik (Halsteren)
Anoniem zei…
"Kun je niet uitkijken, Blinde Ezelstraat!?" (Brugge, BE)
Anoniem zei…
Godfried Bomansstraat!
Mirjam zei…
In Doorn heb je de Gezichtslaan, onder het motto 'geen woorden maar daden'.
Marcus Leroy zei…
Wat Anoniem zei over de Lulstraat in Kruishoutem, klopt! Maar de Eikelstraat in de Pinte (in dezelfde streek) vind ik ook niet zo'n compliment.
Dames Rosenbaum zei…
Jammer dat wij hier geen fotootjes kunnen plakken! Wij zagen op Schouwen Duiveland: Boutlaan. Ook daar: Kakkersweelweg.
Unknown zei…
In Brugge is er ook een straat die 'oude zak' werd genoemd.
Anoniem zei…
De Diemelstraat in Leiden.
Erik Dams zei…
Hier in Sint-Katelijne-Waver heb je de Mussepi en de Heisbroekweg die elkaar kruisen.
Anoniem zei…
"Turk" in Zwijndrecht, Nederland
Anoniem zei…
De plaatsnaam "Dèèmter", zoals Deventer in het dialect van de regio wordt aangeduid
Anoniem zei…
In Belize City (Belize) hebben ze een Kutavenue
Leo zei…
Of andersom:
in het buitengebied van Almelo heb je de Mooie Vrouwenweg.
(ik kom er niet vaak genoeg om te bepalen of ze zich daar nou verzamelen of juist allemaal weg zijn)

Populaire posts van deze blog

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp? Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat . Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat , van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd

Wie heeft de straatnamen van Monopoly gekozen?

De Barteljorisstraat, Neude, A-Kerkhof en de Kalverstraat. Iedereen kent de straatnamen uit het Monopoly-spel. Maar waarom hebben nou juist deze straatnamen een plekje in het spel gekregen? Waarom heeft men uit Rotterdam niet de Weena of de Lijnbaan gekozen, en voor Amsterdam de P.C. Hooftstraat? En waarom zitten Haarlem en Arnhem er wel in, en Maastricht en Eindhoven niet? Wie heeft dat allemaal bedacht? Voor de geschiedenis van het spel gaan we even helemaal terug naar 1904. Elizabeth Magie vroeg toen patent aan op het bordspel ' The Landlord's Game '. Geïnspireerd door dat spel liet Charles Darrow in 1934 in eigen beheer 5000 exemplaren van het spel 'Monopoly' maken en die waren binnen een jaar verkocht. Toen toonde Parker Brothers interesse om het spel in de Verenigde Staten uit te geven. Zij verkochten binnen een jaar meer dan een miljoen exemplaren. De populariteit van het spel bleef niet onopgemerkt en de Engelse firma Waddington kocht in 1936 de rechten o

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet. Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland. Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk la

De langste straatnamen van Nederland

Wat zijn de langste straatnamen van Nederland? Ik zet deze mooie namen graag voor je op een rijtje. Om de lengte van een straatnaam te bepalen volstaat het niet om op de straatnaamborden te kijken, want soms hangen er in één straat al borden met verschillende schrijfwijzen van dezelfde naam. Het is beter om uit te gaan van de officiële schrijfwijze van de straatnaam zoals die is vastgelegd in de BAG, de Basisregistraties Adressen en Gebouwen. Dat levert de volgende top-10 op: Ir. Mr. Dr. van Waterschoot van der Grachtstraat in Heerlen (48 tekens in totaal, 38 tekens zonder punten en spaties) Burgemeester Baron van Voerst van Lyndenstraat in Gramsbergen (46/41 tekens) Wethouder Fierman Eduard Meerburg senior kade in Katwijk (45/40 tekens) Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg in Tilburg (43/38 tekens) Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat in Laren (42/38 tekens) Burgemeester van Hövell tot Westerflierpad in Halfweg (42/38 tekens) Burgemeester Hoytema van