Doorgaan naar hoofdcontent

Lanen, pleinen en een heus kanaal voor onze nieuwe koning!

Na de aankondiging van de abdicatie van Beatrix ontstonden er al direct her en der plannen om straatnamen naar "Koning Willem-Alexander" te gaan noemen. Er zijn al een heleboel straatnamen naar Willem-Alexander genoemd, maar dat "Koning" ervoor maakt het toch wel extra bijzonder. Hoe is het met al die plannen afgelopen? Zijn er inmiddels echt straten naar de nieuwe koning genoemd?

In het artikel Een straat voor de nieuwe koning! schreef ik over de eerste plannen in Hellevoetsluis, Alkmaar en Utrecht. In Hellevoetsluis zou een Koning Willem-Alexanderkade komen, maar dat plan gaat niet door. Er bleek in Hellevoetsluis al een Willem-Alexanderplaats te zijn, en twee straten met ongeveer dezelfde naam leidt al snel tot verwarring. Bovendien houdt men zich in Hellevoetsluis graag aan het advies om straatnamen niet langer dan 24 tekens te maken. Dat je 'Koning Willem-Alexanderkade' tot 'Kwak' kunt afkorten, leek ook weinig gepast.

In Alkmaar hadden ze ook plannen voor een Koning Willem-Alexanderkade, maar ook die komt er niet. Er bleken in die straat (die nu Noorderarcade heet) nogal veel bedrijven en particulieren te zitten. Het zou nogal veel gedoe - en kosten - opleveren om die allemaal hun officiële adres te laten wijzigen. In plaats daarvan gaan ze in Alkmaar nu de Sportlaan hernoemen in Koning Willem-Alexanderlaan. Blijkbaar was het geen probleem dat je die naam ook tot vier letters af kunt korten...

Van de plannen voor een Koning Willem-Alexanderplein in Utrecht heb ik verder helemaal niks meer gehoord.


Nieuwe namen voor de koning
Er zijn sinds februari ook plaatsen met nieuwe plannen bijgekomen. Velp was daarvan het snelste. Daar ligt sinds vorige week een Koning Willem-Alexanderplein. In het oranjegezinde Velp was men al vaker de eerste die bij een belangrijke gebeurtenis bij het Koninklijk Huis een toepasselijke straatnaam bedacht. Ook na de geboortes van de prinsessen Catharina-Amalia, Alexia Juliana en Ariane Wilhelmina kregen een plantsoen en twee paden direct een nieuwe naam.

In Zevenhuizen heeft men na vandaag een Koning Willem-Alexanderlaan. En het stationsplein in Dronten wordt voortaan het Koning Willem-Alexanderplein genoemd. Aan dat lijstje kunnen we de komende maanden vast nog nieuwe straatnamen toevoegen.


Drenthe doet ook weer mee
Drenthe en Flevoland zijn in Nederland de enige twee provincies waar nog niet Ă©Ă©n straat naar Willem-Alexander is genoemd. Maar Drenthe maakt dat nu in Ă©Ă©n klap helemaal goed met de benoeming van het Koning Willem-Alexanderkanaal en een Koning Willem-Alexanderplein. Het kanaal is zes kilometer lang en loopt van Oranjedorp (!) naar Klazienaveen. Het is recent aangelegd onder de naam Veenkanaal, maar bij de ingebruikname op 8 juni 2013 zal het officieel Koning Willem-Alexanderkanaal gedoopt worden.

Maar het mooiste is natuurlijk dat K3 afgelopen zaterdag het nieuwe Koning Willem-Alexanderplein heeft geopend in Plopsaland bij Coevorden. Op het plein staan een K3-brandweermolen, een K3-verkeerspark en een Maya-speeltuin. Het is natuurlijk wel een gemiste kans dat er niet ook een waterspeeltuin is aangelegd.



Reacties

Rob Essers zei…
Het Koning Willem-Alexanderlaan (openbare ruimte ID 1892300001080879) in de woonplaats Zevenhuizen staat bij BAG Web vermeld met begindatum 12-03-2013. De nieuwe naam van het Stationsplein (openbare ruimte ID 0303300000643071) in Dronten is al sinds 23-04-2013: Koning Willem-Alexanderplein.

Een Koning Willem-Alexanderplein in Velp heb ik niet kunnen vinden. Dat betekent dat er nog geen formeel besluit is om een openbare ruimte in die woonplaats de naam koning Willem-Alexander te noemen, of dat het gemeentebestuur van Rheden het brondocument (nog) niet heeft ingeschreven in het adressenregister.

Volgens artikel 12 van de Wet basisregistraties adressen en gebouwen moet dat binnen vier werkdagen. Zouden die nog niet verstreken zijn, of 'eert' het gemeentebestuur van Rheden het nieuwe staatshoofd met het niet in acht nemen van een wettelijk voorschrift?
Dinx zei…
Rob, heb je enig idee of die BAG-database voor alle gemeentes even actueel is?
Rob Essers zei…
Bij de BAG vraag en antwoord op www.kadaster.nl staat:

-=[knip]=-
1.3 Wanneer zijn de mutaties in de BAG LV zichtbaar in BAG Web?
Normaal gesproken zijn mutaties binnen een half uur nadat ze zijn verwerkt in de BAG-LV zichtbaar in BAG Web. Door omstandigheden is het mogelijk dat het soms iets langer duurt dan een half uur. Constateert u dat een mutatie na 2 uur nog niet zichtbaar is in BAG Web, dan kunt u een e-mail sturen naar bag@kadaster.nl.
-=[knip]=-

Dit antwoord gaat alleen over BAG-LV en BAG Web. Hoe de koppeling tussen de lokale BAG en de landelijke voorziening precies werkt, weet ik niet. Ik ga ervan uit dat mutaties direct worden verwerkt. In geval van een systeemcrash is de bronhouder verplicht om binnen 2 dagen weer up-and-running te zijn met een actuele BAG.

Populaire posts van deze blog

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch Ă©Ă©n stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp? Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat Ă©Ă©n straat uit Monopoly: de Dorpsstraat . Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat , van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd...

Wat is in Nederland de langste straat met Ă©Ă©n naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet. Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste lĂ¡Ă¡n van Nederland. Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk la...

Waar ligt het geografisch middelpunt van Nederland?

Mijn zoon vroeg me waar precies het middelpunt van Nederland, want daar wil hij dan graag een keer met me naartoe. Nederland heeft aardig wat geografische middelpunten. Het is maar net hoe je definieert wat het middelpunt van een land is. Ik zet in dit verhaal een paar van die middelpunten op een rijtje - voor mijn zoon, maar natuurlijk ook voor jullie. (Voor dit verhaal kijk ik alleen naar het Europese deel van Nederland, zonder de Caribische eilanden; met die eilanden erbij ligt alles weer anders.) Uiterste punten Voordat ik een aantal middelpunten langsloop, noem ik hier eerst de geografische extremen van Nederland. Rottumerplaat - Het noordelijkst gelegen punt van Nederland ligt op Rottumerplaat. Locatie: 53.556485, 6.492520 Bad Nieuweschans - Het oostelijkste punt van Nederland ligt bij Bad Nieuweschans (Groningen). Om precies te zijn bij grenspaal 196, bij de grensovergang naar Duitsland. Locatie: 53.180299, 7.227509 Klein-Kuttingen - Het zuidelijkste punt van Nederland ligt ...

Wat zijn de meest populaire straatnamen van Nederland?

Pas vroeg iemand me naar welke personen in Nederland de meeste straatnamen zijn vernoemd. Mijn vermoeden werd bevestigd: dat zijn geen schilders of zeehelden, maar gewoon leden van het koningshuis. Dat bracht me tot de vraag: welke straatnamen komen eigenlijk het vaakst voor in Nederland? En hoe zit dat in andere landen? Dit is de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen: 1. Kerkstraat 2. Schoolstraat 3. Molenstraat 4. Dorpsstraat 5. Molenweg 6. Julianastraat 7. Parallelweg 8. Nieuwstraat 9. Wilhelminastraat 10. Sportlaan Deze tien worden op de voet gevolgd door Industrieweg, Beatrixstraat, Kastanjelaan, Stationsweg, Eikenlaan, Markt, Prins Bernhardstraat, Emmastraat en Beukenlaan . Wat zien we aan dit lijstje? Het zijn allemaal bijzonder traditionele straatnamen met een verwijzing naar een bekend gebouw (kerk, school, molen, station), een bestemming of functie (dorp, parallelweg, sport, industrie, markt), het koningshuis (Juliana, Wilhelmina, B...