Doorgaan naar hoofdcontent

Lanen, pleinen en een heus kanaal voor onze nieuwe koning!

Na de aankondiging van de abdicatie van Beatrix ontstonden er al direct her en der plannen om straatnamen naar "Koning Willem-Alexander" te gaan noemen. Er zijn al een heleboel straatnamen naar Willem-Alexander genoemd, maar dat "Koning" ervoor maakt het toch wel extra bijzonder. Hoe is het met al die plannen afgelopen? Zijn er inmiddels echt straten naar de nieuwe koning genoemd?

In het artikel Een straat voor de nieuwe koning! schreef ik over de eerste plannen in Hellevoetsluis, Alkmaar en Utrecht. In Hellevoetsluis zou een Koning Willem-Alexanderkade komen, maar dat plan gaat niet door. Er bleek in Hellevoetsluis al een Willem-Alexanderplaats te zijn, en twee straten met ongeveer dezelfde naam leidt al snel tot verwarring. Bovendien houdt men zich in Hellevoetsluis graag aan het advies om straatnamen niet langer dan 24 tekens te maken. Dat je 'Koning Willem-Alexanderkade' tot 'Kwak' kunt afkorten, leek ook weinig gepast.

In Alkmaar hadden ze ook plannen voor een Koning Willem-Alexanderkade, maar ook die komt er niet. Er bleken in die straat (die nu Noorderarcade heet) nogal veel bedrijven en particulieren te zitten. Het zou nogal veel gedoe - en kosten - opleveren om die allemaal hun officiële adres te laten wijzigen. In plaats daarvan gaan ze in Alkmaar nu de Sportlaan hernoemen in Koning Willem-Alexanderlaan. Blijkbaar was het geen probleem dat je die naam ook tot vier letters af kunt korten...

Van de plannen voor een Koning Willem-Alexanderplein in Utrecht heb ik verder helemaal niks meer gehoord.


Nieuwe namen voor de koning
Er zijn sinds februari ook plaatsen met nieuwe plannen bijgekomen. Velp was daarvan het snelste. Daar ligt sinds vorige week een Koning Willem-Alexanderplein. In het oranjegezinde Velp was men al vaker de eerste die bij een belangrijke gebeurtenis bij het Koninklijk Huis een toepasselijke straatnaam bedacht. Ook na de geboortes van de prinsessen Catharina-Amalia, Alexia Juliana en Ariane Wilhelmina kregen een plantsoen en twee paden direct een nieuwe naam.

In Zevenhuizen heeft men na vandaag een Koning Willem-Alexanderlaan. En het stationsplein in Dronten wordt voortaan het Koning Willem-Alexanderplein genoemd. Aan dat lijstje kunnen we de komende maanden vast nog nieuwe straatnamen toevoegen.


Drenthe doet ook weer mee
Drenthe en Flevoland zijn in Nederland de enige twee provincies waar nog niet één straat naar Willem-Alexander is genoemd. Maar Drenthe maakt dat nu in één klap helemaal goed met de benoeming van het Koning Willem-Alexanderkanaal en een Koning Willem-Alexanderplein. Het kanaal is zes kilometer lang en loopt van Oranjedorp (!) naar Klazienaveen. Het is recent aangelegd onder de naam Veenkanaal, maar bij de ingebruikname op 8 juni 2013 zal het officieel Koning Willem-Alexanderkanaal gedoopt worden.

Maar het mooiste is natuurlijk dat K3 afgelopen zaterdag het nieuwe Koning Willem-Alexanderplein heeft geopend in Plopsaland bij Coevorden. Op het plein staan een K3-brandweermolen, een K3-verkeerspark en een Maya-speeltuin. Het is natuurlijk wel een gemiste kans dat er niet ook een waterspeeltuin is aangelegd.Reacties

Rob Essers zei…
Het Koning Willem-Alexanderlaan (openbare ruimte ID 1892300001080879) in de woonplaats Zevenhuizen staat bij BAG Web vermeld met begindatum 12-03-2013. De nieuwe naam van het Stationsplein (openbare ruimte ID 0303300000643071) in Dronten is al sinds 23-04-2013: Koning Willem-Alexanderplein.

Een Koning Willem-Alexanderplein in Velp heb ik niet kunnen vinden. Dat betekent dat er nog geen formeel besluit is om een openbare ruimte in die woonplaats de naam koning Willem-Alexander te noemen, of dat het gemeentebestuur van Rheden het brondocument (nog) niet heeft ingeschreven in het adressenregister.

Volgens artikel 12 van de Wet basisregistraties adressen en gebouwen moet dat binnen vier werkdagen. Zouden die nog niet verstreken zijn, of 'eert' het gemeentebestuur van Rheden het nieuwe staatshoofd met het niet in acht nemen van een wettelijk voorschrift?
Dinx zei…
Rob, heb je enig idee of die BAG-database voor alle gemeentes even actueel is?
Rob Essers zei…
Bij de BAG vraag en antwoord op www.kadaster.nl staat:

-=[knip]=-
1.3 Wanneer zijn de mutaties in de BAG LV zichtbaar in BAG Web?
Normaal gesproken zijn mutaties binnen een half uur nadat ze zijn verwerkt in de BAG-LV zichtbaar in BAG Web. Door omstandigheden is het mogelijk dat het soms iets langer duurt dan een half uur. Constateert u dat een mutatie na 2 uur nog niet zichtbaar is in BAG Web, dan kunt u een e-mail sturen naar bag@kadaster.nl.
-=[knip]=-

Dit antwoord gaat alleen over BAG-LV en BAG Web. Hoe de koppeling tussen de lokale BAG en de landelijke voorziening precies werkt, weet ik niet. Ik ga ervan uit dat mutaties direct worden verwerkt. In geval van een systeemcrash is de bronhouder verplicht om binnen 2 dagen weer up-and-running te zijn met een actuele BAG.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populaire posts van deze blog

Over hobo, fagot en piccolo - hobofobie in Zaandam

Deze week kwam in het nieuws dat in de gemeente Zaanstad een paar jaar geleden de straatnaam Hobo is gewijzigd in Piccolo, omdat een toekomstige bewoner het te veel op 'homo' vond lijken. De reden dat dat nu in het nieuws was, is dat de gemeente nu pas bekend heeft gemaakt spijt te hebben van dat besluit. Wat is er nou precies allemaal gebeurd? 

In Zaandam wordt al jaren gewerkt aan het nieuwbouwproject Zaans Hout. De naam van het project verwijst naar de houtindustrie die in de 19e eeuw welig tierde in Zaandam. Langs de Houtveldweg verrezen allerlei nieuwe buurten waarvan de straatnamen allemaal iets met hout te maken hebben. Zo is er een buurt met houtsoorten als straatnaam, zoals Cypressehout, Ebbehout, Grenehout en Teakhout (vreemd genoeg heeft men de tussen-n uit de namen weggelaten). Daaronder ligt een buurt met straatnamen die aan de houtbewerking ontleend zijn: Kapzaag, Blokschaaf, Schrobzaag en Raamzaagpad (vreemd genoeg heeft alleen die laatste een achtervoegsel). En…

Heulen en kneuteren met de koning - over de straatnamen van Prinsjesdag

Op Prinsjesdag rijden koning Willem-Alexander en koningin Máxima in de Glazen Koets van Paleis Noordeinde naar de Ridderzaal. Hopelijk kijken ze onderweg goed uit het raam naar de straatnaambordjes, want de route leidt ze langs een paar bijzondere straatnamen die allemaal wat vertellen over de geschiedenis van Den Haag.

Nadat de koets het paleis verlaten heeft, rijdt deze eerst een stukje over het Noordeinde. Die straat werd eeuwen geleden al zo genoemd omdat hij aan de noordkant de stad uitliep. Het was toen overigens niet meer dan een modderpad. De bebouwing hield hier op en het was dus echt het noordeind van de stad. In 1533 werd hier een huis gebouwd dat in de loop der eeuwen is verbouwd, verwaarloosd, gerestaureerd en uitgebreid, en uiteindelijk geworden is tot het Paleis Noordeinde zoals wij dat nu kennen. Sinds 1984 is het in gebruik als werkpaleis, eerst voor koningin Beatrix en nu voor Willem-Alexander.

De koets slaat linksaf de Heulstraat in. Langs de oostkant van het Noorde…

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp?

Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat. Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat, van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd ge…

De langste straatnamen van Nederland

Wat zijn de langste straatnamen van Nederland? Ik zet deze mooie namen graag voor je op een rijtje.

Om de lengte van een straatnaam te bepalen volstaat het niet om op de straatnaamborden te kijken, want soms hangen er in één straat al borden met verschillende schrijfwijzen van dezelfde naam. Het is beter om uit te gaan van de officiële schrijfwijze van de straatnaam zoals die is vastgelegd in de BAG, de Basisregistraties Adressen en Gebouwen. Dat levert de volgende top-10 op:
Ir. Mr. Dr. van Waterschoot van der Grachtstraat in Heerlen (48 tekens in totaal, 38 tekens zonder punten en spaties)Burgemeester Baron van Voerst van Lyndenstraat in Gramsbergen (46/41 tekens)Wethouder Fierman Eduard Meerburg senior kade in Katwijk (45/40 tekens)Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg in Tilburg (43/38 tekens)Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat in Laren (42/38 tekens)Burgemeester van Hövell tot Westerflierpad in Halfweg (42/38 tekens)Burgemeester Hoytema van Konijnenburglaan in Scherpe…