Doorgaan naar hoofdcontent

"Dingen die door ons zonnestelsel vliegen en die bij voorkeur genoemd zijn naar Romeinse of Griekse goden of zo"

Als je als straatnaamgever voor de prachtige opgave staat om straatnamen te bedenken voor een compleet nieuwe wijk, begin je vaak met het zoeken naar een thema. Een goed thema draagt bij aan de herkenbaarheid van de wijk en aan de vindbaarheid van namen in de stad. Iedereen zal wel snappen dat de Lindelaan in de bomenbuurt is en de Zwaluwstraat in de vogelbuurt. Als je de Lindelaan nog niet kent maar de Eikenlaan wel weet te liggen, weet je in ieder geval ongeveer waar je moet zijn: in de bomenbuurt.

Het jammere is dat sommige leuke thema's 'eindig' zijn: je kunt maar een beperkt aantal straten binnen dat thema vernoemen. Zo zijn er bijvoorbeeld naast de aarde nog maar zeven planeten in ons zonnestelstel. Als je meer dan zeven straten in je nieuwbouwwijk hebt, kun je beter een ander thema kiezen. Iets met vogels of bloemen. Of landennamen of hoofdsteden.

Voor het nieuw aan te leggen 'Internationaal Bedrijventerrein Friesland' in Heerenveen zag men in die beperking echter geen probleem. Men bedacht de volgende straatnamen voor dit terrein:
 • Apollo
 • Hermes
 • Icarus
 • Jupiter
 • Komeet
 • Mars
 • Mercurius
 • Neptunus
 • Pluto
 • Saturnus
 • Uranus
 • Venus
Hoewel er meer dan tien straten te vernoemen zijn, lijkt men er toch voor te gaan om de straten naar planeten te vernoemen. Een mooi rijtje, met behalve de namen van de planeten ook nog 'Pluto', 'Apollo', 'Hermes', 'Icarus' en 'Komeet'. Toevallig zijn de namen van de planeten ook de namen van Romeinse goden (en een Griekse trouwens), en daar passen 'Pluto', 'Apollo' en 'Hermes' prima bij. Dat zijn niet alleen namen van goden, maar ook nog eens namen die in de astronomie en de ruimtevaart regelmatig gebruikt zijn ('Apollo' is natuurlijk net als 'Saturnus' ook de naam van een Amerikaanse raket). 'Pluto' werd tot in 2006 ook nog tot de planeten gerekend, dus dat zit sowieso wel goed. 'Icarus' is echter geen godheid, maar een gewone sterveling uit de Griekse mythologie. Vliegen kon hij wel, en dus zijn er ook naar hem in de ruimtevaart wel vaker objecten genoemd (zoals een satelliet in de James Bond-film 'Die Another Day'). En dan houden we de naam 'Komeet' nog over. Die heeft volgens mij niets met de Romeinen en de Grieken te maken, maar het is wel een soort hemellichaan waarvan er af en toe eens eentje door ons zonnestelsel vliegt.

Het thema dat men voor dit bedrijventerrein heeft gekozen, is dus niet simpelweg 'Planeten', maar lijkt zoiets te zijn als 'Dingen die door ons zonnestelsel vliegen en die bij voorkeur genoemd zijn naar Romeinse of Griekse goden of zo, of verwante zaken, maar dan wel zo dat ze op allerlei manieren wat met elkaar te maken hebben'. Ja, zo kan ik het ook... zo kan ik er nog wel tien namen bij bedenken! Maar dat komt de herkenbaarheid van de wijk en de vindbaarheid van de straten toch niet direct ten goede.

(Bekijk de straatnamen in GoogleMaps)

Reacties

Ruud zei…
In plaats van Apollo en Icarus hadden ze binnen het planetenthema kunnen blijven door verder te gaan met dwergplaneten. Pluto is er daar al een van. Verder hebben we Ceres, Eris, Makemake en Haumea. Al zullen die namen door de meeste mensen net zo min geassocieerd worden met Jupiter, Mars en de rest.
Ruud zei…
Zojuist even de wijk in Google Maps bekeken. Zou het niet leuk zijn geweest als er een overeenkomst was geweest tussen de lengte van de straten en de grootte van de planeten? Jupiter, de grootste planeet rond de zon, heeft nu een van de kortste straten.

Er lijken overigens nogal wat straten te zijn zonder naam, maar dat kan ook aan Google liggen.
Anoniem zei…
Of de 'banen' van het terrein overeen laten komen met de banen van ons zonnenstelsel: bv. de buitenste ring van het terrein noem je Neptunes en de binnenste Mercurius.
Zo kan een buitenstaander met enige kennis van het Zonnestelsel zonder kaart zich orienteren op dit Internationale Bedrijvenpark!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populaire posts van deze blog

Over hobo, fagot en piccolo - hobofobie in Zaandam

Deze week kwam in het nieuws dat in de gemeente Zaanstad een paar jaar geleden de straatnaam Hobo is gewijzigd in Piccolo, omdat een toekomstige bewoner het te veel op 'homo' vond lijken. De reden dat dat nu in het nieuws was, is dat de gemeente nu pas bekend heeft gemaakt spijt te hebben van dat besluit. Wat is er nou precies allemaal gebeurd? 

In Zaandam wordt al jaren gewerkt aan het nieuwbouwproject Zaans Hout. De naam van het project verwijst naar de houtindustrie die in de 19e eeuw welig tierde in Zaandam. Langs de Houtveldweg verrezen allerlei nieuwe buurten waarvan de straatnamen allemaal iets met hout te maken hebben. Zo is er een buurt met houtsoorten als straatnaam, zoals Cypressehout, Ebbehout, Grenehout en Teakhout (vreemd genoeg heeft men de tussen-n uit de namen weggelaten). Daaronder ligt een buurt met straatnamen die aan de houtbewerking ontleend zijn: Kapzaag, Blokschaaf, Schrobzaag en Raamzaagpad (vreemd genoeg heeft alleen die laatste een achtervoegsel). En…

Heulen en kneuteren met de koning - over de straatnamen van Prinsjesdag

Op Prinsjesdag rijden koning Willem-Alexander en koningin Máxima in de Glazen Koets van Paleis Noordeinde naar de Ridderzaal. Hopelijk kijken ze onderweg goed uit het raam naar de straatnaambordjes, want de route leidt ze langs een paar bijzondere straatnamen die allemaal wat vertellen over de geschiedenis van Den Haag.

Nadat de koets het paleis verlaten heeft, rijdt deze eerst een stukje over het Noordeinde. Die straat werd eeuwen geleden al zo genoemd omdat hij aan de noordkant de stad uitliep. Het was toen overigens niet meer dan een modderpad. De bebouwing hield hier op en het was dus echt het noordeind van de stad. In 1533 werd hier een huis gebouwd dat in de loop der eeuwen is verbouwd, verwaarloosd, gerestaureerd en uitgebreid, en uiteindelijk geworden is tot het Paleis Noordeinde zoals wij dat nu kennen. Sinds 1984 is het in gebruik als werkpaleis, eerst voor koningin Beatrix en nu voor Willem-Alexander.

De koets slaat linksaf de Heulstraat in. Langs de oostkant van het Noorde…

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp?

Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat. Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat, van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd ge…

De langste straatnamen van Nederland

Wat zijn de langste straatnamen van Nederland? Ik zet deze mooie namen graag voor je op een rijtje.

Om de lengte van een straatnaam te bepalen volstaat het niet om op de straatnaamborden te kijken, want soms hangen er in één straat al borden met verschillende schrijfwijzen van dezelfde naam. Het is beter om uit te gaan van de officiële schrijfwijze van de straatnaam zoals die is vastgelegd in de BAG, de Basisregistraties Adressen en Gebouwen. Dat levert de volgende top-10 op:
Ir. Mr. Dr. van Waterschoot van der Grachtstraat in Heerlen (48 tekens in totaal, 38 tekens zonder punten en spaties)Burgemeester Baron van Voerst van Lyndenstraat in Gramsbergen (46/41 tekens)Wethouder Fierman Eduard Meerburg senior kade in Katwijk (45/40 tekens)Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg in Tilburg (43/38 tekens)Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat in Laren (42/38 tekens)Burgemeester van Hövell tot Westerflierpad in Halfweg (42/38 tekens)Burgemeester Hoytema van Konijnenburglaan in Scherpe…