Doorgaan naar hoofdcontent

"Dingen die door ons zonnestelsel vliegen en die bij voorkeur genoemd zijn naar Romeinse of Griekse goden of zo"

Als je als straatnaamgever voor de prachtige opgave staat om straatnamen te bedenken voor een compleet nieuwe wijk, begin je vaak met het zoeken naar een thema. Een goed thema draagt bij aan de herkenbaarheid van de wijk en aan de vindbaarheid van namen in de stad. Iedereen zal wel snappen dat de Lindelaan in de bomenbuurt is en de Zwaluwstraat in de vogelbuurt. Als je de Lindelaan nog niet kent maar de Eikenlaan wel weet te liggen, weet je in ieder geval ongeveer waar je moet zijn: in de bomenbuurt.

Het jammere is dat sommige leuke thema's 'eindig' zijn: je kunt maar een beperkt aantal straten binnen dat thema vernoemen. Zo zijn er bijvoorbeeld naast de aarde nog maar zeven planeten in ons zonnestelstel. Als je meer dan zeven straten in je nieuwbouwwijk hebt, kun je beter een ander thema kiezen. Iets met vogels of bloemen. Of landennamen of hoofdsteden.

Voor het nieuw aan te leggen 'Internationaal Bedrijventerrein Friesland' in Heerenveen zag men in die beperking echter geen probleem. Men bedacht de volgende straatnamen voor dit terrein:
 • Apollo
 • Hermes
 • Icarus
 • Jupiter
 • Komeet
 • Mars
 • Mercurius
 • Neptunus
 • Pluto
 • Saturnus
 • Uranus
 • Venus
Hoewel er meer dan tien straten te vernoemen zijn, lijkt men er toch voor te gaan om de straten naar planeten te vernoemen. Een mooi rijtje, met behalve de namen van de planeten ook nog 'Pluto', 'Apollo', 'Hermes', 'Icarus' en 'Komeet'. Toevallig zijn de namen van de planeten ook de namen van Romeinse goden (en een Griekse trouwens), en daar passen 'Pluto', 'Apollo' en 'Hermes' prima bij. Dat zijn niet alleen namen van goden, maar ook nog eens namen die in de astronomie en de ruimtevaart regelmatig gebruikt zijn ('Apollo' is natuurlijk net als 'Saturnus' ook de naam van een Amerikaanse raket). 'Pluto' werd tot in 2006 ook nog tot de planeten gerekend, dus dat zit sowieso wel goed. 'Icarus' is echter geen godheid, maar een gewone sterveling uit de Griekse mythologie. Vliegen kon hij wel, en dus zijn er ook naar hem in de ruimtevaart wel vaker objecten genoemd (zoals een satelliet in de James Bond-film 'Die Another Day'). En dan houden we de naam 'Komeet' nog over. Die heeft volgens mij niets met de Romeinen en de Grieken te maken, maar het is wel een soort hemellichaan waarvan er af en toe eens eentje door ons zonnestelsel vliegt.

Het thema dat men voor dit bedrijventerrein heeft gekozen, is dus niet simpelweg 'Planeten', maar lijkt zoiets te zijn als 'Dingen die door ons zonnestelsel vliegen en die bij voorkeur genoemd zijn naar Romeinse of Griekse goden of zo, of verwante zaken, maar dan wel zo dat ze op allerlei manieren wat met elkaar te maken hebben'. Ja, zo kan ik het ook... zo kan ik er nog wel tien namen bij bedenken! Maar dat komt de herkenbaarheid van de wijk en de vindbaarheid van de straten toch niet direct ten goede.

(Bekijk de straatnamen in GoogleMaps)

Reacties

Anoniem zei…
In plaats van Apollo en Icarus hadden ze binnen het planetenthema kunnen blijven door verder te gaan met dwergplaneten. Pluto is er daar al een van. Verder hebben we Ceres, Eris, Makemake en Haumea. Al zullen die namen door de meeste mensen net zo min geassocieerd worden met Jupiter, Mars en de rest.
Anoniem zei…
Zojuist even de wijk in Google Maps bekeken. Zou het niet leuk zijn geweest als er een overeenkomst was geweest tussen de lengte van de straten en de grootte van de planeten? Jupiter, de grootste planeet rond de zon, heeft nu een van de kortste straten.

Er lijken overigens nogal wat straten te zijn zonder naam, maar dat kan ook aan Google liggen.
Anoniem zei…
Of de 'banen' van het terrein overeen laten komen met de banen van ons zonnenstelsel: bv. de buitenste ring van het terrein noem je Neptunes en de binnenste Mercurius.
Zo kan een buitenstaander met enige kennis van het Zonnestelsel zonder kaart zich orienteren op dit Internationale Bedrijvenpark!

Populaire posts van deze blog

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet. Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland. Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk la

Van Nummer naar Klokhúsdyk - over Nederlandse plaatsen die maar één straatnaam hebben

In een stad waar regelmatig nieuwe buurten en wijken worden gebouwd, kun je af en toe helemaal los gaan bij het vaststellen van nieuwe straatnamen. Maar stel dat je een plaats hebt met maar één straat, wat voor naam geef je die dan? Noem je die straat gewoon naar de plaats zelf, naar iets uit de omgeving of misschien naar iemand die je leuk vindt? Denk goed na, want je mag dus maar één ding kiezen... Dat soort dingen vraag ik me dus soms af. Het is makkelijk om er antwoorden bij te vinden, want in de BAG staan maar 24 woonplaatsen waarvoor officieel niet meer dan één straatnaam is geregistreerd. Daarvan liggen er vijftien in Friesland, zes in Drenthe en ook eentje in Groningen, Noord-Holland en Utrecht. Ik vond in deze plaatsen zes verschillende soorten straatnamen. Vererving - In 1e Exloërmond, Balloërveld, Eleveld, Geelbroek, Oranje, Húns, Leons, Oudezijl, Noordeinde en Ossenwaard heet de enige straat gewoon precies net zoals de plaats. Daar heten de straten dus ook 1e Exloërmond, B

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp? Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat . Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat , van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd

De hoge heren van Hoogerheide - op zoek naar de grootste plaats in Nederland waar niet één straat naar een vrouw genoemd is

De laatste jaren wordt er veel gesproken over de man/vrouw-verdeling in straatnamenland. Van alle straten die naar personen genoemd zijn, is een grote meerderheid naar mannen genoemd en dat is natuurlijk niet eerlijk. Met moties en petities krijgen gemeentes de opdracht om meer straten naar vrouwen te noemen. Dat riep bij mij de vraag op: wat is de grootste plaats in Nederland waar nog steeds niet één straat naar een vrouw genoemd is? Zoektocht Nederland heeft ruim 2.000 plaatsen met in totaal ongeveer 250.000 straatnamen. Het is ondoenlijk om die plaatsen stuk voor stuk langs te gaan om te kijken of er ergens toch in ieder geval één straat naar een vrouw genoemd is. Om te beginnen heb ik alle plaatsen met minder dan 150 straatnamen van de lijst verwijderd - je moet ergens een streep trekken. Zo hield ik nog 398 plaatsen over. Vervolgens heb ik alle plaatsen uit te lijst verwijderd waar een straat naar Wilhelmina, Juliana of Beatrix genoemd is. Dat zijn de meest vernoemde vrouwen in Ne