Doorgaan naar hoofdcontent

Delftse straatnaam voor SS'er

De Delftse gemeenteraadsleden Meuleman en Van der Werf vinden dat er meer straatnamen genoemd moeten worden naar (oud-)Delftenaren. Zij namen daarvoor een lijst met bekende Delftenaren van Wikipedia en stuurden die ter inspiratie naar de straatnamencommissie.

Veel van de namen bleken niet te voldoen aan de richtlijnen die de straatnamencommissie in Delft hanteert. Zo moet een persoon bijvoorbeeld minimaal tien jaar dood zijn, voordat er een straatnaam naar mag worden vernoemd. Die richtlijn is ooit ingesteld, omdat pas enige tijd na iemands dood de ware proporties van zijn prestaties objectief kunnen worden vastgesteld.

Op de lijst stond ook atleet Tinus Osendarp. Die is in 2002 overleden en dus ook nog geen tien jaar dood. Maar toch is nu al duidelijk dat die zich tijdens zijn leven niet altijd even netjes heeft gedragen.

Het kan helemaal geen kwaad om bij het samenstellen van zo'n lijst eventjes zorgvuldig te werk te gaan.
De oud-SS’er en beruchte nazi-collaborateur Tinus Osendarp (1916-2002), tevens een Olympisch atleet, is een van de oud-Delftenaren, die geëerd moeten worden met een eigen straatnaam. Zijn naam prijkte gisteren althans op een lijst met nog 22 andere personen die de gemeenteraadsleden Bianca van der Werf van Onafhankelijk Delft en Aad Meuleman van Stadsbelangen Delft naar de straatnaamcommissie hadden verstuurd.

De commissie werd in een bijgevoegde brief gevraagd om het overzicht te gebruiken bij het bedenken van de aanduidingen voor de straten en pleinen in de toekomstige nieuwbouwwijken van Delft.

Osendarp dankte zijn nominatie aan het feit dat hij in die stad is geboren én aan zijn sportieve prestaties op onder meer de Olympische Spelen van Berlijn in 1936; daar behaalde hij brons op zowel de 100 als de 200 meter.

Van der Werf en Meuleman bleken geen idee te hebben van de rol die Osendarp speelde in de Tweede Wereldoorlog. „Ik ken hem niet, maar zag ‘atleet’ bij zijn naam staan en dacht: oké!’’ zegt Van der Werf wanneer ze door deze krant met het nazi-verleden wordt geconfronteerd. „Ik wist het niet. Anders had ik ’m er denk ik wel uitgehaald.’’

Meuleman is veel stelliger. ,,We hebben niet van iedereen uitgezocht wie wat heeft gedaan,’’ erkent hij. „Ook mij zei die naam helemaal niets. Maar we vonden de lijst met namen op internet en daar stond ook Osendarp bij.’’

Meuleman noemt het ‘heel slordig’ dat dit kon gebeuren en stuurde eveneens gisteren direct een tweede brief naar de straatnaamcommissie, met hierin het verzoek om Osendarp weer te schrappen. „Dit was absoluut niet de opzet,’’ stelt hij over de uitglijer.

Osendarp ging in de oorlog werken bij de Haagse politie en sloot zich vanaf 1941 aan bij de NSB, de Sicherheitsdienst en de SS. In het najaar van ’44 behoorde hij tot de leden van het gevreesde Commando Leemhuis, dat jacht maakte op verzetsstrijders. Tien van hen hebben het niet overleefd. Het kwam Osendarp na de bevrijding op twaalf jaar gevangenisstraf te staan.

Tot de andere personen die door Van der Werf en Meuleman zijn opgevoerd behoren Peter Tetteroo (zanger van de TeeSet), Nico Haak en Jules de Corte. Die laatste ging pas op ongeveer 20-jarige leeftijd in Delft wonen.

Ook nog levende BN’ers als Jody Bernal, Polle Eduard en Gregor Bak worden voorgedragen. „Het lijkt ons leuk om een wijkje met uitsluitend Delftse namen te krijgen,’’ aldus Meuleman.
Overigens zijn er in Delft al buurten met bijvoorbeeld namen van Delftse burgemeesters, Delftse schilders, Delftse hoogleraren en Delftse verzetstrijders. Dus die typisch Delftse straatnamen zijn er heus al wel.


Bron: AD

Reacties

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populaire posts van deze blog

Heulen en kneuteren met de koning - over de straatnamen van Prinsjesdag

Op Prinsjesdag rijden koning Willem-Alexander en koningin Máxima in de Glazen Koets van Paleis Noordeinde naar de Ridderzaal. Hopelijk kijken ze onderweg goed uit het raam naar de straatnaambordjes, want de route leidt ze langs een paar bijzondere straatnamen die allemaal wat vertellen over de geschiedenis van Den Haag.

Nadat de koets het paleis verlaten heeft, rijdt deze eerst een stukje over het Noordeinde. Die straat werd eeuwen geleden al zo genoemd omdat hij aan de noordkant de stad uitliep. Het was toen overigens niet meer dan een modderpad. De bebouwing hield hier op en het was dus echt het noordeind van de stad. In 1533 werd hier een huis gebouwd dat in de loop der eeuwen is verbouwd, verwaarloosd, gerestaureerd en uitgebreid, en uiteindelijk geworden is tot het Paleis Noordeinde zoals wij dat nu kennen. Sinds 1984 is het in gebruik als werkpaleis, eerst voor koningin Beatrix en nu voor Willem-Alexander.

De koets slaat linksaf de Heulstraat in. Langs de oostkant van het Noorde…

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp?

Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat. Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat, van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd ge…

Wie heeft de straatnamen van Monopoly gekozen?

De Barteljorisstraat, Neude, A-Kerkhof en de Kalverstraat. Iedereen kent de straatnamen uit het Monopoly-spel. Maar waarom hebben nou juist deze straatnamen een plekje in het spel gekregen? Waarom heeft men uit Rotterdam niet de Weena of de Lijnbaan gekozen, en voor Amsterdam de P.C. Hooftstraat? En waarom zitten Haarlem en Arnhem er wel in, en Maastricht en Eindhoven niet? Wie heeft dat allemaal bedacht?

Voor de geschiedenis van het spel gaan we even helemaal terug naar 1904. Elizabeth Magie vroeg toen patent aan op het bordspel 'The Landlord's Game'. Geïnspireerd door dat spel liet Charles Darrow in 1934 in eigen beheer 5000 exemplaren van het spel 'Monopoly' maken en die waren binnen een jaar verkocht. Toen toonde Parker Brothers interesse om het spel in de Verenigde Staten uit te geven. Zij verkochten binnen een jaar meer dan een miljoen exemplaren. De populariteit van het spel bleef niet onopgemerkt en de Engelse firma Waddington kocht in 1936 de rechten om he…

De langste straatnamen van Nederland

Wat zijn de langste straatnamen van Nederland? Ik zet deze mooie namen graag voor je op een rijtje.

Om de lengte van een straatnaam te bepalen volstaat het niet om op de straatnaamborden te kijken, want soms hangen er in één straat al borden met verschillende schrijfwijzen van dezelfde naam. Het is beter om uit te gaan van de officiële schrijfwijze van de straatnaam zoals die is vastgelegd in de BAG, de Basisregistraties Adressen en Gebouwen. Dat levert de volgende top-10 op:
Ir. Mr. Dr. van Waterschoot van der Grachtstraat in Heerlen (48 tekens in totaal, 38 tekens zonder punten en spaties)Burgemeester Baron van Voerst van Lyndenstraat in Gramsbergen (46/41 tekens)Wethouder Fierman Eduard Meerburg senior kade in Katwijk (45/40 tekens)Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg in Tilburg (43/38 tekens)Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat in Laren (42/38 tekens)Burgemeester van Hövell tot Westerflierpad in Halfweg (42/38 tekens)Burgemeester Hoytema van Konijnenburglaan in Scherpe…