Doorgaan naar hoofdcontent

Delftse straatnaam voor SS'er

De Delftse gemeenteraadsleden Meuleman en Van der Werf vinden dat er meer straatnamen genoemd moeten worden naar (oud-)Delftenaren. Zij namen daarvoor een lijst met bekende Delftenaren van Wikipedia en stuurden die ter inspiratie naar de straatnamencommissie.

Veel van de namen bleken niet te voldoen aan de richtlijnen die de straatnamencommissie in Delft hanteert. Zo moet een persoon bijvoorbeeld minimaal tien jaar dood zijn, voordat er een straatnaam naar mag worden vernoemd. Die richtlijn is ooit ingesteld, omdat pas enige tijd na iemands dood de ware proporties van zijn prestaties objectief kunnen worden vastgesteld.

Op de lijst stond ook atleet Tinus Osendarp. Die is in 2002 overleden en dus ook nog geen tien jaar dood. Maar toch is nu al duidelijk dat die zich tijdens zijn leven niet altijd even netjes heeft gedragen.

Het kan helemaal geen kwaad om bij het samenstellen van zo'n lijst eventjes zorgvuldig te werk te gaan.
De oud-SS’er en beruchte nazi-collaborateur Tinus Osendarp (1916-2002), tevens een Olympisch atleet, is een van de oud-Delftenaren, die geëerd moeten worden met een eigen straatnaam. Zijn naam prijkte gisteren althans op een lijst met nog 22 andere personen die de gemeenteraadsleden Bianca van der Werf van Onafhankelijk Delft en Aad Meuleman van Stadsbelangen Delft naar de straatnaamcommissie hadden verstuurd.

De commissie werd in een bijgevoegde brief gevraagd om het overzicht te gebruiken bij het bedenken van de aanduidingen voor de straten en pleinen in de toekomstige nieuwbouwwijken van Delft.

Osendarp dankte zijn nominatie aan het feit dat hij in die stad is geboren én aan zijn sportieve prestaties op onder meer de Olympische Spelen van Berlijn in 1936; daar behaalde hij brons op zowel de 100 als de 200 meter.

Van der Werf en Meuleman bleken geen idee te hebben van de rol die Osendarp speelde in de Tweede Wereldoorlog. „Ik ken hem niet, maar zag ‘atleet’ bij zijn naam staan en dacht: oké!’’ zegt Van der Werf wanneer ze door deze krant met het nazi-verleden wordt geconfronteerd. „Ik wist het niet. Anders had ik ’m er denk ik wel uitgehaald.’’

Meuleman is veel stelliger. ,,We hebben niet van iedereen uitgezocht wie wat heeft gedaan,’’ erkent hij. „Ook mij zei die naam helemaal niets. Maar we vonden de lijst met namen op internet en daar stond ook Osendarp bij.’’

Meuleman noemt het ‘heel slordig’ dat dit kon gebeuren en stuurde eveneens gisteren direct een tweede brief naar de straatnaamcommissie, met hierin het verzoek om Osendarp weer te schrappen. „Dit was absoluut niet de opzet,’’ stelt hij over de uitglijer.

Osendarp ging in de oorlog werken bij de Haagse politie en sloot zich vanaf 1941 aan bij de NSB, de Sicherheitsdienst en de SS. In het najaar van ’44 behoorde hij tot de leden van het gevreesde Commando Leemhuis, dat jacht maakte op verzetsstrijders. Tien van hen hebben het niet overleefd. Het kwam Osendarp na de bevrijding op twaalf jaar gevangenisstraf te staan.

Tot de andere personen die door Van der Werf en Meuleman zijn opgevoerd behoren Peter Tetteroo (zanger van de TeeSet), Nico Haak en Jules de Corte. Die laatste ging pas op ongeveer 20-jarige leeftijd in Delft wonen.

Ook nog levende BN’ers als Jody Bernal, Polle Eduard en Gregor Bak worden voorgedragen. „Het lijkt ons leuk om een wijkje met uitsluitend Delftse namen te krijgen,’’ aldus Meuleman.
Overigens zijn er in Delft al buurten met bijvoorbeeld namen van Delftse burgemeesters, Delftse schilders, Delftse hoogleraren en Delftse verzetstrijders. Dus die typisch Delftse straatnamen zijn er heus al wel.


Bron: AD

Reacties

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populaire posts van deze blog

De Johan Cruijff Boulevard - over de geschiedenis van het begrip 'Engelse ziekte'

Eerder deze week werd bekend gemaakt dat de Arena boulevard in Amsterdam een nieuwe naam krijgt: hij heet voortgaan Johan Cruijff Boulevard. Iemand vroeg me waarom beide namen met een extra spatie geschreven zijn. Zou het niet logischer zijn om dat Arenaboulevard en Johan Cruijffboulevard te noemen? Ja, dat zou meer volgens de standaard zijn. In Amsterdam worden samenstellingen in bijna alle straatnamen aaneengeschreven, maar er zijn nog enkele uitzonderingen zoals de Fien de la Mar Straat en het Dwaze Moeders plein. Ook in de rest van het land komen dat soort straatnamen met extra spaties voor. Naar de reden voor dat spatiegebruik kan ik alleen maar gissen. Grote kans dat het gewoon komt door onzorgvuldigheid ergens in het proces. Pratend over die spatie kwam ook de term Engelse ziekte voorbij. Voor sommige mensen zijn 'onjuist spatiegebruik' en 'Engelse ziekte' synoniemen van elkaar. Voor anderen is 'Engelse ziekte' een ruimer begrip, waar ook het gebruik van …

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp?

Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat. Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat, van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd ge…

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet.

Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland.

Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk langer z…

Is het Hub of Huub van Doorne? - over straatnamen die je anders schrijft

Stel je eens voor dat er een straat naar je wordt genoemd en dat men daarbij je naam verkeerd schrijft. En stel je nou eens voor dat je zelf het straatnaambord mag onthullen en dan voor het oog van de toegestroomde menigte ontdekt dat ze je naam verkeerd geschreven hebben. Dat gebeurde Hub van Doorne in 1965.
Hubert 'Hub' van Doorne was de oprichter van DAF. Hij werd geboren in 1900 in America (in Noord-Limburg) en verhuisde op zijn twaalfde naar Deurne. Daar begon hij in 1928 samen met zijn broer Wim een eigen bedrijf: Hub van Doorne's Machine Fabriek. Dat bedrijf ging een paar jaar later Van Doorne's Machinefabriek en Constructiewerkplaatsen heten, en weer een paar jaar later werd de naam Van Doorne's Aanhangwagenfabriek N.V. DAF. Het bedrijf maakte toen voornamelijk aanhangwagens voor gebruik in de landbouw. Het bedrijf groeide verder: in 1949 werden de eerste vrachtwagens geproduceerd en nadat Hub van Doorne de Variomatic had uitgevonden ('het pientere pookj…