Doorgaan naar hoofdcontent

Een laan voor Wubbo Ockels. Of liever een planetoïde?

Zondag is Wubbo Ockels overleden. In 1985 was hij ruim zeven dagen in de ruimte aan boord van het ruimteveer Challenger. Daarmee was hij de eerste Nederlandse ruimtevaarder. Zo'n held verdient een straatnaam, zou je zeggen.

Er is op dit moment in Nederland maar één straat naar Wubbo Ockels genoemd. Op een bedrijventerrein in Kolham (een dorp in Groningen met ongeveer 1500 inwoners) ligt sinds een paar jaar de W.J. Ockelslaan. De laan verbindt de A.B. Nobellaan met de A. Einsteinlaan. Met Alfred Nobel en Albert Einstein bevindt Wubbo Ockels zich in goed gezelschap. In Kolham houden ze blijkbaar meer van initialen dan van voornamen, want iets verderop ligt bijvoorbeeld ook nog de A.H.G. Fokkerlaan, genoemd naar Anthony Fokker.

De eerste Nederlander in de ruimte moet het dus vooralsnog doen met één straatnaam op een Gronings bedrijventerrein. Neil Armstrong heeft er meer! Hoe komt het dat deze held nog niet meer straten op zijn naam heeft? Misschien dat veel gemeentes zich gewoon netjes aan de regel houden dat een persoon minimaal tien jaar dood moet zijn, voordat er een straat naar genoemd wordt. Voor helden wordt nog wel eens een uitzondering gemaakt, maar alleen Kolham durfde dat tot nu toe bij Wubbo Ockels aan. Daar werden ze overigens voor beloond, want hij kwam zelf langs om het straatnaambord te onthullen.

Maar nu is Ockels dus overleden. Zouden er in de komende jaren alsnog extra straatnamen naar hem worden genoemd? Zijn naam leent zich er in ieder geval prima voor, want zijn voornaam en zijn achternaam zijn ieder op zich al heel herkenbaar; als je over 'Wubbo' of 'Ockels' spreekt, weet iedereen over wie je het hebt. Aan de andere kant is het natuurlijk niet handig dat er maar zo weinig Nederlandse astronauten zijn. Straatnaamgevers werken graag met thema's (zoals verzetshelden of sporthelden) zodat de straatnamen in één wijk duidelijk bij elkaar horen. Maar met André Kuipers en Lodewijk van den Berg erbij komen we op drie astronauten en dat is niet genoeg voor een hele wijk. Het is niet voor niks dat Ockels in Kolham tussen Einstein en Nobel ligt.

Misschien is het voor een astronaut wel helemaal niet interessant om een straat naar je vernoemd te krijgen. Dat is veel te aards. De Internationale Astronomische Unie heeft in 2000 een planetoïde naar Wubbo Ockels vernoemd: 9496 Ockels. Deze planetoïde draait tussen de planeten Mars en Jupiter in een baan om de zon. Daar draait Wubbo voor eeuwig zijn rondjes door de ruimte.

Reacties

Joost zei…
In Seaford, Delaware is ook al een Ockels Road, maar het is inderdaad dun gezaaid.
Anoniem zei…
Uit de Tubantia van vanmiddag:
Na de Wubbo Ockels bank moet er in Almelo ook een straat worden vernoemd naar de zondag overleden wetenschapper en astronaut. Lokaal Almelo Samen dient dinsdagavond een motie in met dit voorstel in de raadsvergadering. Wubbo Ockels is geboren in Almelo en was de eerste Nederlandse astronaut.

Wellicht komt er dus nog een straatnaam bij.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populaire berichten van deze blog

Bijzonder: in heel Bilthoven is werkelijk geen straat te bekennen!

Bilthoven is een dorp met ruim 20.000 inwoners. Zo op het eerste oog is Bilthoven een dorp als vele anderen: het heeft een winkelcentrum, een bedrijventerrein, wat sportclubs, een begraafplaats en een treinstation. Maar als je wat beter kijkt, zie je dat Bilthoven iets heel bijzonders heeft.

Dat bijzondere heeft natuurlijk iets met straatnamen te maken, anders zou ik er hier niet over schrijven. Maar zelfs de straatnamen van Bilthoven zijn op het eerste oog heel gewoon. Bilthoven heeft een schildersbuurt met een Rembrandtlaan en een Jan Steenlaan, een vogelbuurt met een Staartmeeslaan en een Lijsterlaan, een oranjebuurt met een Emmaplein en een Julianalaan, een componistenbuurt met een Mozartlaan en een Beethovenlaan en een bomenbuurt met een Lindelaan en een Eikenlaan. Zo kennen we wel meer plaatsen! Er is in Bilthoven een buurt waar straten zijn genoemd naar architecten zoals Berlage en Dudok, een jachtbuurt met namen zoals Valkenierlaan en Drift, een buurt met ruimtenamen zoals Mel…

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp?

Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat. Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat, van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd ge…

Wie heeft de straatnamen van Monopoly gekozen?

De Barteljorisstraat, Neude, A-Kerkhof en de Kalverstraat. Iedereen kent de straatnamen uit het Monopoly-spel. Maar waarom hebben nou juist deze straatnamen een plekje in het spel gekregen? Waarom heeft men uit Rotterdam niet de Weena of de Lijnbaan gekozen, en voor Amsterdam de P.C. Hooftstraat? En waarom zitten Haarlem en Arnhem er wel in, en Maastricht en Eindhoven niet? Wie heeft dat allemaal bedacht?

Voor de geschiedenis van het spel gaan we even helemaal terug naar 1904. Elizabeth Magie vroeg toen patent aan op het bordspel 'The Landlord's Game'. Geïnspireerd door dat spel liet Charles Darrow in 1934 in eigen beheer 5000 exemplaren van het spel 'Monopoly' maken en die waren binnen een jaar verkocht. Toen toonde Parker Brothers interesse om het spel in de Verenigde Staten uit te geven. Zij verkochten binnen een jaar meer dan een miljoen exemplaren. De populariteit van het spel bleef niet onopgemerkt en de Engelse firma Waddington kocht in 1936 de rechten om het…

De langste straatnamen van Nederland

Wat zijn de langste straatnamen van Nederland? Ik zet deze mooie namen graag voor je op een rijtje.

Om de lengte van een straatnaam te bepalen volstaat het niet om op de straatnaamborden te kijken, want soms hangen er in één straat al borden met verschillende schrijfwijzen van dezelfde naam. Het is beter om uit te gaan van de officiële schrijfwijze van de straatnaam zoals die is vastgelegd in de BAG, de Basisregistraties Adressen en Gebouwen. Dat levert de volgende top-10 op:
Ir. Mr. Dr. van Waterschoot van der Grachtstraat in Heerlen (48 tekens in totaal, 38 tekens zonder punten en spaties)Burgemeester Baron van Voerst van Lyndenstraat in Gramsbergen (46/41 tekens)Wethouder Fierman Eduard Meerburg senior kade in Katwijk (45/40 tekens)Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg in Tilburg (43/38 tekens)Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat in Laren (42/38 tekens)Burgemeester van Hövell tot Westerflierpad in Halfweg (42/38 tekens)Burgemeester Hoytema van Konijnenburglaan in Scherpe…