Doorgaan naar hoofdcontent

Straatnamen voor kampioenen - alsof een olympische medaille nog niet voldoende is! (2)

De Nederlandse sporters doen het bijzonder goed tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji. Hebben we wel genoeg straatnamen beschikbaar voor al onze olympische helden?

Er zijn 23 Nederlandse deelnemers aan de Olympische Zomerspelen waar een straat naar is genoemd. Twee jaar geleden heb ik ze allemaal op een rij gezet in het stuk 'Straatnamen voor kampioenen'. Ik beloofde toen dat ik tijdens de Olympische Winterspelen van Sotsji eens uit zou zoeken hoeveel deelnemers aan de Winterspelen een eigen straatnaam hebben. Dat is een véél korter lijstje...
  • Sjoukje Dijkstra was kunstrijdster. Ze werd vijf keer Europees kampioen, drie keer wereldkampioen en nam vooral ook drie keer deel aan de Olympische Winterspelen. Ze debuteerde bij de Winterspelen van 1956 in Cortina d'Ampezzo, ze won zilver bij de Winterspelen van 1960 in Squaw Valley, en ze eindigde met een gouden medaille bij de Winterspelen van 1964 in Innsbruck. Ook heel bijzonder: ze was de eerste Nederlander die een gouden medaille won bij de Winterspelen. Daarmee verdient ze wel een straatnaam, zou je zeggen. En inderdaad: in Hoofddorp ligt in een wijk met allemaal straten die naar Olympiërs zijn genoemd ook de Sjoukje Dijkstralaan.
  • Na Sjoukje Dijkstra kwam de periode van 'Ard en Keessie'. Tussen 1964 en 1972 hebben Ard Schenk en Kees Verkerk behoorlijk wat wedstrijden tegen elkaar - en tegen de rest van de wereld - geschaatst. Ze werden in die periode allebei Europees kampioen en wereldkampioen. Verkerk won de gouden medaille op de 1.500 meter tijdens de Olympische Winterspelen in Grenoble van 1968 - Schenk won toen zilver op die afstand. Bij de Olympische Spelen van 1972 in Sapporo ging Schenk onderuit op de 500 meter, maar hij won vervolgens gouden medailles op de 1.500, de 5.000 én de 10.000 meter - Verkerk won op die laatste afstand zilver. We gaan weer naar Hoofddorp: haaks op de Sjoukje Dijkstralaan liggen daar de Ard Schenkstraat en de Kees Verkerkstraat.
  • Jochem Uytdehaage schaatste op de Olympische Winterspelen van 2002 in Salt Lake City twee wereldrecords, en won daarmee twee gouden medailles (op de 5.000 en de 10.000 meter). Hij won ook nog een zilveren medaille op de 1.500 meter. In datzelfde jaar werd hij ook Europees en Wereldkampioen allround - dat laatste met een wereldrecord puntentotaal. Logisch dat men in zijn geboortestad Utrecht direct na de Olympische Spelen een plantsoen in zijn geboortewijk tot Jochem Uytdehaageplantsoen doopte.

Er zijn een heleboel olympische helden die nog op een straatnaam wachten, zoals Yvonne van Gennip (drie gouden medailles bij de Winterspelen van 1988), Marianne Timmer (drie gouden medailles, in 1998 en 2006) en Gianni Romme (twee keer goud in 1998 en ook nog zilver in 2002). En dan hebben we ook nog de gouden medailles van Piet Kleine, Bob de Jong, Carry Geijssen, Ids Postma, Mark Tuitert, Bart Veldkamp, Ans Schut, Annie Borckink, Gerard van Velde, Nicolien Sauerbreij, Sven Kramer en Ireen Wüst. Dat is toch genoeg om een hele Winterspelen-woonwijk mee aan te leggen!

Tijdens de Winterspelen van Sotsji wonnen Sven Kramer, Ireen Wüst, Michel Mulder, Stefan Groothuis en Jorien ter Mors een gouden medaille. De meeste kans op een snelle straatnaam hebben ze in hun eigen geboorteplaats. Misschien komt er in Heerenveen later dit jaar een Sven Kramerplein, komt Goirle met een Ireen Wüstlaan, Zwolle met een Michel Mulderstraat, Empe met een Stefan Groothuispad of Enschede met een Jorien ter Morsplantsoen. Of zouden de kampioenen van dit jaar netjes op hun beurt moeten wachten?

Reacties

Anoniem zei…
Wat heeft Hoofddorp toch met de olympische spelen?
Steef zei…
Komt er nou een Jorrit Bergsmastraat in Oldeboorn?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populaire posts van deze blog

Is het nou Dorpstraat of Dorpsstraat - over de tussen-s in straatnamen

Onlangs stelde iemand me de vraag waarom in Rotterdam de Heemraadssingel en het Heemraadsplein een tussen-s hebben, maar de nabijgelegen Heemraadstraat niet. Komt dat door willekeur van de naamgevers of is er iets anders aan de hand? 

Hoe zit het ook al weer met het gebruik van de tussen-s in de Nederlandse taal? In het Taalportaal wordt uitgelegd wanneer er een tussen-s wordt gebruikt in een samenstelling. Die s komt bijvoorbeeld altijd voor als het eerste deel een verkleinwoord is ('meisjesjurk') of een persoonsaanduiding die in het meervoud een s krijgt ('vissersboot'). En een tussen-s kan ook voorkomen wanneer het eerste deel een meervoud op -en heeft ('dorpsplein') of als het eerste deel helemaal geen meervoud heeft ('eeuwigheidswaarde'). Snap je het nog? Vergeet het dan toch maar weer snel, want er zijn ook nog allemaal uitzonderingen op deze regels. De geleerden weten ook niet precies wat nou de functie van die tussen-s is en in welke gevallen di…

De langste straatnamen van Nederland

Wat zijn de langste straatnamen van Nederland? Ik zet deze mooie namen graag voor je op een rijtje.

Om de lengte van een straatnaam te bepalen volstaat het niet om op de straatnaamborden te kijken, want soms hangen er in één straat al borden met verschillende schrijfwijzen van dezelfde naam. Het is beter om uit te gaan van de officiële schrijfwijze van de straatnaam zoals die is vastgelegd in de BAG, de Basisregistraties Adressen en Gebouwen. Dat levert de volgende top-10 op:
Ir. Mr. Dr. van Waterschoot van der Grachtstraat in Heerlen (48 tekens in totaal, 38 tekens zonder punten en spaties)Burgemeester Baron van Voerst van Lyndenstraat in Gramsbergen (46/41 tekens)Wethouder Fierman Eduard Meerburg senior kade in Katwijk (45/40 tekens)Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg in Tilburg (43/38 tekens)Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat in Laren (42/38 tekens)Burgemeester van Hövell tot Westerflierpad in Halfweg (42/38 tekens)Burgemeester Hoytema van Konijnenburglaan in Scherpe…

Van Arnhem tot San Francisco - iedere stad zijn eigen Lombardstraat. Maar waarom eigenlijk?

Een Lombardsteeg in Alkmaar, een Lombardstraat in Goes, een Lombardkade in Rotterdam en een Lange en Korte Lombardstraat in Den Haag. Een Lombardenstraat en Lombardenvest in Antwerpen, en een Lombardstraat in Brussel. En dan ook nog Lombard Street in Londen, een in Philadelphia en een in San Francisco. Waar komen al die Lombard-straten toch vandaan? Was er misschien ooit een meneer Lombard, en waar heeft hij het dan aan verdiend dat er in de hele wereld straatnamen naar hem zijn genoemd? Nee, de straten zijn niet naar een meneer genoemd, maar naar een heel volk: de Lombarden. Maar waarom zou je daar een straat naar noemen?

De Lombarden zijn de inwoners van Lombardije, de streek rondom Milaan in het noorden van Italië. De naam gaat terug op de 'Longobarden' (de 'Langbaarden'), een Germaanse volksstam waarvan de mannen blijkbaar opvallend lange baarden hadden. Tijdens de Germaanse volksverhuizing in de vijfde eeuw trokken ze naar Noord-Italië en richtten daar een eigen r…

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp?

Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat. Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat, van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd ge…