Doorgaan naar hoofdcontent

"Nee, het is niet waar... het is wél waar!" - over een straatnaam voor Mathieu van der Poel

Mathieu van der Poel is een groot sportman. Hij is meervoudig wereldkampioen bij het veldrijden, Europees kampioen bij het mountainbiken en winnaar van een paar klassiekers bij het wegwielrennen. In 2019 won hij na een ongelooflijke inhaalrace de Amstel Gold Race - de enige Nederlandse wielerklassieker (die op dat moment al 18 jaar niet meer door een Nederlander gewonnen was). Daarna overkwam hem wat wel vaker gebeurt bij sporters die de heldenstatus krijgen: er werd een straat naar hem genoemd.

Ik heb het hier al vaker uitgelegd: in principe noemen we in Nederland alleen straten naar personen die al een paar jaar dood zijn, maar natuurlijk zijn er uitzonderingen op die regel. Zo kunnen leden van het koninklijk huis al bij leven vernoemd worden. En wanneer een sporter een uitzonderlijke prestatie levert - zoals het winnen van een gouden medaille op de Olympische Spelen - is er een gerede kans dat die prestatie ook nog eens met een straatnaam beloond wordt. Dat gebeurde in het verleden bijvoorbeeld bij Jochem Uytdehaage, Ranomi Kromowidjojo en Anky van Grunsven.

Terug naar Van der Poel en zijn overwinning in het voorjaar van 2019. In de finale van de wedstrijd leken Alaphilippe en Fuglsang samen uit te gaan maken wie er zou gaan winnen. Van der Poel lag al op een te grote achterstand. Zelf leek hij er nog wel in te geloven, en uit het niets begon hij - seconde voor seconde - in te lopen op de twee koplopers. Wielerliefhebbers kunnen de beelden waarschijnlijk nog dromen: een ontketende Van der Poel op kop van een achtervolgend groepje door het Limburgse heuvelland. Ergens in die achtervolging raasde hij over een smal weggetje in de buurt van Terblijt met de prachtige naam Oeveregrubbe. Het weggetje is normaal gesproken afgesloten voor autoverkeer - "uitgezonderd landbouwverkeer" staat er op een bordje aan het begin van de weg. Een paar maanden later werd op die plek een nieuwe straatnaam onthuld: de Mathieu van der Poel Allee. Het bordje "uitgezonderd landbouwverkeer" was vervangen door een straatnaambord. Adrie van der Poel - die zelf in 1990 de Amstel Gold Race won - werd gevraagd om de straatnaam van zijn zoon te onthullen

Het initiatief voor de nieuwe straatnaam kwam van de organisatie van het wielerevenement Eroica Limburg. Volgens de organisatoren was de gemeente ook meteen enthousiast over het idee, en dat is wel belangrijk want het is uiteindelijk de gemeente die de nieuwe naam moet vaststellen. Soms kiest men er bij dit soort gelegenheden voor om een straatnaambord te onthullen op een plek die helemaal geen naam nodig heeft, zoals een pleintje op een sportcomplex of een onbeduidend plantsoentje ergens in een woonwijk. Van zo'n naam hoor je dan later nooit meer wat. Maar 1Limburg schreef over de Mathieu van der Poel Allee: "De naam is officieel. Wie binnenkort op Google Maps de Matthieu van der Poel Allee zoekt, komt uit op de weg die nu nog de Oeveregrubbe heet, het weggetje van Terblijt richting Sibbe." Dat was in juni 2019. We zijn nu bijna twee jaar verder en de naam staat nog steeds niet op Google Maps. Ik vond de nieuwe naam wel op OpenStreetMap en bijvoorbeeld ook op ClimbFinder (waar ik zag dat de straat één kilometer lang is en een gemiddeld stijgingspercentage heeft van 1,5%), maar op Google Maps heet de straat nog gewoon Oeveregrubbe. Vermoedelijk houdt Google de officiële (oude) naam aan, want de gemeente heeft de nieuwe straatnaam nog steeds niet geregistreerd in de BAG. Misschien dat ze dat pas doen als Mathieu van der Poel deze zomer een gouden medaille wint op de Olympische Spelen in Tokyo.

--
 Update:
Op het verzoek aan de gemeente om de nieuwe naam ook in de BAG te registreren, kwam al binnen een dag de volgende reactie: "Dit is geen officieel besluit namens het college. De bestaande (naam) van de openbare ruimte blijft gehandhaafd." Dat is wat ik stiekem ook al dacht, want zo gaat het wel vaker bij dit soort acties. Grote kans dat de initiatiefnemers zelf het landbouwvoertuigenbord hebben vervangen door een straatnaambord. 
Nog even geen straatnaam voor Mathieu van der Poel dus. 

Reacties

Anoniem zei…
Via verbeterdekaart.nl kun je melden dat er iets niet klopt. Dat heb ik zojuist gedaan en ik ben benieuwd wat er van komt.
Dinx zei…
@Anoniem:
Het is me bekend dat je verbetersuggesties kunt indienen voor Google Maps, maar zolang de nieuwe straatnaam niet in de BAG wordt geregistreerd heeft de straat officieel dus nog de oude naam. Dan heeft Google Maps het dus goed en zou aanpassing niet echt een verbetering zijn.
Anoniem zei…
@Dinx,
De site verbeterdekaart.nl is voor verbeteringen in de basisbestanden, dus niet voor google. Dus in dit geval heb ik een melding gedaan voor de BGT, dat komt dan uit bij de gemeente. Dat zou dan uiteindelijk ook in de BAG moeten komen.
Dinx zei…
@Anoniem:
Ah, ik heb je bericht te snel gelezen - toevallig heb ik die website onlangs nog bekeken. Ik zie dat er inmiddels ook al een reactie op je melding is: "Dit is geen officieel besluit namens het college. De bestaande (naam) van de openbare ruimte blijft gehandhaafd." Dat is wat ik stiekem al vermoedde en hoe het wel vaker gaat bij dit soort acties.

Populaire posts van deze blog

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp? Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat . Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat , van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd

Wie heeft de straatnamen van Monopoly gekozen?

De Barteljorisstraat, Neude, A-Kerkhof en de Kalverstraat. Iedereen kent de straatnamen uit het Monopoly-spel. Maar waarom hebben nou juist deze straatnamen een plekje in het spel gekregen? Waarom heeft men uit Rotterdam niet de Weena of de Lijnbaan gekozen, en voor Amsterdam de P.C. Hooftstraat? En waarom zitten Haarlem en Arnhem er wel in, en Maastricht en Eindhoven niet? Wie heeft dat allemaal bedacht? Voor de geschiedenis van het spel gaan we even helemaal terug naar 1904. Elizabeth Magie vroeg toen patent aan op het bordspel ' The Landlord's Game '. Geïnspireerd door dat spel liet Charles Darrow in 1934 in eigen beheer 5000 exemplaren van het spel 'Monopoly' maken en die waren binnen een jaar verkocht. Toen toonde Parker Brothers interesse om het spel in de Verenigde Staten uit te geven. Zij verkochten binnen een jaar meer dan een miljoen exemplaren. De populariteit van het spel bleef niet onopgemerkt en de Engelse firma Waddington kocht in 1936 de rechten o

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet. Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland. Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk la

Op hoerenjacht met drie groene eikels en een vette knol - de bijzondere straatnamen van Enkhuizen

In lijstjes met bijzondere of vreemde straatnamen kom je vaak dezelfde namen tegen. De Dubbeleworststeeg in Amsterdam bijvoorbeeld, of de Eendekotsweg in Gapinge. Opvallend is dat er in die lijstjes altijd wel één of meer straatnamen uit Enkhuizen staan, zoals de Hoerejacht of Tussen Hel en Vagevuur . Hoe komt Enkhuizen aan die bijzondere straatnamen? Enkhuizen is een eeuwenoud stadje. Zeshonderd jaar geleden was het een haven- en vissersdorp aan de Zuiderzee. In 1356 kreeg het stadsrechten. Aan het eind van de middeleeuwen werden er havens gegraven en men legde vestingwerken aan. Dat leidde tot een bloeitijd in de zeventiende eeuw: Enkhuizen had toen een eigen kamer van de VOC en het had de grootste haringvloot van de Nederlanden. In die tijd ontstonden straatnamen nog in de volksmond; straten werden genoemd naar een opvallend kenmerk zoals een groot gebouw, de handel die er werd gedreven of een afbeelding op een uithangbord. De Breedstraat was gewoon een opvallend 'breede&#