Stel je eens voor dat er een straat naar je wordt genoemd en dat men daarbij je naam verkeerd schrijft. En stel je nou eens voor dat je zelf het straatnaambord mag onthullen en dan voor het oog van de toegestroomde menigte ontdekt dat ze je naam verkeerd geschreven hebben. Dat gebeurde Hub van Doorne in 1965.
Hubert 'Hub' van Doorne was de oprichter van DAF. Hij werd geboren in 1900 in America (in Noord-Limburg) en verhuisde op zijn twaalfde naar Deurne. Daar begon hij in 1928 samen met zijn broer Wim een eigen bedrijf: Hub van Doorne's Machine Fabriek. Dat bedrijf ging een paar jaar later Van Doorne's Machinefabriek en Constructiewerkplaatsen heten, en weer een paar jaar later werd de naam Van Doorne's Aanhangwagenfabriek N.V. DAF. Het bedrijf maakte toen voornamelijk aanhangwagens voor gebruik in de landbouw. Het bedrijf groeide verder: in 1949 werden de eerste vrachtwagens geproduceerd en nadat Hub van Doorne de Variomatic had uitgevonden ('het pientere pookje') werden in 1953 de eerste personenwagens gebouwd. In dat jaar ontving hij ook het eredoctoraat van de Technische Hogeschool Delft. Het bedrijf heette inmiddels Van Doorne's Automobielfabriek N.V., maar daarmee bleef de afkorting gewoon DAF. Omdat er in Eindhoven te weinig capaciteit was, opende DAF in 1967 een personenwagenfabriek in Born. Op die locatie werden later ook auto's voor Volvo en Mitsubishi geproduceerd en tegenwoordig werkt men er voor BMW. In 1972 trad Hub van Doorne af als president-commissaris van DAF. Hij overleed in 1979.
De onthulling
In 1965 besloot men in Deurne een straat te noemen daar de beroemde dorpsgenoot. Op een nieuw bedrijventerrein werd de Doctor Huub van Doorneweg aangelegd. Het straatnaambord werd onthuld door Hub van Doorne zelf. En die zag natuurlijk meteen dat er Huub stond en niet Hub. Vermoedelijk was het fout geschreven doordat zijn voornaam klinkt als 'huub', maar je schrijft dus Hub. Erg slordig, en jammer bovendien. Het nieuws van de nieuwe straatnaam haalde op 9 oktober 1965 zelfs het Stan Huygens' Journaal in De Telegraaf, maar daar werd met geen letter over de fout gesproken. De fout is ook nooit hersteld en de straat heet tot op de dag van vandaag Doctor Huub van Doorneweg - met die u te veel.
Het is best bijzonder dat Hub van Doorne zijn eigen straatnaambord kon onthullen, want er worden niet vaak straten genoemd naar personen die nog in leven zijn. Maar de straat in Deurne was niet eens de eerste die zijn naam kreeg. In Horst was in 1959 al de Gebr. van Doornelaan aangelegd, genoemd naar Hub en zijn broer Wim, die allebei daar in de buurt geboren waren. En in 1961 kreeg Goes een Van Doornestraat op een industrieterrein waar ook Anthony Fokker en Anton Philips een straatnaam kregen. Die namen kom je overigens vaker tegen in een buurt waar Van Doorne vernoemd is. In 1968 kreeg de toegangsweg naar de DAF-fabriek in Born de naam Dr. Hub van Doorneweg. Hub van Doorne was er zelf weer bij aanwezig, maar hij liet de onthulling van het straatnaambord deze keer over aan zijn tienjarige kleinzoon die ook Hub heet. Gelukkig was zijn naam deze keer wel goed geschreven.
Inmiddels zijn er in Nederland nog meer straten naar Van Doorne genoemd, zoals in Tilburg, Hoofddorp, Sassenheim, Maastricht, Assen, Schiedam en Kampen. In Eindhoven is hij net als in Horst samen met zijn broer in Ă©Ă©n straatnaam vernoemd: de Gebroeders van Doornestraat. Alleen in Zwolle en Drunen heeft men dezelfde fout gemaakt als in Deurne, want daar hebben ze de straat ook officieel naar 'Huub' genoemd. Wat is er erger dan Ă©Ă©n straatnaam met een fout erin? DrĂĂ© straatnamen met een fout erin!
Het is een hele eer als er een straat naar je wordt genoemd. Maar dan moeten ze natuurlijk wel je naam goed schrijven.
Reacties