Doorgaan naar hoofdcontent

Van schroevendraaier tot schobbejak en van frikandel tot Frizzle sizzle - een lijst met veertig nieuwe straatnaamthema's

Er zijn in Nederland straten genoemd naar allerlei verschillende alledaagse dingen zoals naar computer, beeldscherm en printer, naar knolraap, (wit)lof en prei (de schorseneren ontbreken helaas nog), naar deur, slot, sleutel en bos, en naar os, ezel, schaap en herder. Om maar niet te beginnen over alle vlinders, scheepsonderdelen, molentypes en muziekinstrumenten. Je zou bijna denken dat inmiddels alle thema’s en alle voor de hand liggende namen al wel een keer gebruikt zijn. Maar dat is dus niet zo. Er zijn bijvoorbeeld nog helemaal geen straten genoemd naar notensoorten, lettertypes, computerspellen of theesoorten.

Omdat ik benieuwd was welke van deze onderwerpen het meeste aan zouden spreken, heb ik een poll opgezet op Twitter. Meer dan 2500 stemmen werden uitgebracht. Uiteindelijk bleken de computerspellen het meest favoriet, met een paar procent voorsprong op de lettertypen. Voor de computerspellen dacht men bijvoorbeeld aan de Super Mariolaan, de Mortal Kombathof en het Angry Birdsplantsoen. Er werden ook veel mooie lettertypes genoemd, maar mensen willen blijkbaar liever niet in een straat wonen die naar Comic Sans genoemd is. Een leuke suggestie was om de lettertypes ook op de bijbehorende straatnaamborden te gebruiken.

Nieuwe thema's!
Een mooie bijvangst van de verkiezing is dat mensen ook met suggesties kwamen voor nieuwe thema's. Een deel daarvan zal ik hieronder met jullie delen. Ter leeringh ende vermaeck, en misschien dat de lijst jouw gemeente nog kan inspireren bij de aanleg van een nieuwe wijk. De voorbeelden van de namen zijn zoals ze zijn ingezonden: soms alleen de te vernoemen namen, soms al de te gebruiken straatnamen, en soms zelfs (om het echt te maken) met huisnummers erbij. Zoals altijd wanneer je het grote publiek vraagt om mee te denken over straatnamen kwamen er ook nu weer twee soorten reacties: de serieus bedoelde en de grappig bedoelde. Je moet van onderstaande voorbeelden zelf maar bedenken tot welke van deze twee categorieën ze horen.

De genoemde straatnaamthema's:

 • Affaires en schandalen - Watergate. Cubacrisisweg. Bostonteapartyhof. Obamagate. IRT-affaire. Lockheedschandaal. 
 • Biersoorten - Oude Geuzestraat. Amberkade. Kriekstraat. Stoutstraat.
 • Boektermen - Deel. Hoofdstuk. Pagina. Alinea. Genaaid en gebrocheerd. Hoerenjong en wees. Leeslint. Omslag.
 • Cijfers - Eenstraat 7. Tweeweg 22. Driekant 73. Vierpad 15. Vijflaan. Zesplantsoen. Zevenplein. 
 • Covid19-maatregelen - Mondkapjesstraat. Anderhalvemeterlaan. Geenhandenschudden-plein
 • Covid19-hoofdrolspelers - Bruno Bruinsstraat. Jaap van Disselstraat. Diederik Gommerslaan. Mark Ruttestraat. 
 • Cultseries - Firefly 6. Doctor Whoplein 10. Friends. Seinfeld.
 • EK88 - Gullit. Rijkaard. Van Basten. Wouters. Koeman. Michels.
 • Excel-namen - If-notsingel. Avarageallee. Autosumpark. Formulatextdreef. Vlookuplaan.
 • Fastfoodproducten - Patatstraat. Frikandel Speciaal. Mexicano. Berenhap.
 • Fietsonderdelen - Voorwielweg. Stuurweg. Trapperweg. Fietsweg!
 • Gereedschap - Schroevendraaier. Nijptang. Hamer. Zaag. Waterpomptang.
 • Giffen en gifplanten - Groene knolamanietlaan. Botoxweg. Iemand tipte een Lucretia Borgiapark. Dollekervelstraat. Gevlekte scheerlingpad. Blauwzuurkade.
 • IJsjes - Raket 4. Calippo 27. Schatkist 3bis. Cornetto 67. Magnum Almond 7.
 • Ikea-meubels - Billylaan. Klippanpad. Paxpad. Lacklaan. Bullrigstraat.
 • Kantoorwijk - Agilestraat. Laan van de Accountmanager. Flapoverhof. Leanlaan. Scrummasterhof.
 • Kinderseries - JJ de Bomplein. Swiebertjesteeg. Pipo de Clownstraat. Tita Tovenaarsingel. Ome Willemlaan
 • Kledingstukken - Pofbroek 28. Kokerrok 9. Spijkerbroek 12.
 • Knopen - Mastworp. Paalsteek. Oud Wijf.
 • Meidengroepen - Frizzle Sizzleplein. Luv-laan. Dolly Dotsdijk. Babestraat. Maywoodboulevard
 • Mensen met een straat in de naam (met achtervoegsels) - Suze Groenewegweg. Eberhard van der Laanlaan. Maria ter Steegsteeg
 • Mensen met straat in de naam (zonder achtervoegsels) - de Suze Groeneweg. de Eberhard van der Laan. de Maria ter Steeg. de Dick Laan. de Jos Brink...
 • Metalsongs - Master of Puppetslaan. Number of the Beastweg. Angel of Deathplantsoen.
 • Office-programma's - Wordlaan. Excelboulevard. SharePointPlaza.
 • Omroepen/zenders - RTL-Boulevard. SBS-straat. NPO 1.
 • Oude scheldwoorden - Schobbejak. Schavuit. Vlegel. Rapalje. Schorriemorrie. Belhamel.
 • Roald Dahl - Snoskommersloot. Flitspopperweg. Bulstronkbaan.
 • SOA - Chlamydiasteeg. Aidsplein. Herpesboulevard. Platje-en-wratje. Druiperlaan. Syfilisstraat. 
 • Schilderijen - Nachtwachtlaan 34. Straatje van Vermeer 51. Meisje met de parel 2.  Victory Boogie Woogie 48
 • Songs - Oude Maasweg. Mainstreet. Boulevard of Broken Dreams. Mc Arthur Park. Penny Lane. Baker Street. Telegraph Road. Road to Nowhere. Love Street. (uit de top-2000) https://www.overstraatnamen.nl/2015/12/straatnamen-top-2000.html
 • Sportdrama’s - De Wissel van Robben. De Wissel van Kramer. Iniestaplein. Laan van 1974. Bernd Hölzenbeinstraat.
 • Taalfouten - Taalvoutbaan. Spatiefout weg. Dt-laan. Anglicismestraat.
 • Treinnamen - Oriënt Express. Rheingold en dergelijke.
 • Verdwenen winkelketens - Vroom en Dreesmannweg. Freerecordshopweg. Edah-weg.
 • Vergane hype-glorie - Cassetteplein. Flippostraat. Hyvesweg. Tamagotchihof.
 • Vergeten groente - Brave Hendrikplantsoen 17. Pastinaak 12. Zeekoolstraat 38. Rammenas 43. Schorseneer 12.
 • Voorzetsels - Opdreef 10. Bijbaan 8. Doorgang22. Tussenweg 1.
 • Vrouwen - Hoewel het mijn bedoeling was om een lijst met nieuwe thema's te verzamelen. hebben meerdere personen me gevraagd om belangrijke vrouwen op de lijst erbij te zetten.
 • Wiskundige figuren - Parallellepipedumplein. Dodecaëderdreef. Kubuspad. Cilinderweg. Prismaweg.
 • Yolanthe-wijk (Straten genoemd naar dingen die ze meenam toen ze bij Jan Smit wegging.) - Kandelaarsweg. Gastendoekjesweg. Spreienweg. Kaasschavenweg. Citruspersweg. (meer dan genoeg namen voor een grote wijk!)


Reacties

Anoniem zei…
In Heemstede bestaat de Laan van Dick Laan (de cineast en schrijver van Pinkeltje). Het voorstel in de gemeenteraad om tout court de straat de Dick Laan te noemen heeft het niet gehaald. Laan woonde jarenlang in Heemstede.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populaire posts van deze blog

De Johan Cruijff Boulevard - over de geschiedenis van het begrip 'Engelse ziekte'

Eerder deze week werd bekend gemaakt dat de Arena boulevard in Amsterdam een nieuwe naam krijgt: hij heet voortgaan Johan Cruijff Boulevard. Iemand vroeg me waarom beide namen met een extra spatie geschreven zijn. Zou het niet logischer zijn om dat Arenaboulevard en Johan Cruijffboulevard te noemen? Ja, dat zou meer volgens de standaard zijn. In Amsterdam worden samenstellingen in bijna alle straatnamen aaneengeschreven, maar er zijn nog enkele uitzonderingen zoals de Fien de la Mar Straat en het Dwaze Moeders plein. Ook in de rest van het land komen dat soort straatnamen met extra spaties voor. Naar de reden voor dat spatiegebruik kan ik alleen maar gissen. Grote kans dat het gewoon komt door onzorgvuldigheid ergens in het proces. Pratend over die spatie kwam ook de term Engelse ziekte voorbij. Voor sommige mensen zijn 'onjuist spatiegebruik' en 'Engelse ziekte' synoniemen van elkaar. Voor anderen is 'Engelse ziekte' een ruimer begrip, waar ook het gebruik van …

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp?

Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat. Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat, van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd ge…

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet.

Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland.

Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk langer z…

Is het Hub of Huub van Doorne? - over straatnamen die je anders schrijft

Stel je eens voor dat er een straat naar je wordt genoemd en dat men daarbij je naam verkeerd schrijft. En stel je nou eens voor dat je zelf het straatnaambord mag onthullen en dan voor het oog van de toegestroomde menigte ontdekt dat ze je naam verkeerd geschreven hebben. Dat gebeurde Hub van Doorne in 1965.
Hubert 'Hub' van Doorne was de oprichter van DAF. Hij werd geboren in 1900 in America (in Noord-Limburg) en verhuisde op zijn twaalfde naar Deurne. Daar begon hij in 1928 samen met zijn broer Wim een eigen bedrijf: Hub van Doorne's Machine Fabriek. Dat bedrijf ging een paar jaar later Van Doorne's Machinefabriek en Constructiewerkplaatsen heten, en weer een paar jaar later werd de naam Van Doorne's Aanhangwagenfabriek N.V. DAF. Het bedrijf maakte toen voornamelijk aanhangwagens voor gebruik in de landbouw. Het bedrijf groeide verder: in 1949 werden de eerste vrachtwagens geproduceerd en nadat Hub van Doorne de Variomatic had uitgevonden ('het pientere pookj…