Doorgaan naar hoofdcontent

Elsanta, Ostara en Primella - over straten die genoemd zijn naar aardbeien

Er zijn in Nederland vele tientallen straten genoemd naar appels en peren. En er zijn zelfs gemeentes die straten naar specifieke appel- en perenrassen zijn genoemd. Zo kun je in verschillende plaatsen wonen in straten die genoemd zijn naar appelrassen zoals Goudreinet (23x vernoemd), Elstar (17x) en Jonagold (10x), of perenrassen zoals Winterjan (10x), Conference (8x) of Gieser Wildeman (7x). Maar wist je dat er in Nederland ook straten zijn genoemd naar aardbeienrassen?

Laat ik eerst eens wat vertellen over die aardbeienrassen, want misschien wist je helemaal niet dat aardbeien in meerdere rassen geteeld worden. Er zijn er tientallen. Ooit had een teler voor iedere situatie weer een ander ras: de Primella deed het beter in de kas en de Sivetta weer beter buiten, de Bogota kon je later in het jaar oogsten en als doordragende rassen had je bijvoorbeeld Ostara en Rapella. Maar toen kwam het ene ras dat alle andere overbodig leek te maken: de Elsanta. Aardbeien van dit ras kun je altijd en overal telen en leveren ook nog een stevige en best lekkere aardbei op. Het is daardoor inmiddels al meer dan dertig jaar het meest geteelde aardbeienras in Nederland. Jarenlang kon je in de supermarkt alleen Elsanta-aardbeien kopen, maar de laatste jaren is er wat concurrentie van andere rassen bijgekomen.

De aardbeienrassen hebben prachtige namen: Elsanta, Elvira, Glasa, Gorella, Induka, Karina, Korona, Lambada, Muir, Ostara, Pavana, Polka, Primella, Rabunda, Rapella, Santana, Sequoia, Sivetta, Sonata, Tago, Tamella, Tenira, Vola... genoeg om een hele wijk aan straatnamen mee te vullen. Sommige namen zouden misschien verwarrend kunnen zijn: Sequioa verwacht je misschien in de bomenbuurt, Korona klinkt als een biertje en bij Lambada en Polka denken mensen misschien eerder aan de dans. Maar dan zijn er nog steeds genoeg namen over. Ik heb drie plaatsen in Nederland gevonden waar minimaal één straat naar een van deze rassen genoemd is.

  • De teelt van kleinfruit - zoals frambozen en aardbeien - speelde een belangrijk rol bij de ontwikkeling van het dorp Sint Willibrord. Bij de aanleg van de wijk Gagelrijzen-Oost II in 2004 besloot men daarom om aardbeienrassen te gebruiken voor de straatnamen. De straten werden Elsanta, Korona en Pavana genoemd, omdat dat die rassen in Sint Willibrord professioneel werden geteeld. Zes jaar daarvoor had men bij de aanleg van de wijk Gagelrijzen-Oost al gekozen voor frambozenrassen.
  • In 2010 zijn ook in Berkel-Enschot enkele nieuwe straten naar aardbeienrassen genoemd. De keuze voor dit thema lag voor de hand, omdat de nieuwe woonwijk werd aangelegd op een plek waar al decennialang aardbeien werden geteeld. De straten werden Elsanta, Rapella, Ostara, Elvira en Primella genoemd. Deze straatnamen herinneren dus mooi aan de bestemming die deze gronden hadden voordat er huizen op werden gebouwd.
  • Bij de aanleg van het plan De Nieuwe Tuinderij Oost in Zuidoostbeemster werd begin 2019 besloten om de straten te noemen naar verschillende soorten fruit. Zo kwam men bijvoorbeeld tot Remarkastraat (een kruisbes), Muscatstraat (druif), Galiahof (meloen) en Tulameenpad (framboos), en er kwam ook een Elsantapad. Een frisse fruitmelange aan straatnamen dus. Ik wil geen straatnamen met elkaar gaan vergelijken, maar in Zuidoostbeemster komt ook een Appels en perenpad.


Ook bij de aardbeistraatnamen is Elsanta dus het meest populaire ras. De naam van deze aardbei is een samentrekking van de plaatsnaam Elst (waar het ras ontdekt is) en De Santacker (de naam van het proefbedrijf).

Reacties

Anoniem zei…
Grappig. Nooit geweten.

Populaire posts van deze blog

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp? Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat . Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat , van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd

Wie heeft de straatnamen van Monopoly gekozen?

De Barteljorisstraat, Neude, A-Kerkhof en de Kalverstraat. Iedereen kent de straatnamen uit het Monopoly-spel. Maar waarom hebben nou juist deze straatnamen een plekje in het spel gekregen? Waarom heeft men uit Rotterdam niet de Weena of de Lijnbaan gekozen, en voor Amsterdam de P.C. Hooftstraat? En waarom zitten Haarlem en Arnhem er wel in, en Maastricht en Eindhoven niet? Wie heeft dat allemaal bedacht? Voor de geschiedenis van het spel gaan we even helemaal terug naar 1904. Elizabeth Magie vroeg toen patent aan op het bordspel ' The Landlord's Game '. Geïnspireerd door dat spel liet Charles Darrow in 1934 in eigen beheer 5000 exemplaren van het spel 'Monopoly' maken en die waren binnen een jaar verkocht. Toen toonde Parker Brothers interesse om het spel in de Verenigde Staten uit te geven. Zij verkochten binnen een jaar meer dan een miljoen exemplaren. De populariteit van het spel bleef niet onopgemerkt en de Engelse firma Waddington kocht in 1936 de rechten o

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet. Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland. Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk la

De langste straatnamen van Nederland

Wat zijn de langste straatnamen van Nederland? Ik zet deze mooie namen graag voor je op een rijtje. Om de lengte van een straatnaam te bepalen volstaat het niet om op de straatnaamborden te kijken, want soms hangen er in één straat al borden met verschillende schrijfwijzen van dezelfde naam. Het is beter om uit te gaan van de officiële schrijfwijze van de straatnaam zoals die is vastgelegd in de BAG, de Basisregistraties Adressen en Gebouwen. Dat levert de volgende top-10 op: Ir. Mr. Dr. van Waterschoot van der Grachtstraat in Heerlen (48 tekens in totaal, 38 tekens zonder punten en spaties) Burgemeester Baron van Voerst van Lyndenstraat in Gramsbergen (46/41 tekens) Wethouder Fierman Eduard Meerburg senior kade in Katwijk (45/40 tekens) Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg in Tilburg (43/38 tekens) Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat in Laren (42/38 tekens) Burgemeester van Hövell tot Westerflierpad in Halfweg (42/38 tekens) Burgemeester Hoytema van