Doorgaan naar hoofdcontent

Den Haag, Zwolle en Stiens - over plaatsen zonder stegen, dreven of wegen

Bilthoven heeft bijna 300 straatnamen, maar niet één daarvan eindigt op -straat. Ik schreef daar eerder al eens een artikel over: in heel Bilthoven is werkelijk geen straat te bekennen. Naar aanleiding van dat artikel kreeg ik van een aantal mensen de voor de hand liggende vraag of er ook plaatsen zijn waar ze helemaal geen straatnamen hebben die op -laan of -weg eindigen. Dat heb ik nu eindelijk eens uitgezocht.

Er zijn plaatsen waar ze slechts een handvol straten hebben en dus ook maar een handvol straatnamen. Dan is de kans groot dat bepaalde achtervoegsels er niet voorkomen. Ik heb daarom gekeken naar de plaatsen met de meeste straatnamen waar een bepaald achtervoegsel helemaal niet gebruikt wordt. Zie hier de resultaten voor de meestgebruikte achtervoegsels:

  • Geen -straat: Bilthoven is met 289 straatnamen de grootste plaats waar niet één straatnaam op -straat eindigt. Daarna komen Oostvoorne (met 221 straatnamen) en Stiens (met 174 straatnamen).
  • Geen -weg: Stiens (174 straatnamen) is tevens de grootste plaats waar niet één straatnaam op -weg eindigt. Nummers twee en drie zijn Workum (134) en Warten (128).
  • Geen -laan: Nederweert (280 straatnamen) is de grootste plaats zonder -laan. Wijk bij Duurstede (249) en Voerendaal (236) komen daarna. (Stiens staat in deze lijst zesde.)
  • Geen -hof: Bunschoten-Spakenburg (362) is de grootste zonder -hof, gevolgd door Coevorden (324) en Bilthoven (289). (Stiens staat hier elfde.)
  • Geen -plein: In Houten (729) is niet één -plein te vinden. Ook in Haaksbergen (495) en Urk (262) hebben ze geen -plein.
  • Geen -dijk: Zoetermeer (1402) is de grootste woonplaats zonder -dijk. Daarna komen Heerlen (932) en Sittard (702).
  • Geen -pad: In Nijverdal (361) is niet één straat of pad met een naam die op -pad eindigt. En in Sliedrecht (315) en Raalte (307) ook niet. (Stiens staat hier elfde.)
  • Geen -singel: Lelystad heeft maar liefst 1285 straatnamen, maar niet één daarvan eindigt op -singel. Hilversum (928) en Zaandam (892) zijn hier de nummers twee en drie.
  • Geen -dreef: Zwolle (1978) is de grootste stad zonder -dreef. Ook Enschede (1845) en Groningen (1729) scoren hier goed. Of slecht.
  • Geen -steeg: Het is me nooit opgevallen, maar in heel Den Haag (met 3381 straatnamen) is niet één straatnaam te vinden die op -steeg eindigt. Ze hebben er heus wel stegen, maar die noemen ze gewoon -straat. De Vliersteeg werd in 1881 bijvoorbeeld hernoemd tot Vleerstraat. Andere steden zonder stegen zijn Eindhoven (3011) en Zoetermeer (1402).

Over de straatnaamgeving in Lelystad schreef ik eerder al eens: In Lelystad is bijna geen straat te vinden. En ik schreef ook al eens wat over de bijzondere straatnaamgeving in Urk. Zo is ook wel te verklaren waarom er geen -pleinen zijn in Houten of -dijken in Zoetermeer. Ik zal daar misschien later nog eens wat uitgebreider over schrijven.

Bij het samenstellen van deze lijstjes werd ik natuurlijk wel nieuwsgierig waarom Stiens zo vaak langs kwam. Het antwoord daarop is simpel: in Stiens hebben veel straten officieel een straatnaam in het Fries. Er liggen daar dus veel straten met namen op -strjitte, -leane, -paad, -dyk en -hôf. Friese plaatsen doen het sowieso goed in deze lijstjes. De grootste plaats waar niet één van deze tien achtervoegsels wordt gebruikt, ligt ook in Friesland: Akkrum.

De volgende keer dat je door Den Haag, Zoetermeer, Stiens of Akkrum loopt, heb je dus een extra reden om eens goed op de straatnaambordjes te letten!

Reacties

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populaire posts van deze blog

De Johan Cruijff Boulevard - over de geschiedenis van het begrip 'Engelse ziekte'

Eerder deze week werd bekend gemaakt dat de Arena boulevard in Amsterdam een nieuwe naam krijgt: hij heet voortgaan Johan Cruijff Boulevard. Iemand vroeg me waarom beide namen met een extra spatie geschreven zijn. Zou het niet logischer zijn om dat Arenaboulevard en Johan Cruijffboulevard te noemen? Ja, dat zou meer volgens de standaard zijn. In Amsterdam worden samenstellingen in bijna alle straatnamen aaneengeschreven, maar er zijn nog enkele uitzonderingen zoals de Fien de la Mar Straat en het Dwaze Moeders plein. Ook in de rest van het land komen dat soort straatnamen met extra spaties voor. Naar de reden voor dat spatiegebruik kan ik alleen maar gissen. Grote kans dat het gewoon komt door onzorgvuldigheid ergens in het proces. Pratend over die spatie kwam ook de term Engelse ziekte voorbij. Voor sommige mensen zijn 'onjuist spatiegebruik' en 'Engelse ziekte' synoniemen van elkaar. Voor anderen is 'Engelse ziekte' een ruimer begrip, waar ook het gebruik van …

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp?

Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat. Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat, van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd ge…

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet.

Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland.

Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk langer z…

Is het Hub of Huub van Doorne? - over straatnamen die je anders schrijft

Stel je eens voor dat er een straat naar je wordt genoemd en dat men daarbij je naam verkeerd schrijft. En stel je nou eens voor dat je zelf het straatnaambord mag onthullen en dan voor het oog van de toegestroomde menigte ontdekt dat ze je naam verkeerd geschreven hebben. Dat gebeurde Hub van Doorne in 1965.
Hubert 'Hub' van Doorne was de oprichter van DAF. Hij werd geboren in 1900 in America (in Noord-Limburg) en verhuisde op zijn twaalfde naar Deurne. Daar begon hij in 1928 samen met zijn broer Wim een eigen bedrijf: Hub van Doorne's Machine Fabriek. Dat bedrijf ging een paar jaar later Van Doorne's Machinefabriek en Constructiewerkplaatsen heten, en weer een paar jaar later werd de naam Van Doorne's Aanhangwagenfabriek N.V. DAF. Het bedrijf maakte toen voornamelijk aanhangwagens voor gebruik in de landbouw. Het bedrijf groeide verder: in 1949 werden de eerste vrachtwagens geproduceerd en nadat Hub van Doorne de Variomatic had uitgevonden ('het pientere pookj…