Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet.

Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland.

Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk langer zijn dan de Oudebildtdijk en ook van begin tot eind dezelfde naam dragen:
  • De Zuiderzeestraatweg (16,0 km) loopt van Zwolle via Hattemerbroek, Wezep, Oldebroek en Oostendorp tot Elburg (de weg loopt eigenlijk nog door tot in Amersfoort, maar vanaf Elburg heeft de weg in de loop der tijd ook allemaal nieuwe namen gekregen).
  • De Westfriesedijk (16,9 km) van Lambertschaag naar Kolhorn.
  • De Hoofdweg (21,2 km) loopt van Buitenkaag door Abbenes en Nieuw-Vennep naar Hoofddorp. 
  • De Vogelweg (22,0 km) loopt van Almere naar Lelystad.
  • De Oostvaardersdijk (25,9 km) loopt - via een andere weg - van Almere naar Lelystad.
  • De Markerwaarddijk (26,8 km) van Enkhuizen naar Lelystad.
  • De Afsluitdijk (30 km) loopt van Den Oever via Breezanddijk naar Kornwerderzand.
Nu zou je kunnen zeggen dat die niet meetellen, omdat die straten allemaal door meerdere plaatsen lopen. Maar dat geldt ook voor de Oudebildtdijk: die loopt namelijk achtereenvolgens door Westhoek, St.-Jacobiparochie, St.-Annaparochie, Nij Altoenae en Oudebildtzijl. De langste straat-met-één-naam die maar in één plaats ligt, is misschien wel de Dorpsstraat in Assendelft met een lengte van 7,2 kilometer. Er zijn ook plekken - zoals in de Wikipedia - waar men benadrukt dat de Oudebildtdijk de langste bewóónde straat is, maar dat geldt voor de andere straten die ik noemde ook. Ik vind de Oudebildtdijk prachtig, maar ik snap dus niet zo goed hoe men erbij komt dat het de langste straat met één naam is. Misschien dat dat ooit met een marketing-inspanning zo gelanceerd is?

Het kan nog langer
In Beuningen begint de Van Heemstraweg. Die loopt vervolgens door Druten, West Maas en Waal, Maasdriel en Zaltbommel. In Zaltbommel loopt de straat onder een paar andere namen verder, en vervolgens loopt hij weer een eind verder onder de naam Van Heemstraweg. Het langste stuk van de straat dat steeds dezelfde naam draagt, is in totaal 45,5 kilometer lang.

Weet jij een nog langere straat die van begin tot eind dezelfde naam draagt? Dan hoor ik dat graag!

Reacties

Anoniem zei…
De A2 ;)
Unknown zei…
Niet nagemeten, maar deze is wel heel lang: https://nl.wikipedia.org/wiki/Zuiderzeestraatweg
H. zei…
Je hebt natuurlijk de A2. Maar wellicht vind je dat geen straatnaam. Vroeger, ruim voordat de weg van Eindhoven naar 's Hertogenbosch een snelweg werd heette deze vanaf Eindhoven tot en met Vught de Boschdijk
SP zei…
Afsluitdijk? Is 32,5 km.
Dinx zei…
@Peter:
Als die van begin tot eind zijn oorspronkelijke naam had gehouden, dan deed die zeker mee in de top van het klassement. Helaas hebben ze grote stukken andere namen gegeven, zoals Zuiderzeestraatweg Oost, Zuiderzeestraatweg West, Elburgerweg en Harderwijkerweg. Het langste aaneengesloten stuk dat nog Zuiderzeestraat heet, loopt van Zwolle via Hattemerbroek, Wezep, Oldebroek, Oostendorp naar Elburg en is 15,6 km lang. Ik zal deze wel aan het lijstje toevoegen!
Dinx zei…
@SP:
Ach natuurlijk! Die heb ik net toegevoegd.
Dinx zei…
In Poederoijen loopt de Van Heemstraweg trouwens over in de Afsluitdijk... zou ik die dan ook mee moeten tellen? ;-)
Rob Essers zei…
Voor mij is de naam van Heemstraweg niet hetzelfde als de naam Van Heemstraweg, om nog maar te zwijgen over de namen van Heemstraweg-oost en van Heemstraweg-west.

De van Heemstraweg begint sinds 1 januari 1981 in Nijmegen. Dat heeft te maken met de aanleg van het Maas-Waalkanaal dat op 27 oktober 1927 officieel werd geopend. De grenscorrectie heeft 'even' op zich laten wachten. Openbare ruimte ID 0268300000000023 in de woonplaats Nijmegen heeft een lengte van ca. 330 meter.

In de woonplaatsen Weurt, Beuningen Gld, Ewijk, Winssen in de gemeente Beuningen heeft de weg dezelfde naam, maar in de woonplaatsen Deest, Afferden, Druten en Puiflijk in de gemeente Druten heet de weg Van Heemstraweg. In de woonplaatsen Boven-Leeuwen, Beneden-Leeuwen, Wamel en Dreumel in de gemeente West Maas en Waal begint de naam weer met een kleine letter.

In de gemeente Maasdriel begint de naam in de woonplaats Heerewaarden met een kleine letter, maar in Rossum met een hoofdletter. De weg wordt in de woonplaats Rossum onderbroken door de 'rotonde met de eieren' die in de aangrenzende woonplaats Kerkdriel in de gemeente Maasdriel ligt.

Op de grens van Zaltbommel verandert de naam in van Heemstraweg-oost en ben ik de weg kwijtgeraakt. Het laatste deel in de woonplaats Zaltbommel heet van Heemstraweg-west. Deze weg eindigt in de woonplaats Gameren in de gemeente Zaltbommel. In de woonplaatsen Zuilichem en Brakel in de gemeente Zaltbommel heet de weg weer Van Heemstraweg.
Dinx zei…
@Rob:
Ik zie 'Van Heemstraweg' en 'van Heemstraweg' als spellingsvarianten van dezelfde naam, maar 'Van Heemstraweg-oost' en 'Van Heemstraweg-west' als echt andere namen. Het langste stuk van 45,5 km heet dus van begin tot eind 'Van Heemstraweg' (met een hoofd- of kleine letter).
SP zei…
Ik heb er nog één: Groene Kruisweg. Van Brielle naar Rotterdam. Ook iets van 20 a 30 km, denk ik.
Dinx zei…
Hmm, in Heenvliet heet de weg over een lengte van 5 km 'Groene Kruisweg Oost'. Het langste aaneengesloten stuk dat 'Groene Kruisweg' heet, is 17,7 km lang. Of vind je me dan te streng? ;-)
Rob Essers zei…
@Dinx: "Het langste stuk van 45,5 km heet dus van begin tot eind 'Van Heemstraweg' (met een hoofd- of kleine letter)."

Behalve aan de spellingvarianten ga je ook voorbij aan de twee stukken in de woonplaats Rossum in de gemeente Maasdriel. De beide delen van de Van Heemstraweg (openbare ruimte ID 0263300000000329) worden onderbroken door een rotonde in de woonplaats Kerkdriel.
Zie https://goo.gl/dM7dJ6
Marja zei…
Het oranjekanaal in Drenthe. Een lengte van 48 km in totaal. Loopt van Emmen naar Hoogersmilde. Echter een klein deel van deze straat heet Oranje. Waardoor de totale aaneengesloten lengte iets korter is dan 48 km (het stukje dat oranje heet ligt aan het begin aan de kant van hoogersmilde).
Unknown zei…
De Westfriese dijk 126 km lang. Ik woon eraan
Dinx zei…
@Unknown:
De Westfriese Omringdijk kun je als één lange dijk zien, maar de straat die erover loopt heeft over die 126 kilometer wel veel verschillende namen zoals Westfriese Zeedijk, Kanaaldijk, Westerzeedijk, Dijkweg, Nieuwedijk, Slingerdijk, Noordschermerdijk, Slimdijk, Schellinkhouterdijk, Oosterdijk, Dorpsweg en Kreil. Het langste aaneengesloten stuk dat ik kon vinden dat maar één naam heeft, is het stuk van de 'Westfriesedijk' van Lambertschaag naar Kolhorn: dat is 16,9 kilometer. Die zal ik toevoegen aan het artikel.
Betsie Dogger zei…
Er zijn wel veel woningen aan de oudebildtweg, nummer 1229 is het hoogste nummer dat we zagen.
Unknown zei…
De Hoofdweg van Harkstede naar Siddeburen (via Scharmer, Kolham, Froombosch, Slochteren, Schildwolde en Hellum) is ook bijna 25 km lang.
IIVQ zei…
Rond Rhenen lopen een aantal wegen met als voorvoegsel Cunera. Als je Cuneraweg en Cuneralaan samenvoegt, kan je van de Amerongse Berg, onderlangs Veenendaal, via Achterberg, langs de Grebbeberg en dan onder de Rijnbrug door naar Rhenen.

Alternatief kan je ook over de Rijnbrug, Gelderland in. Het Utrechtse deel heet Lijnweg, maar vanaf het midden van de brug naar het zuiden volg je de N233 (die daar Cuneraweg heet) volgen langs Kesteren. Over de A15 is het vervolgens tot aan de Waalbanddijk bij Ochten weer de Cuneraweg. In totaal zo'n 20 km.

Op Openstreetmap is te zien welke wegen in de buurt allemaal Cuneraweg of -laan heten
IIVQ zei…
Ook de noordelijke Waaldijk tussen het Amsterdam-Rijnkanaal bij Tiel en iets ten zuiden van Andelst is 20,29km. En heet in zijn geheel Waalbanddijk
Unknown zei…
In Zeeuws Vlaanderen van terneuzen naar de Franse grens: Graaf Jans dijk
Anoniem zei…
Groene Kruisweg. Van Rotterdam naar Heenvliet. 34 km...
Jesse Kuiper zei…
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Jesse Kuiper zei…
De Graaf Jansdijk heeft wel allemaal verschillende namen: Graaf Jansdijk (met of zonder spatie), Sasdijk, Graafjandsijk B, Graafjansdijk A, Graafjanstraat, Meuleken, Schare, Landsdijk, Gravenstraat, Comer-Graafjansdijk, Het Dijkske en Diddedijk, en hij wordt dan ook nog diverse keren onderbroken. En dan heb ik het alleen nog maar over het stuk tussen Terneuzen en Knokke.
Anoniem zei…
Lead eindigt met 'verklappen: dat is dus niet'. Ontbreekt 'zo' of 'waar'?
Dinx zei…
@Anoniem:
Je kunt die zin op allerlei manieren aanvullen, maar ik heb het bewust op deze manier - een beetje spreektalig - geschreven.
Unknown zei…
Hallo,
Van t weekeinde gefietst over de 's Gravenweg, die in Capelle begint en totoirdrecht loopt. Lijkt mij ook een goede kandidaat?!?


Groetjes, Sandra
Unknown zei…
Moordrecht, bedoel ik.
Dinx zei…
@Sandra:
De weg met de naam 's-Gravenweg loopt - met enkele kleine onderbrekingen - van Rotterdam naar Nieuwerkerk aan de IJssel en heeft een lengte van 10 kilometer. Misschien dat de weg daarna wel doorloopt naar Moordrecht, maar dat is dan in ieder geval niet onder dezelfde naam.

(Men vermoedt trouwens dat dit de oude weg is die bedoeld wordt in de zegswijze 'zo oud als de weg naar Kralingen', maar dat terzijde.)
Sprinkel zei…
PS Heereweg/Herenweg komt dan weer af van heirbanen, oude Romeinse wegen (alle wegen...). Grappig, maar de Romeinen zijn zover niet gekomen, geloof ik
Anoniem zei…
Zwaagdijk in West-Friesland begint in het Westen ter hoogte van de rotonde Hoornseweg en Wogmergouw en eindigt in het Oosten in een flauwe bocht ter hoogte van Zijdwerk en Nieuwedijk en is 9 km lang volgens Google Earth.

Populaire posts van deze blog

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp? Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat . Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat , van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd

Wat zijn de regels voor nieuwe straatnamen?

Dorstige Smid , Mickey Mousestraat , Kerstomaatplantsoen . Tussen alle vragen die mensen me stellen over straatnamen, komen twee vragen iedere keer weer terug: wie bedenkt toch al die nieuwe straatnamen en wat voor regels gelden daarbij? Het vaststellen van straatnamen is een taak van de gemeente - het gebeurt in het algemeen door het College van B&W. Veel gemeentes hebben een speciale straatnaamcommissie, die advies uitbrengt aan het College. In de commissie zitten deskundigen met verschillende achtergronden, zoals een stadshistoricus en een stedenbouwkundige. De manier waarop in een gemeente de straatnamen worden vastgesteld, is vastgelegd in een 'Verordening Straatnaamgeving en huisnummering'. In die verordening kan een gemeente ook richtlijnen voor de straatnamen opnemen, maar dat is niet verplicht. Het kan ook zijn dat de straatnaamcommissie ongeschreven regels hanteert. Er is dus niet één vaste lijst met regels waar alle straatnamen in Nederland aan moeten vol

Van Nummer naar Klokhúsdyk - over Nederlandse plaatsen die maar één straatnaam hebben

In een stad waar regelmatig nieuwe buurten en wijken worden gebouwd, kun je af en toe helemaal los gaan bij het vaststellen van nieuwe straatnamen. Maar stel dat je een plaats hebt met maar één straat, wat voor naam geef je die dan? Noem je die straat gewoon naar de plaats zelf, naar iets uit de omgeving of misschien naar iemand die je leuk vindt? Denk goed na, want je mag dus maar één ding kiezen... Dat soort dingen vraag ik me dus soms af. Het is makkelijk om er antwoorden bij te vinden, want in de BAG staan maar 24 woonplaatsen waarvoor officieel niet meer dan één straatnaam is geregistreerd. Daarvan liggen er vijftien in Friesland, zes in Drenthe en ook eentje in Groningen, Noord-Holland en Utrecht. Ik vond in deze plaatsen zes verschillende soorten straatnamen. Vererving - In 1e Exloërmond, Balloërveld, Eleveld, Geelbroek, Oranje, Húns, Leons, Oudezijl, Noordeinde en Ossenwaard heet de enige straat gewoon precies net zoals de plaats. Daar heten de straten dus ook 1e Exloërmond, B