Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet.

Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland.

Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk langer zijn dan de Oudebildtdijk en ook van begin tot eind dezelfde naam dragen:
  • De Zuiderzeestraatweg (16,0 km) loopt van Zwolle via Hattemerbroek, Wezep, Oldebroek en Oostendorp tot Elburg (de weg loopt eigenlijk nog door tot in Amersfoort, maar vanaf Elburg heeft de weg in de loop der tijd ook allemaal nieuwe namen gekregen).
  • De Westfriesedijk (16,9 km) van Lambertschaag naar Kolhorn.
  • De Hoofdweg (21,2 km) loopt van Buitenkaag door Abbenes en Nieuw-Vennep naar Hoofddorp. 
  • De Vogelweg (22,0 km) loopt van Almere naar Lelystad.
  • De Oostvaardersdijk (25,9 km) loopt - via een andere weg - van Almere naar Lelystad.
  • De Markerwaarddijk (26,8 km) van Enkhuizen naar Lelystad.
  • De Afsluitdijk (30 km) loopt van Den Oever via Breezanddijk naar Kornwerderzand.
Nu zou je kunnen zeggen dat die niet meetellen, omdat die straten allemaal door meerdere plaatsen lopen. Maar dat geldt ook voor de Oudebildtdijk: die loopt namelijk achtereenvolgens door Westhoek, St.-Jacobiparochie, St.-Annaparochie, Nij Altoenae en Oudebildtzijl. De langste straat-met-één-naam die maar in één plaats ligt, is misschien wel de Dorpsstraat in Assendelft met een lengte van 7,2 kilometer. Er zijn ook plekken - zoals in de Wikipedia - waar men benadrukt dat de Oudebildtdijk de langste bewóónde straat is, maar dat geldt voor de andere straten die ik noemde ook. Ik vind de Oudebildtdijk prachtig, maar ik snap dus niet zo goed hoe men erbij komt dat het de langste straat met één naam is. Misschien dat dat ooit met een marketing-inspanning zo gelanceerd is?

Het kan nog langer
In Beuningen begint de Van Heemstraweg. Die loopt vervolgens door Druten, West Maas en Waal, Maasdriel en Zaltbommel. In Zaltbommel loopt de straat onder een paar andere namen verder, en vervolgens loopt hij weer een eind verder onder de naam Van Heemstraweg. Het langste stuk van de straat dat steeds dezelfde naam draagt, is in totaal 45,5 kilometer lang.

Weet jij een nog langere straat die van begin tot eind dezelfde naam draagt? Dan hoor ik dat graag!

Reacties

Anoniem zei…
De A2 ;)
Unknown zei…
Niet nagemeten, maar deze is wel heel lang: https://nl.wikipedia.org/wiki/Zuiderzeestraatweg
H. zei…
Je hebt natuurlijk de A2. Maar wellicht vind je dat geen straatnaam. Vroeger, ruim voordat de weg van Eindhoven naar 's Hertogenbosch een snelweg werd heette deze vanaf Eindhoven tot en met Vught de Boschdijk
SP zei…
Afsluitdijk? Is 32,5 km.
Dinx zei…
@Peter:
Als die van begin tot eind zijn oorspronkelijke naam had gehouden, dan deed die zeker mee in de top van het klassement. Helaas hebben ze grote stukken andere namen gegeven, zoals Zuiderzeestraatweg Oost, Zuiderzeestraatweg West, Elburgerweg en Harderwijkerweg. Het langste aaneengesloten stuk dat nog Zuiderzeestraat heet, loopt van Zwolle via Hattemerbroek, Wezep, Oldebroek, Oostendorp naar Elburg en is 15,6 km lang. Ik zal deze wel aan het lijstje toevoegen!
Dinx zei…
@SP:
Ach natuurlijk! Die heb ik net toegevoegd.
Dinx zei…
In Poederoijen loopt de Van Heemstraweg trouwens over in de Afsluitdijk... zou ik die dan ook mee moeten tellen? ;-)
Rob Essers zei…
Voor mij is de naam van Heemstraweg niet hetzelfde als de naam Van Heemstraweg, om nog maar te zwijgen over de namen van Heemstraweg-oost en van Heemstraweg-west.

De van Heemstraweg begint sinds 1 januari 1981 in Nijmegen. Dat heeft te maken met de aanleg van het Maas-Waalkanaal dat op 27 oktober 1927 officieel werd geopend. De grenscorrectie heeft 'even' op zich laten wachten. Openbare ruimte ID 0268300000000023 in de woonplaats Nijmegen heeft een lengte van ca. 330 meter.

In de woonplaatsen Weurt, Beuningen Gld, Ewijk, Winssen in de gemeente Beuningen heeft de weg dezelfde naam, maar in de woonplaatsen Deest, Afferden, Druten en Puiflijk in de gemeente Druten heet de weg Van Heemstraweg. In de woonplaatsen Boven-Leeuwen, Beneden-Leeuwen, Wamel en Dreumel in de gemeente West Maas en Waal begint de naam weer met een kleine letter.

In de gemeente Maasdriel begint de naam in de woonplaats Heerewaarden met een kleine letter, maar in Rossum met een hoofdletter. De weg wordt in de woonplaats Rossum onderbroken door de 'rotonde met de eieren' die in de aangrenzende woonplaats Kerkdriel in de gemeente Maasdriel ligt.

Op de grens van Zaltbommel verandert de naam in van Heemstraweg-oost en ben ik de weg kwijtgeraakt. Het laatste deel in de woonplaats Zaltbommel heet van Heemstraweg-west. Deze weg eindigt in de woonplaats Gameren in de gemeente Zaltbommel. In de woonplaatsen Zuilichem en Brakel in de gemeente Zaltbommel heet de weg weer Van Heemstraweg.
Dinx zei…
@Rob:
Ik zie 'Van Heemstraweg' en 'van Heemstraweg' als spellingsvarianten van dezelfde naam, maar 'Van Heemstraweg-oost' en 'Van Heemstraweg-west' als echt andere namen. Het langste stuk van 45,5 km heet dus van begin tot eind 'Van Heemstraweg' (met een hoofd- of kleine letter).
SP zei…
Ik heb er nog één: Groene Kruisweg. Van Brielle naar Rotterdam. Ook iets van 20 a 30 km, denk ik.
Dinx zei…
Hmm, in Heenvliet heet de weg over een lengte van 5 km 'Groene Kruisweg Oost'. Het langste aaneengesloten stuk dat 'Groene Kruisweg' heet, is 17,7 km lang. Of vind je me dan te streng? ;-)
Rob Essers zei…
@Dinx: "Het langste stuk van 45,5 km heet dus van begin tot eind 'Van Heemstraweg' (met een hoofd- of kleine letter)."

Behalve aan de spellingvarianten ga je ook voorbij aan de twee stukken in de woonplaats Rossum in de gemeente Maasdriel. De beide delen van de Van Heemstraweg (openbare ruimte ID 0263300000000329) worden onderbroken door een rotonde in de woonplaats Kerkdriel.
Zie https://goo.gl/dM7dJ6
Marja zei…
Het oranjekanaal in Drenthe. Een lengte van 48 km in totaal. Loopt van Emmen naar Hoogersmilde. Echter een klein deel van deze straat heet Oranje. Waardoor de totale aaneengesloten lengte iets korter is dan 48 km (het stukje dat oranje heet ligt aan het begin aan de kant van hoogersmilde).
Unknown zei…
De Westfriese dijk 126 km lang. Ik woon eraan
Dinx zei…
@Unknown:
De Westfriese Omringdijk kun je als één lange dijk zien, maar de straat die erover loopt heeft over die 126 kilometer wel veel verschillende namen zoals Westfriese Zeedijk, Kanaaldijk, Westerzeedijk, Dijkweg, Nieuwedijk, Slingerdijk, Noordschermerdijk, Slimdijk, Schellinkhouterdijk, Oosterdijk, Dorpsweg en Kreil. Het langste aaneengesloten stuk dat ik kon vinden dat maar één naam heeft, is het stuk van de 'Westfriesedijk' van Lambertschaag naar Kolhorn: dat is 16,9 kilometer. Die zal ik toevoegen aan het artikel.
Betsie Dogger zei…
Er zijn wel veel woningen aan de oudebildtweg, nummer 1229 is het hoogste nummer dat we zagen.
Unknown zei…
De Hoofdweg van Harkstede naar Siddeburen (via Scharmer, Kolham, Froombosch, Slochteren, Schildwolde en Hellum) is ook bijna 25 km lang.
IIVQ zei…
Rond Rhenen lopen een aantal wegen met als voorvoegsel Cunera. Als je Cuneraweg en Cuneralaan samenvoegt, kan je van de Amerongse Berg, onderlangs Veenendaal, via Achterberg, langs de Grebbeberg en dan onder de Rijnbrug door naar Rhenen.

Alternatief kan je ook over de Rijnbrug, Gelderland in. Het Utrechtse deel heet Lijnweg, maar vanaf het midden van de brug naar het zuiden volg je de N233 (die daar Cuneraweg heet) volgen langs Kesteren. Over de A15 is het vervolgens tot aan de Waalbanddijk bij Ochten weer de Cuneraweg. In totaal zo'n 20 km.

Op Openstreetmap is te zien welke wegen in de buurt allemaal Cuneraweg of -laan heten
IIVQ zei…
Ook de noordelijke Waaldijk tussen het Amsterdam-Rijnkanaal bij Tiel en iets ten zuiden van Andelst is 20,29km. En heet in zijn geheel Waalbanddijk
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populaire posts van deze blog

De Johan Cruijff Boulevard - over de geschiedenis van het begrip 'Engelse ziekte'

Eerder deze week werd bekend gemaakt dat de Arena boulevard in Amsterdam een nieuwe naam krijgt: hij heet voortgaan Johan Cruijff Boulevard. Iemand vroeg me waarom beide namen met een extra spatie geschreven zijn. Zou het niet logischer zijn om dat Arenaboulevard en Johan Cruijffboulevard te noemen? Ja, dat zou meer volgens de standaard zijn. In Amsterdam worden samenstellingen in bijna alle straatnamen aaneengeschreven, maar er zijn nog enkele uitzonderingen zoals de Fien de la Mar Straat en het Dwaze Moeders plein. Ook in de rest van het land komen dat soort straatnamen met extra spaties voor. Naar de reden voor dat spatiegebruik kan ik alleen maar gissen. Grote kans dat het gewoon komt door onzorgvuldigheid ergens in het proces. Pratend over die spatie kwam ook de term Engelse ziekte voorbij. Voor sommige mensen zijn 'onjuist spatiegebruik' en 'Engelse ziekte' synoniemen van elkaar. Voor anderen is 'Engelse ziekte' een ruimer begrip, waar ook het gebruik van …

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp?

Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat. Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat, van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd ge…

Is het Hub of Huub van Doorne? - over straatnamen die je anders schrijft

Stel je eens voor dat er een straat naar je wordt genoemd en dat men daarbij je naam verkeerd schrijft. En stel je nou eens voor dat je zelf het straatnaambord mag onthullen en dan voor het oog van de toegestroomde menigte ontdekt dat ze je naam verkeerd geschreven hebben. Dat gebeurde Hub van Doorne in 1965.
Hubert 'Hub' van Doorne was de oprichter van DAF. Hij werd geboren in 1900 in America (in Noord-Limburg) en verhuisde op zijn twaalfde naar Deurne. Daar begon hij in 1928 samen met zijn broer Wim een eigen bedrijf: Hub van Doorne's Machine Fabriek. Dat bedrijf ging een paar jaar later Van Doorne's Machinefabriek en Constructiewerkplaatsen heten, en weer een paar jaar later werd de naam Van Doorne's Aanhangwagenfabriek N.V. DAF. Het bedrijf maakte toen voornamelijk aanhangwagens voor gebruik in de landbouw. Het bedrijf groeide verder: in 1949 werden de eerste vrachtwagens geproduceerd en nadat Hub van Doorne de Variomatic had uitgevonden ('het pientere pookj…