Doorgaan naar hoofdcontent

Beverwijk noemt een straat naar Marco Bakker... maar die leeft toch nog?

Veel gemeentes hebben de regel dat er alleen straten worden genoemd naar mensen die al meer dan vijf of tien jaar dood zijn. Eigenlijk worden er alleen uitzonderingen op die regel gemaakt voor leden van het koningshuis, grote sporthelden of burgemeesters. Maar in Beverwijk doet men daar niet moeilijk over. Daar worden binnenkort straten genoemd naar zangeres Annie Palmen, wielrenner Ab Geldermans en zanger Marco Bakker. Maar Marco Bakker... die leeft toch nog?

De aanleiding voor deze vernoemingen was het verzoek dat de gemeente Beverwijk kreeg om een straat te noemen naar de zangeres Annie Palmen. Palmen trad regelmatig op op de radio en werd bekend als Drika van de 'Boertjes van Buuten', de huisband van de KRO. In 1963 deed zij namens Nederland mee aan het Eurovisie Songfestival in Londen, maar daar werd ze met nul punten gedeeld laatste. Palmen kwam uit Beverwijk en is er blijkbaar nog erg geliefd, want er werd volop actie gevoerd voordat het verzoek bij de gemeente werd ingediend. De gemeente vond het ook meteen een charmant idee.

Bij het toekennen van straatnamen streeft men altijd graag naar samenhang met de andere straatnamen in de buurt. Daarom is het lastig om ergens Ă©Ă©n straat naar Annie Palmen te noemen. Vandaar dat de gemeente op zoek ging naar een nieuwe buurt waar meerdere nieuw aan te leggen straten naar bekende Beverwijkers zouden kunnen worden vernoemd. In het verzoek aan de gemeente om een straat naar Annie Palmen te noemen, stond overigens ook al de suggestie om ook andere Beverwijkers te vernoemen. De plek daarvoor vond men in het project Binnenduin, waar vijf nieuwe straten een naam moeten krijgen. Naast Annie Palmen krijgen ook zangeres Rita Hovink, kunstenaar Jan van der Schoor, wielrenner Ab Geldermans en zanger Marco Bakker daar een eigen straat. Dat worden dus de Annie Palmenlaan, de Rita Hovinkstraat, de Jan van der Schoorstraat, de Ab Geldermanshof en de Marco Bakkerstraat. Hovink overleed in 1979, Palmen in 2000 en Van der Schoor in 2008. Geldermans en Bakker leven allebei nog.

Ab Geldermans was als wielrenner aardig succesvol in de jaren zestig. Hij won etappes in allerlei meerdaagse koersen, werd Nederlands kampioen en won de klassieker Luik-Bastenaken-Luik. In 1962 droeg hij de gele trui in de Tour de France en werd hij knap vijfde in het eindklassement. Hij was in 1968 ploegleider van Jan Jansen toen die de Tour de France won. Er zijn sporters die minder gepresteerd hebben en naar wie toch al een straatnaam genoemd is, dus het is niet vreemd dat aan Geldermans nu ook die eer gegund is.

Marco Bakker is een zanger met een lange en uitgebreide staat van dienst. Hij zong in opera's, gaf concerten en trad gedurende tientallen jaren veel op voor radio en tv. Hij maakte een vrolijk uitstapje met zijn rol in de film 'Theo en Thea en de ontmaskering van het tenenkaasimperium'. Eind jaren negentig kwam hij in het nieuws omdat hij met te veel alcohol op een ongeluk veroorzaakte waarbij iemand om het leven kwam. Dat kleefde een tijd aan hem, maar hij pakte de draad daarna weer op.

Ze hebben in Beverwijk trouwens niks te klagen over het aantal beroemde Beverwijkers. Als de nieuwe buurt nog met extra straatnamen wordt uitgebreid, zouden ze ook nog straten kunnen noemen naar Cor Tabak (een gewichtheffer die acht keer Nederlands kampioen was en in 1928 deelnam aan de Olympische Spelen), Piet Groeneveld (een voetballer die in de jaren vijftig driemaal voor het Nederlands Elftal speelde), Bernard Luttikhuizen (een roeier die in 1972 meedeed aan de Olympische Spelen), Pieter Verhagen (een vermaarde architect en stedenbouwkundige), Jaap Duivenvoorde (missionaris en aartsbisschop), Eric Nordholt (tien jaar lang hoofdcommissaris van de politie in Amsterdam) en Peter Pontiac (illustrator en striptekenaar). En dan hebben we het nog niet eens over de wielrenner Niki Terpstra die al vaker Nederlands kampioen is geworden en twee jaar geleden de klassieker Parijs-Roubaix won.

Geldermans en Bakker leven dus allebei nog gewoon. Waarom vond ik het niet vreemd dat er een straat naar Ab Geldermans genoemd wordt en verraste het me wel dat Marco Bakker een eigen straatnaam krijgt? Misschien was dat wel omdat Geldermans zijn prestaties een halve eeuw geleden leverde terwijl Marco Bakker bij wijze van spreken vorige week nog op televisie was. Of misschien is het toch ook wel vanwege dat ongeval. Bakker is daarvoor weliswaar gestraft, maar het blijft toch een smet op zijn blazoen. En dan komt daar nog bij dat we in Nederland wel vaker straten naar nog levende sporthelden noemen - soms zelfs al binnen een paar weken nadat ze een topprestatie geleverd hebben, zoals de afgelopen jaren bij Ranomi Kromowidjojo en Daphne Schippers gebeurde. Een traditie om straten te vernoemen naar nog levende zangers, hebben we hier helemaal niet. Anders hadden Henk Poort en Ernst Daniël Smid (die samen met Marco Bakker hebben opgetreden als "De 3 Baritons") misschien ook al wel een straatnaam gehad.

Wat ik niet wist, is dat Marco Bakker zich in Beverwijk regelmatig heeft ingezet voor maatschappelijke activiteiten. Dat zal voor de gemeente zeker ook hebben meegeteld bij deze vernoeming.

Reacties

MvdB zei…
ja, en veel aan de samenleving heeft hij ook niet bijgedragen!

Populaire posts van deze blog

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch Ă©Ă©n stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp? Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat Ă©Ă©n straat uit Monopoly: de Dorpsstraat . Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat , van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd...

Wat is in Nederland de langste straat met Ă©Ă©n naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet. Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste lĂ¡Ă¡n van Nederland. Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk la...

Waar ligt het geografisch middelpunt van Nederland?

Mijn zoon vroeg me waar precies het middelpunt van Nederland, want daar wil hij dan graag een keer met me naartoe. Nederland heeft aardig wat geografische middelpunten. Het is maar net hoe je definieert wat het middelpunt van een land is. Ik zet in dit verhaal een paar van die middelpunten op een rijtje - voor mijn zoon, maar natuurlijk ook voor jullie. (Voor dit verhaal kijk ik alleen naar het Europese deel van Nederland, zonder de Caribische eilanden; met die eilanden erbij ligt alles weer anders.) Uiterste punten Voordat ik een aantal middelpunten langsloop, noem ik hier eerst de geografische extremen van Nederland. Rottumerplaat - Het noordelijkst gelegen punt van Nederland ligt op Rottumerplaat. Locatie: 53.556485, 6.492520 Bad Nieuweschans - Het oostelijkste punt van Nederland ligt bij Bad Nieuweschans (Groningen). Om precies te zijn bij grenspaal 196, bij de grensovergang naar Duitsland. Locatie: 53.180299, 7.227509 Klein-Kuttingen - Het zuidelijkste punt van Nederland ligt ...

Wat zijn de meest populaire straatnamen van Nederland?

Pas vroeg iemand me naar welke personen in Nederland de meeste straatnamen zijn vernoemd. Mijn vermoeden werd bevestigd: dat zijn geen schilders of zeehelden, maar gewoon leden van het koningshuis. Dat bracht me tot de vraag: welke straatnamen komen eigenlijk het vaakst voor in Nederland? En hoe zit dat in andere landen? Dit is de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen: 1. Kerkstraat 2. Schoolstraat 3. Molenstraat 4. Dorpsstraat 5. Molenweg 6. Julianastraat 7. Parallelweg 8. Nieuwstraat 9. Wilhelminastraat 10. Sportlaan Deze tien worden op de voet gevolgd door Industrieweg, Beatrixstraat, Kastanjelaan, Stationsweg, Eikenlaan, Markt, Prins Bernhardstraat, Emmastraat en Beukenlaan . Wat zien we aan dit lijstje? Het zijn allemaal bijzonder traditionele straatnamen met een verwijzing naar een bekend gebouw (kerk, school, molen, station), een bestemming of functie (dorp, parallelweg, sport, industrie, markt), het koningshuis (Juliana, Wilhelmina, B...