Doorgaan naar hoofdcontent

De straatnamen van Duckstad - bestaat er ook een Donald Duckstraat?

De avonturen van Donald Duck spelen zich af in een wereld met plaatsen zoals Duckstad, Gansdorp, Hamsterdam en Eimuiden. Sommige van die plaatsnamen zijn compleet verzonnen, maar de meeste zijn gebaseerd op namen van echte steden en dorpen. Onlangs was in het nieuws dat 'Verweggistan' door de lezers van weekblad Donald Duck was gekozen tot leukste woord uit Duckstad. Toen vroeg ik me dus ineens af wat voor namen de straten in Duckstad zouden hebben. En zou er ook een straat zijn die genoemd is naar Donald Duck zelf?

Als kind heb ik jarenlang de weekbladen van Donald Duck verslonden, maar op een of andere manier hebben de straatnamen toen geen blijvende indruk op me gemaakt. Ik ben dus gewoon maar eens gaan googelen en ik vond al snel een Amerikaanse site waar alle locaties in Duckburg ('Duckstad' in het Engels) werden opgesomd. Ik las dat Duckburg een Main Street heeft (net als de meeste steden in de Verenigde Staten), een 66th Street (ook heel Amerikaans), een Duck Street, een Quack Street en een Pig Avenue (passen prima binnen het thema), maar bijvoorbeeld ook een Dizzy Street, een Coma Way en een Dreary Street (die kom je in het echt niet of nauwelijks tegen). Men zegt dat Donald Duck met zijn neefjes in de Quack Street woont op nummer 1113.

Spitten in de Duckstadkrant
In de Nederlandstalige versie zou het adres van Donald Duck Kwakstraat 13 zijn, hoewel ook af en toe Snaterstraat 13 wordt genoemd. Op zoek naar andere straatnamen in het Nederlandse Duckstad kwam ik uit bij de Duckstadkrant. In de tweets van die stadskrant komen af en toe nieuwsberichten voorbij waarin straatnamen worden genoemd. In november 2014 bijvoorbeeld: "Spruitjeslucht in de Kippensteeg! Mensen die naar het Hoenplantsoen moeten, wordt geadviseerd via de Zwaanlaan te lopen." Kippensteeg, Hoenplatsoen en Zwaanlaan... blijkbaar heeft Duckstad in ieder geval een Vogelbuurt. In september 2014 kwam dit bericht voorbij: "AANGEBODEN: opvliegende buurman. Gratis af te halen bij het huis naast de heer Bolderbast. Adres: Kwakstraat 13, Duckstad." Bertus Bolderbast is de buurman van Donald Duck, en die lijkt dus inderdaad in de Kwakstraat te wonen. (Je zou overigens kunnen denken dat de Kwakstraat naar de reigersoort 'kwak' is genoemd en dus net als de andere straten in de Vogelbuurt naar een vogel is genoemd, maar het ligt natuurlijk meer voor de hand dat die straat - net als in het Engels - is genoemd naar het gekwaak van een eend.)

Twee weken geleden kwam bij de Duckstadkrant deze tweet voorbij: "In een woning aan het Prulplein ging vanmorgen om 06:30 uur per ongeluk een wekker af." Het Prulplein komt wel vaker voorbij, net als de Prullaan en er is zelfs een Prulkwartier. In een oud blad kwam ik ook het Cornelis Prulplein tegen. Deze straten zijn vernoemd naar Cornelis Prul, volgens de verhalen de stichter van Duckstad. Zo'n belangrijk figuur uit de geschiedenis van Duckstand verdient natuurlijk wel een paar straatnamen. In andere tweets van de Duckstadkrant zag ik ook nog het Oenplantsoen (als dat maar geen verwarring oplevert met het Hoenplantsoen!), Gansjeshof (vast ook in de Vogelbuurt), de Moppersteeg en de Kroosstraat.

Voor de volledigheid heb ik ook nog even via Twitter aan Donald Duck zelf gevraagd hoe de straten in Duckstad heten. Donald Duck antwoordde heel vlot: "Ik woon in de Zwaanlaan en Goofy woont aan het Oenplantsoen! Prulplein, Kalkoendreef, Waggelaar, ga zo maar door!" Blijkbaar woont hij tegenwoordig dus niet meer in de Kwakstraat maar in de Zwaanlaan. En in de Vogelbuurt is dus ook nog een Kalkoendreef. Donald Duck kon op mijn verzoek makkelijk nog een paar straten noemen: "W.C. Gootstraat, Snobplein, Poenplantsoen, Kollenhof, Boevenpad, Muizensteeg..."

De redactie van het weekblad Donald Duck staat erom bekend dat ze namen uit de echte wereld als inspiratie gebruiken voor de plaatsen en personen in hun verhalen. Zo wordt Harry Mulisch daar Harry Muesli genoemd, Georgina Verbaan wordt Georgina de Zwaan, en Ivo Niehe wordt I. Vanille. Ik schreef in de inleiding al dat ze dat ook graag doen met plaatsnamen, maar ik zie die verhaspeling nog niet uitgebreid terug in de straatnamen. De W.C. Gootstraat lijkt me geïnspireerd op de P.C. Hooftstraat, maar ik zie geen verwijzingen naar bijvoorbeeld de Kalverstraat, Lange Poten of de Coolsingel.

En een straat voor Donald Duck?
Donald Duck en de Duckstadkrant laten zien dat de straatnamen in Duckstad behoorlijk gevarieerd zijn. Er worden blijkbaar ook personen uit de geschiedenis van Duckstad vernoemd in de straatnamen. In Almere hebben ze sinds 2005 een Donald Ducklaan, maar zou er in Duckstad ook ergens een straat naar Donald Duck zelf genoemd zijn? Dat ligt niet direct voor de hand voor zo'n onhandige en opvliegende eend, maar ik heb er toch eentje gevonden.

De gebroeders Michael en Wouter Steenbeek wezen me op een verhaal in een oude editie van Donald Duck (nummer 12 uit 1966 om precies te zijn), dat over straatnamen in Duckstad gaat. In het verhaal vertellen de neefjes Kwik, Kwek en Kwak dat ze het leuk vinden dat straten en pleinen genoemd zijn naar bekende stadgenoten. Ze komen langs het Generaal Bleekbekpark ("een enorme held"), de Dodo Duckstraat, de Govert Ganslaan (niet te verwarren met Govert Goudglans) en de Trekkebek Duckstraat ("een beroemd ontdekkingsreiziger" - in het Engels heet deze straat de Hopalong Duck Drive). Zo komen ze ook bij een straat die is genoemd naar hun oudoom Tops Duck; hij was een beroemd bergbeklimmer maar omdat hij er aan het eind van zijn carrière niet in slaagde om de slechts twintig meter hoge Matterdoorn te beklimmen, werd er slechts een smerig klein steegje naar hem genoemd. Sindsdien is er ook niemand meer in geslaagd om die Matterdoorn te beklimmen. In het verhaal lukt het Donald Duck na een aantal pogingen uiteindelijk op wonderbaarlijke wijze - met veel geluk - om de top te bereiken. Het stadsbestuur besluit daarop om een straat naar hem te vernoemen: de Heuvellaan wordt hernoemd tot Donald Ducklaan. De straat is zo steil dat het Donald niet lukt om in zijn auto naar boven te rijden...

Als die straat inmiddels niet vanwege een of andere wanprestatie van Donald Duck weer hernoemd is, is er dus nog steeds een Donald Ducklaan in Duckstad. Misschien moet ik zelf maar een keer op vakantie, ehh... 'werkbezoek' naar Duckstad om dat uit te zoeken. Dan kan ik ook meteen uitzoeken wat voor straatnamen Katrien, Oma en Guus hebben, en wat het adres is van het geldpakhuis van Dagobert Duck. Wordt vervolgd...

Reacties

Anoniem zei…
Haha. Leuk! :)
JB zei…
Wat grappig dat Harry Mulisch 'Harry Muesli' wordt genoemd. Is er in Duckstad dan ook een Harry Mueslistraat?
Anoniem zei…
Op dat plaatje staat ook nog de Breestraat, maar dat is een redelijk normale straatnaam.
Harry zei…
Leuk om 2 van mijn hobby's (Donald Duck en straatnamen) in 1 artikel terug te zien!

Die site cbarks.dk is een DEENSE site, die dan wel weer óver een Amerikaan gaat (Carl Barks, de bedenker van Duckstad).

En de site inducks.org (waar alle Donald Duckstrips gecatalogiseerd zijn) is een internationale site, maar gecoördineerd door een Nederlander (namelijk mij :).

Tenslotte: een foto van de Donald Ducklaan is te zien op mijn site over plaatsnaamborden: http://borden.plaatsengids.nl/pgemAlmere.html#wbuistr

--Harry.
Dinx zei…
@Harry:
Wat leuk om een reactie van de-man-achter-de-website te krijgen. En je bent blijkbaar ook de man achter de naambordenfotosite. Ook leuk! :-)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...