Doorgaan naar hoofdcontent

Op zoek naar de langste Beghilosz-straatnaam, hihi

Als je je rekenmachine ondersteboven houdt, kun je met cijfers woorden maken. Tel bijvoorbeeld eens 707 en 707 bij elkaar op, maar houd je rekenmachine wel ondersteboven: LOL + LOL = hihi. Wat hebben we daar vroeger veel lol mee gehad! De langste woorden die we konden maken, waren OLIEBOL en HELEBOEL. Het aantal letters dat je in je woorden kunt gebruiken, is helaas beperkt. De letters die je kunt gebruiken, zijn B, E, g, h, I, L, O, S en Z. Men spreekt daarom ook wel van het 'Beghilosz-alfabet'. De vraag is nu natuurlijk: zijn er ook straatnamen die je zo kunt schrijven?

De meest gebruikelijke achtervoegsels voor straatnamen hebben allemaal wel één of meer letters die niet in het Beghilosz-alfabet zitten. Straten met namen die eindigen op -straat, -weg, -plaats, -plein, -laan, -dreef, -singel en -hof vallen dus allemaal al meteen af. En toch zijn er in Nederland meer dan 200 straatnamen die je met de letters uit het Beghilosz-alfabet kunt schrijven.

Ik heb hier onlangs nog geschreven over de kortste straatnamen van Nederland. Daar zitten er ook een paar tussen die aan de Beghilosz-regels voldoen. B en E, natuurlijk, en Eg, Es, Els en Bos. Zeis, Boeg, Hees en Egge komen ook vaker voor. Libel, Lelie, Hegge en Zegge zijn ook mooie woorden die vaker voor straatnamen zijn gebruikt. Bijzondere straatnamen zijn Bessie (in Nibbixwoud), Bezeel (Rhoon), Hobbel (Riethoven), Osebos (Gulpen) en Zeglis (Alkmaar). De straatnaam Bosbes [538508] komt meer dan tien keer voor in Nederland. En die kun je dus allemaal op je rekenmachine typen. Als je die maar ondersteboven houdt.

Nog langere straatnamen op de Beghilosz-lijst zijn vaak samengesteld uit twee kortere namen die ook op de lijst staan: Zeishegge (in Maastricht), Bosbies (Terheijden) en Biesbos (Apeldoorn, Hondelersdijk en Zwijndrecht), Boszegge (Twello), Boslelie (Assen) en Zeebies (Zwolle, Oosthuizen, Kampen, Brielle). De straatnaam Elleboog [60083773] komt ook best vaak voor (in Terneuzen, Ede, Heesch, Breda, Gasselternijveen en Riel), maar daarmee hebben we nog steeds niet de langste. De langste Nederlandse straatnaam die je op je rekenmachine kunt typen, is namelijk de Hoogzoggel in Uden: 7366026004.

Nederland heeft trouwens ook een mooie verzameling plaatsnamen die je met de Beghilosz-letters kunt schrijven: Beesel, Ee, Ees, Ell, Elsloo, Gees, Gilze, Goes, Hee, Heeg, Heel, Heeze, Heiloo, Lies, Liessel, Lisse, Oss, Zeegse en Zegge. Er is één straat in Nederland waarvan zowel de straatnaam als de plaatsnaam aan de regels voldoet. Dat is de Bosbes in Oss [550,538508]. Ben je een echte Beghilosz-liefhebber? Dan weet je nu waar je op zoek moet naar een huis. De huisnummers 538508 en 550 komen in de Bosbes in Oss helaas niet voor...

Het langste Nederlandse woord dat je op een rekenmachine kunt schrijven, is trouwens BIOLOGIELES [53731607018]. Dan moet je wel een rekenmachine hebben waarbij er meer dan 10 cijfers op de displayregel passen.

Reacties

Anoniem zei…
Zijn er ook straatnamen die je bij elkaar op kunt tellen en zo weer een nieuwe straatnaam opleveren?
mimi zei…
ik denk het, lijkt me handig
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populaire posts van deze blog

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet.

Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland.

Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk langer z…

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp?

Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat. Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat, van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd ge…

Op hoerenjacht met drie groene eikels en een vette knol - de bijzondere straatnamen van Enkhuizen

In lijstjes met bijzondere of vreemde straatnamen kom je vaak dezelfde namen tegen. De Dubbeleworststeeg in Amsterdam bijvoorbeeld, of de Eendekotsweg in Gapinge. Opvallend is dat er in die lijstjes altijd wel één of meer straatnamen uit Enkhuizen staan, zoals de Hoerejacht of Tussen Hel en Vagevuur. Hoe komt Enkhuizen aan die bijzondere straatnamen?

Enkhuizen is een eeuwenoud stadje. Zeshonderd jaar geleden was het een haven- en vissersdorp aan de Zuiderzee. In 1356 kreeg het stadsrechten. Aan het eind van de middeleeuwen werden er havens gegraven en men legde vestingwerken aan. Dat leidde tot een bloeitijd in de zeventiende eeuw: Enkhuizen had toen een eigen kamer van de VOC en het had de grootste haringvloot van de Nederlanden. In die tijd ontstonden straatnamen nog in de volksmond; straten werden genoemd naar een opvallend kenmerk zoals een groot gebouw, de handel die er werd gedreven of een afbeelding op een uithangbord. De Breedstraat was gewoon een opvallend 'breede' st…

De langste straatnamen van Nederland

Wat zijn de langste straatnamen van Nederland? Ik zet deze mooie namen graag voor je op een rijtje.

Om de lengte van een straatnaam te bepalen volstaat het niet om op de straatnaamborden te kijken, want soms hangen er in één straat al borden met verschillende schrijfwijzen van dezelfde naam. Het is beter om uit te gaan van de officiële schrijfwijze van de straatnaam zoals die is vastgelegd in de BAG, de Basisregistraties Adressen en Gebouwen. Dat levert de volgende top-10 op:
Ir. Mr. Dr. van Waterschoot van der Grachtstraat in Heerlen (48 tekens in totaal, 38 tekens zonder punten en spaties)Burgemeester Baron van Voerst van Lyndenstraat in Gramsbergen (46/41 tekens)Wethouder Fierman Eduard Meerburg senior kade in Katwijk (45/40 tekens)Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg in Tilburg (43/38 tekens)Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat in Laren (42/38 tekens)Burgemeester van Hövell tot Westerflierpad in Halfweg (42/38 tekens)Burgemeester Hoytema van Konijnenburglaan in Scherpe…