Doorgaan naar hoofdcontent

Straatnamen die knallen

Met al dat vuurwerk dat de afgelopen de nacht de lucht in is geschoten, vroeg ik me ineens af of er ook straatnamen zijn genoemd naar vuurwerk. Dat is een fijn breed thema waar voldoende inspiratie uit te putten moet zijn om een hele wijk mee te vullen. Maar daar zie je in de praktijk weinig van terug.

Het stereotype voorbeeld van vuurwerk is natuurlijk de vuurpijl. Er is in Nederland precies één Vuurpijlstraat en die ligt in Rotterdam. De straat komt uit op het Rododendronplein, en in de buurt liggen straten met namen zoals Meidoornhof, Clematisstraat en Kerstroosstraat. En inderdaad 'vuurpijl' is gewoon de benaming voor een bloem. Eentje uit de affodilfamilie om precies te zijn. Geen vuurwerk dus.

Op mijn zoektocht naar straten die genoemd zijn naar de strijker, kwam ik in de Strijkersstraat in Stein. Zou dat werkelijk een straat zijn die genoemd is naar de strijkers? Dat zou bijzonder zijn, want dat vuurwerk is in Nederland verboden. Nog geen drie kilometer verderop hebben ze in het dorp Urmond (in de gemeente Stein) een Burgemeester Strijkersstraat. Burgemeester Strijkers was rond 1900 meer dan veertig jaar burgemeester van Urmond. Die verdient zo'n straatnaam meer dan een stuk illegaal knalvuurwerk.

Wat ik me natuurlijk ook afvroeg: zouden er straten zijn genoemd naar de gillende keukenmeid? Een prachtige naam voor een stuk vuurwerk. Ik heb eigenlijk geen idee wat het precies doet, maar het zal wel veel kabaal maken. Ik heb geen straten kunnen vinden die naar de gillende keukenmeid zijn genoemd. De Keukenweideweg in Hoensbroek komt qua klank het meest in de buurt.

En dan tot slot het rotje. In Winterswijk hebben ze een Rotweg, in Oirlo een Rotven en in Horst aan de Maas zelfs een Rotvenweg. Op een of andere manier heb ik toch niet de indruk dat die naar de klassieker onder de knallers zijn genoemd. Maar er is in Blitterswijck zelfs een heuse 'Rotjeshof'. Zou die naar het vuurwerk genoemd zijn? Ik kan het me haast niet voorstellen. Als iemand weet waar die naam vandaan komt, dan hoor ik het graag!

Ik heb geen straten kunnen vinden waarvan de naam ook maar enigszins deed denken aan de Chinese rol, de Romeinse kaars of het sterretje. En eigenlijk stelt dat me wel gerust...

Reacties

Gitanki zei…
In Helmond ligt een Astronautenlaan, ook een stuk knalvuurwerk waarmee velen zijn opgegroeid.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populaire posts van deze blog

De Johan Cruijff Boulevard - over de geschiedenis van het begrip 'Engelse ziekte'

Eerder deze week werd bekend gemaakt dat de Arena boulevard in Amsterdam een nieuwe naam krijgt: hij heet voortgaan Johan Cruijff Boulevard. Iemand vroeg me waarom beide namen met een extra spatie geschreven zijn. Zou het niet logischer zijn om dat Arenaboulevard en Johan Cruijffboulevard te noemen? Ja, dat zou meer volgens de standaard zijn. In Amsterdam worden samenstellingen in bijna alle straatnamen aaneengeschreven, maar er zijn nog enkele uitzonderingen zoals de Fien de la Mar Straat en het Dwaze Moeders plein. Ook in de rest van het land komen dat soort straatnamen met extra spaties voor. Naar de reden voor dat spatiegebruik kan ik alleen maar gissen. Grote kans dat het gewoon komt door onzorgvuldigheid ergens in het proces. Pratend over die spatie kwam ook de term Engelse ziekte voorbij. Voor sommige mensen zijn 'onjuist spatiegebruik' en 'Engelse ziekte' synoniemen van elkaar. Voor anderen is 'Engelse ziekte' een ruimer begrip, waar ook het gebruik van …

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp?

Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat. Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat, van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd ge…

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet.

Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland.

Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk langer z…

Is het Hub of Huub van Doorne? - over straatnamen die je anders schrijft

Stel je eens voor dat er een straat naar je wordt genoemd en dat men daarbij je naam verkeerd schrijft. En stel je nou eens voor dat je zelf het straatnaambord mag onthullen en dan voor het oog van de toegestroomde menigte ontdekt dat ze je naam verkeerd geschreven hebben. Dat gebeurde Hub van Doorne in 1965.
Hubert 'Hub' van Doorne was de oprichter van DAF. Hij werd geboren in 1900 in America (in Noord-Limburg) en verhuisde op zijn twaalfde naar Deurne. Daar begon hij in 1928 samen met zijn broer Wim een eigen bedrijf: Hub van Doorne's Machine Fabriek. Dat bedrijf ging een paar jaar later Van Doorne's Machinefabriek en Constructiewerkplaatsen heten, en weer een paar jaar later werd de naam Van Doorne's Aanhangwagenfabriek N.V. DAF. Het bedrijf maakte toen voornamelijk aanhangwagens voor gebruik in de landbouw. Het bedrijf groeide verder: in 1949 werden de eerste vrachtwagens geproduceerd en nadat Hub van Doorne de Variomatic had uitgevonden ('het pientere pookj…