Doorgaan naar hoofdcontent

Over klavertjes en kalveren

Onlangs hoorde ik het verhaal van een man die in Amsterdam op zoek was geweest naar de Klaverstraat. Hij was urenlang op zoek, maar heeft de straat niet gevonden. Begrijpelijk... want Amsterdam heeft helemaal geen Klaverstraat!

Iedereen die wel eens Monopoly heeft gespeeld, weet dat Amsterdam wel een Kalverstraat heeft. Als de man iemand de weg vroeg, kreeg hij ook regelmatig de vraag of hij niet de Kalverstraat bedoelde. Maar nee, de man was op zoek naar de Klaverstraat. Dat wist hij zeker, want dat adres stond op zijn briefje. Sommigen vroegen of hij niet op zoek was naar de Klaverweg, of misschien zelfs de Bep van Klaverenboulevard. Die straten wist men wel te vinden in Amsterdam. Maar de man liet zich niet van de wijs brengen. Hij moest en zou naar de Klaverstraat gaan. Natuurlijk bleek na een tijdje dat de man weldegelijk op zoek was naar de Kalverstraat. Toen hij zich dat eenmaal realiseerde, had hij zijn bestemming snel bereikt.

Wat nu als Amsterdam wél een Klaverstraat had gehad? Dan was de verwarring voor de man misschien nog wel groter geweest. Was hij netjes op het opgegeven adres uitgekomen, maar bleek dat alsnog niet de plek waar hij moest zijn. Dat is precies de reden dat men bij het bedenken van straatnamen voor een plaats probeert om de namen zodanig te kiezen dat verwarring niet of nauwelijks mogelijk is. Als de man in de Klaverstraat had ontdekt dat hij eigenlijk in de Kalverstraat moest zijn, had hij waarschijnlijk ook meteen een stapeltje verkeerd bezorgde post mee kunnen nemen naar het juiste adres.

Er zijn in Nederland 36 plaatsen met een Klaverstraat - van Appingedam tot Reuver en van Hengelo tot Zevenbergen. En er zijn 30 plaatsen met een Kalverstraat - van Amsterdam tot Maashees en van Culemborg tot Zwolle. Maar er is maar één plaats waar ze zowel een Klaverstraat als een Kalverstraat hebben, en dat is Maasbracht. Het zal je inmiddels wel duidelijk zijn dat het niet voor niks is dat er nauwelijks plaatsen zijn waar beide straatnamen voorkomen. Blijkbaar durfden ze het in Maasbracht wel aan. Het is daar met de auto ook maar drie minuten van de Klaverstraat naar de Kalverstraat. Als er dus eens iemand ontdekt dat hij fout zit, dan is die fout ook snel te herstellen. (Als je in Maasbracht van de Klaverstraat naar de Kalverstraat wilt rijden, dan kun je overigens via de Kruisweg en de Kerkstraat of via de Kloosterstraat en de Kempweg. Allemaal straten met een k. Je zou bijna denken dat ze het erom gedaan hebben.)

Stel je voor dat je in Amsterdam op zoek bent naar de Klaverstraat en ontdekt dat je die in Maasbracht moet hebben. Dan ben je nog veel verder van huis...

Reacties

Hazkan zei…
Ik heb ooit, jaren geleden, een antal toeristen bij de Kalfjeslaan (Amstelveen) uitgelegd dat als ze naar de Kalverstraat (Amsterdam) wilden, ze toch echt flink uit de richting waren...
Andre Engels zei…
Er zijn meer van die verwarrende paren. In Utrecht ben ik eens naar de Domstraat gelopen terwijl ik op de Damstraat moest zijn.
Henk Bakker zei…
Voor een buitenlander is dit een moeilijk keuzemoment.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Emmen-Ommen.jpg
Trijntje zei…
In Amsterdam is wel Kronenburg en Cannenburg; lijkt op het oog misschien niet op elkaar. Maar in sommige handschriften wel: in de tijd dat ik, nog bij mijn ouders thuis, op Cannenburg woonde werd er over en weer geregeld verkeerde post bezorgd.
Jesse Kuiper zei…
In 's-Gravendeel heb je de Rijkestraat en de Marijkestraat, scheelt maar twee letters maar toch een heel andere betekenis.
Bart zei…
Leuk om op deze blog een stukje tegen te komen over de naam van de straat waar ik ben opgegroeid. Maar ik heb wel een kleine correctie, want ook in Utrecht heb je zowel een Klaverstraat (in Wittevrouwen) als een Kalverstraat (in de binnenstad, tussen de Voor- en de Breedstraat)
Dinx zei…
@Bart:
Daar heb je helemaal gelijk in. En er zijn er nog meer: in Tilburg en Den Bosch hebben ze ook een Klaverstraat en een Kalverstraat.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populaire posts van deze blog

Over hobo, fagot en piccolo - hobofobie in Zaandam

Deze week kwam in het nieuws dat in de gemeente Zaanstad een paar jaar geleden de straatnaam Hobo is gewijzigd in Piccolo, omdat een toekomstige bewoner het te veel op 'homo' vond lijken. De reden dat dat nu in het nieuws was, is dat de gemeente nu pas bekend heeft gemaakt spijt te hebben van dat besluit. Wat is er nou precies allemaal gebeurd? 

In Zaandam wordt al jaren gewerkt aan het nieuwbouwproject Zaans Hout. De naam van het project verwijst naar de houtindustrie die in de 19e eeuw welig tierde in Zaandam. Langs de Houtveldweg verrezen allerlei nieuwe buurten waarvan de straatnamen allemaal iets met hout te maken hebben. Zo is er een buurt met houtsoorten als straatnaam, zoals Cypressehout, Ebbehout, Grenehout en Teakhout (vreemd genoeg heeft men de tussen-n uit de namen weggelaten). Daaronder ligt een buurt met straatnamen die aan de houtbewerking ontleend zijn: Kapzaag, Blokschaaf, Schrobzaag en Raamzaagpad (vreemd genoeg heeft alleen die laatste een achtervoegsel). En…

Heulen en kneuteren met de koning - over de straatnamen van Prinsjesdag

Op Prinsjesdag rijden koning Willem-Alexander en koningin Máxima in de Glazen Koets van Paleis Noordeinde naar de Ridderzaal. Hopelijk kijken ze onderweg goed uit het raam naar de straatnaambordjes, want de route leidt ze langs een paar bijzondere straatnamen die allemaal wat vertellen over de geschiedenis van Den Haag.

Nadat de koets het paleis verlaten heeft, rijdt deze eerst een stukje over het Noordeinde. Die straat werd eeuwen geleden al zo genoemd omdat hij aan de noordkant de stad uitliep. Het was toen overigens niet meer dan een modderpad. De bebouwing hield hier op en het was dus echt het noordeind van de stad. In 1533 werd hier een huis gebouwd dat in de loop der eeuwen is verbouwd, verwaarloosd, gerestaureerd en uitgebreid, en uiteindelijk geworden is tot het Paleis Noordeinde zoals wij dat nu kennen. Sinds 1984 is het in gebruik als werkpaleis, eerst voor koningin Beatrix en nu voor Willem-Alexander.

De koets slaat linksaf de Heulstraat in. Langs de oostkant van het Noorde…

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp?

Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat. Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat, van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd ge…

De langste straatnamen van Nederland

Wat zijn de langste straatnamen van Nederland? Ik zet deze mooie namen graag voor je op een rijtje.

Om de lengte van een straatnaam te bepalen volstaat het niet om op de straatnaamborden te kijken, want soms hangen er in één straat al borden met verschillende schrijfwijzen van dezelfde naam. Het is beter om uit te gaan van de officiële schrijfwijze van de straatnaam zoals die is vastgelegd in de BAG, de Basisregistraties Adressen en Gebouwen. Dat levert de volgende top-10 op:
Ir. Mr. Dr. van Waterschoot van der Grachtstraat in Heerlen (48 tekens in totaal, 38 tekens zonder punten en spaties)Burgemeester Baron van Voerst van Lyndenstraat in Gramsbergen (46/41 tekens)Wethouder Fierman Eduard Meerburg senior kade in Katwijk (45/40 tekens)Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg in Tilburg (43/38 tekens)Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat in Laren (42/38 tekens)Burgemeester van Hövell tot Westerflierpad in Halfweg (42/38 tekens)Burgemeester Hoytema van Konijnenburglaan in Scherpe…