Doorgaan naar hoofdcontent

Over klavertjes en kalveren

Onlangs hoorde ik het verhaal van een man die in Amsterdam op zoek was geweest naar de Klaverstraat. Hij was urenlang op zoek, maar heeft de straat niet gevonden. Begrijpelijk... want Amsterdam heeft helemaal geen Klaverstraat!

Iedereen die wel eens Monopoly heeft gespeeld, weet dat Amsterdam wel een Kalverstraat heeft. Als de man iemand de weg vroeg, kreeg hij ook regelmatig de vraag of hij niet de Kalverstraat bedoelde. Maar nee, de man was op zoek naar de Klaverstraat. Dat wist hij zeker, want dat adres stond op zijn briefje. Sommigen vroegen of hij niet op zoek was naar de Klaverweg, of misschien zelfs de Bep van Klaverenboulevard. Die straten wist men wel te vinden in Amsterdam. Maar de man liet zich niet van de wijs brengen. Hij moest en zou naar de Klaverstraat gaan. Natuurlijk bleek na een tijdje dat de man weldegelijk op zoek was naar de Kalverstraat. Toen hij zich dat eenmaal realiseerde, had hij zijn bestemming snel bereikt.

Wat nu als Amsterdam wél een Klaverstraat had gehad? Dan was de verwarring voor de man misschien nog wel groter geweest. Was hij netjes op het opgegeven adres uitgekomen, maar bleek dat alsnog niet de plek waar hij moest zijn. Dat is precies de reden dat men bij het bedenken van straatnamen voor een plaats probeert om de namen zodanig te kiezen dat verwarring niet of nauwelijks mogelijk is. Als de man in de Klaverstraat had ontdekt dat hij eigenlijk in de Kalverstraat moest zijn, had hij waarschijnlijk ook meteen een stapeltje verkeerd bezorgde post mee kunnen nemen naar het juiste adres.

Er zijn in Nederland 36 plaatsen met een Klaverstraat - van Appingedam tot Reuver en van Hengelo tot Zevenbergen. En er zijn 30 plaatsen met een Kalverstraat - van Amsterdam tot Maashees en van Culemborg tot Zwolle. Maar er is maar één plaats waar ze zowel een Klaverstraat als een Kalverstraat hebben, en dat is Maasbracht. Het zal je inmiddels wel duidelijk zijn dat het niet voor niks is dat er nauwelijks plaatsen zijn waar beide straatnamen voorkomen. Blijkbaar durfden ze het in Maasbracht wel aan. Het is daar met de auto ook maar drie minuten van de Klaverstraat naar de Kalverstraat. Als er dus eens iemand ontdekt dat hij fout zit, dan is die fout ook snel te herstellen. (Als je in Maasbracht van de Klaverstraat naar de Kalverstraat wilt rijden, dan kun je overigens via de Kruisweg en de Kerkstraat of via de Kloosterstraat en de Kempweg. Allemaal straten met een k. Je zou bijna denken dat ze het erom gedaan hebben.)

Stel je voor dat je in Amsterdam op zoek bent naar de Klaverstraat en ontdekt dat je die in Maasbracht moet hebben. Dan ben je nog veel verder van huis...

Reacties

Hazkan zei…
Ik heb ooit, jaren geleden, een antal toeristen bij de Kalfjeslaan (Amstelveen) uitgelegd dat als ze naar de Kalverstraat (Amsterdam) wilden, ze toch echt flink uit de richting waren...
Andre Engels zei…
Er zijn meer van die verwarrende paren. In Utrecht ben ik eens naar de Domstraat gelopen terwijl ik op de Damstraat moest zijn.
Henk Bakker zei…
Voor een buitenlander is dit een moeilijk keuzemoment.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Emmen-Ommen.jpg
Trijntje zei…
In Amsterdam is wel Kronenburg en Cannenburg; lijkt op het oog misschien niet op elkaar. Maar in sommige handschriften wel: in de tijd dat ik, nog bij mijn ouders thuis, op Cannenburg woonde werd er over en weer geregeld verkeerde post bezorgd.
Jesse Kuiper zei…
In 's-Gravendeel heb je de Rijkestraat en de Marijkestraat, scheelt maar twee letters maar toch een heel andere betekenis.
Bart zei…
Leuk om op deze blog een stukje tegen te komen over de naam van de straat waar ik ben opgegroeid. Maar ik heb wel een kleine correctie, want ook in Utrecht heb je zowel een Klaverstraat (in Wittevrouwen) als een Kalverstraat (in de binnenstad, tussen de Voor- en de Breedstraat)
Dinx zei…
@Bart:
Daar heb je helemaal gelijk in. En er zijn er nog meer: in Tilburg en Den Bosch hebben ze ook een Klaverstraat en een Kalverstraat.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populaire posts van deze blog

De Johan Cruijff Boulevard - over de geschiedenis van het begrip 'Engelse ziekte'

Eerder deze week werd bekend gemaakt dat de Arena boulevard in Amsterdam een nieuwe naam krijgt: hij heet voortgaan Johan Cruijff Boulevard. Iemand vroeg me waarom beide namen met een extra spatie geschreven zijn. Zou het niet logischer zijn om dat Arenaboulevard en Johan Cruijffboulevard te noemen? Ja, dat zou meer volgens de standaard zijn. In Amsterdam worden samenstellingen in bijna alle straatnamen aaneengeschreven, maar er zijn nog enkele uitzonderingen zoals de Fien de la Mar Straat en het Dwaze Moeders plein. Ook in de rest van het land komen dat soort straatnamen met extra spaties voor. Naar de reden voor dat spatiegebruik kan ik alleen maar gissen. Grote kans dat het gewoon komt door onzorgvuldigheid ergens in het proces. Pratend over die spatie kwam ook de term Engelse ziekte voorbij. Voor sommige mensen zijn 'onjuist spatiegebruik' en 'Engelse ziekte' synoniemen van elkaar. Voor anderen is 'Engelse ziekte' een ruimer begrip, waar ook het gebruik van …

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp?

Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat. Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat, van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd ge…

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet.

Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland.

Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk langer z…

Is het Hub of Huub van Doorne? - over straatnamen die je anders schrijft

Stel je eens voor dat er een straat naar je wordt genoemd en dat men daarbij je naam verkeerd schrijft. En stel je nou eens voor dat je zelf het straatnaambord mag onthullen en dan voor het oog van de toegestroomde menigte ontdekt dat ze je naam verkeerd geschreven hebben. Dat gebeurde Hub van Doorne in 1965.
Hubert 'Hub' van Doorne was de oprichter van DAF. Hij werd geboren in 1900 in America (in Noord-Limburg) en verhuisde op zijn twaalfde naar Deurne. Daar begon hij in 1928 samen met zijn broer Wim een eigen bedrijf: Hub van Doorne's Machine Fabriek. Dat bedrijf ging een paar jaar later Van Doorne's Machinefabriek en Constructiewerkplaatsen heten, en weer een paar jaar later werd de naam Van Doorne's Aanhangwagenfabriek N.V. DAF. Het bedrijf maakte toen voornamelijk aanhangwagens voor gebruik in de landbouw. Het bedrijf groeide verder: in 1949 werden de eerste vrachtwagens geproduceerd en nadat Hub van Doorne de Variomatic had uitgevonden ('het pientere pookj…