Doorgaan naar hoofdcontent

Fraai maar saai: onvrede over straatnamen

Op welk adres woon je liever: Klaproos 24 of Morenenrand 24? Fluitenkruid 31 of Saaliën 31? De burgers van Steenwijk hebben daar zo hun ideeën over.


Formeel moet de Raad van State nog beslissen of en hoe woonwijk De Schans in Steenwijk gebouwd mag worden, maar de straatnamen zijn inmiddels al vergeven. Namen die als een tang op een varken slaan, vinden leden van de Historische Vereniging en burgers in de stad. Neem nu 'Fluitenkruid' en 'Klaproos'. Fraaie veldbloemen, maar ze zeggen niets over de historische grond ten zuiden van Steenwijk, waarop zo'n 500 woningen zouden moeten verrijzen.

Meer betekenisvol zijn namen die verwijzen naar de roemruchte ontstaansgeschiedenis van de Steenwijker Kamp. De Historische Vereniging zag dan ook liever passender straatnamen zoals 'Spaanse Schans', 'Morenenrand', 'Mauritskamp' of 'Saaliën'. Vooral deze naam geniet grote voorkeur onder de lokale historici, omdat hij verwijst naar de derde IJstijd die de welving van de Kamp mede veroorzaakt heeft.

De Partij van de Arbeid stelde de kwestie aan de orde in de raadsvergadering. Ook de fractie is niet gelukkig met de huidige keuze voor nieuwe straatnamen en vraagt van het college heroverweging. Wethouder André van de Nadort liet zich inhoudelijk over de namenkwestie niet uit, maar meldde dat het college binnenkort overleg voert met de Straatnamencommissie in Steenwijkerland. Dit heikele punt komt dan ook aan de orde.


Bron: de Stentor. Foto: Costi

Reacties

Anoniem zei…
Ik zou nooit voor een naam als Saaliën kiezen, hoe historisch en leerzaam ook.
Behalve het trema dat in deze computertijd verloren gaat, moet de naam steeds gespeld worden als die door bewoners opgegeven wordt.
Wie is er bijv blij met de naam DE LA BASSECOURT CAANSTRAAT in Noordwijk? Duidelijkheid moet toch echt vóór historisch belang gaan!!

Populaire posts van deze blog

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp? Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat . Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat , van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd

Wie heeft de straatnamen van Monopoly gekozen?

De Barteljorisstraat, Neude, A-Kerkhof en de Kalverstraat. Iedereen kent de straatnamen uit het Monopoly-spel. Maar waarom hebben nou juist deze straatnamen een plekje in het spel gekregen? Waarom heeft men uit Rotterdam niet de Weena of de Lijnbaan gekozen, en voor Amsterdam de P.C. Hooftstraat? En waarom zitten Haarlem en Arnhem er wel in, en Maastricht en Eindhoven niet? Wie heeft dat allemaal bedacht? Voor de geschiedenis van het spel gaan we even helemaal terug naar 1904. Elizabeth Magie vroeg toen patent aan op het bordspel ' The Landlord's Game '. Geïnspireerd door dat spel liet Charles Darrow in 1934 in eigen beheer 5000 exemplaren van het spel 'Monopoly' maken en die waren binnen een jaar verkocht. Toen toonde Parker Brothers interesse om het spel in de Verenigde Staten uit te geven. Zij verkochten binnen een jaar meer dan een miljoen exemplaren. De populariteit van het spel bleef niet onopgemerkt en de Engelse firma Waddington kocht in 1936 de rechten o

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet. Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland. Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk la

De langste straatnamen van Nederland

Wat zijn de langste straatnamen van Nederland? Ik zet deze mooie namen graag voor je op een rijtje. Om de lengte van een straatnaam te bepalen volstaat het niet om op de straatnaamborden te kijken, want soms hangen er in één straat al borden met verschillende schrijfwijzen van dezelfde naam. Het is beter om uit te gaan van de officiële schrijfwijze van de straatnaam zoals die is vastgelegd in de BAG, de Basisregistraties Adressen en Gebouwen. Dat levert de volgende top-10 op: Ir. Mr. Dr. van Waterschoot van der Grachtstraat in Heerlen (48 tekens in totaal, 38 tekens zonder punten en spaties) Burgemeester Baron van Voerst van Lyndenstraat in Gramsbergen (46/41 tekens) Wethouder Fierman Eduard Meerburg senior kade in Katwijk (45/40 tekens) Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg in Tilburg (43/38 tekens) Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat in Laren (42/38 tekens) Burgemeester van Hövell tot Westerflierpad in Halfweg (42/38 tekens) Burgemeester Hoytema van