Voetbalfans die op zoek zijn naar een nieuw huis kunnen binnenkort hun hart ophalen in Groningen. Daar wordt het namelijk mogelijk te wonen aan de Middenstip, de Langezijde of aan de Omhaal. Het zijn de straatnamen die het college van B&W van Groningen heeft voorgesteld voor de nieuwbouw op het terrein van het voormalige Oosterparkstadion. Dit zei een woordvoerder van de gemeente Groningen maandag.
In het voorjaar vroeg de gemeente via een advertentie aan de inwoners van de stad mee te denken over passende namen voor de nieuwe buurt. Uit het grote aantal suggesties koos het college onder meer voor het Stadionplantsoen, Parkzijde, Voorzet en Hoekvlag. De gemeente besloot de zeven straten niet naar mensen te vernoemen. "Dat levert nu eenmaal vaak onenigheid op", zei de woordvoerder. De gemeenteraad beslist binnen twee weken of ze akkoord gaan met de straatnamen.
Zo af en toe vraagt iemand me hoeveel straatnamen er in Nederland zijn die niet vaker dan één keer voorkomen. Die vraag kreeg ik bijvoorbeeld na mijn artikel over de grote overlap in straatnamen tussen Den Helder en Dordrecht . Of naar aanleiding van de top-10 van meest voorkomende Nederlandse straatnamen . Of het gebeurt als ik wat schrijf over bijzondere straatnamen zoals Burelhul , Szydlowskiplein of Wroetende Mol , of tweets stuur over opmerkelijke namen zoals Nijdjipstrjitte of Wiebiegenweg . Aan de ene kant zijn er best veel straatnamen die heel vaak voorkomen, en lijkt er dus weinig ruimte voor echt unieke straatnamen. Maar aan de andere kant komen er eigenlijk best vaak vreemde straatnamen voorbij waarvan je je haast niet voor kunt stellen dat er meer straten zijn die zo heten. Ik heb het eindelijk uitgezocht. Om het antwoord op de vraag te vinden, ben ik weer eens in de BAG-database gedoken. Dat is de database van de Basisregistraties Adressen en Gebouwen, en daarin s...
Reacties