Doorgaan naar hoofdcontent

Fraai maar saai: onvrede over straatnamen

Op welk adres woon je liever: Klaproos 24 of Morenenrand 24? Fluitenkruid 31 of Saaliën 31? De burgers van Steenwijk hebben daar zo hun ideeën over.

Formeel moet de Raad van State nog beslissen of en hoe woonwijk De Schans in Steenwijk gebouwd mag worden, maar de straatnamen zijn inmiddels al vergeven. Namen die als een tang op een varken slaan, vinden leden van de Historische Vereniging en burgers in de stad. Neem nu 'Fluitenkruid' en 'Klaproos'. Fraaie veldbloemen, maar ze zeggen niets over de historische grond ten zuiden van Steenwijk, waarop zo'n 500 woningen zouden moeten verrijzen.

Meer betekenisvol zijn namen die verwijzen naar de roemruchte ontstaansgeschiedenis van de Steenwijker Kamp. De Historische Vereniging zag dan ook liever passender straatnamen zoals 'Spaanse Schans', 'Morenenrand', 'Mauritskamp' of 'Saaliën'. Vooral deze naam geniet grote voorkeur onder de lokale historici, omdat hij verwijst naar de derde IJstijd die de welving van de Kamp mede veroorzaakt heeft.

De Partij van de Arbeid stelde de kwestie aan de orde in de raadsvergadering. Ook de fractie is niet gelukkig met de huidige keuze voor nieuwe straatnamen en vraagt van het college heroverweging. Wethouder André van de Nadort liet zich inhoudelijk over de namenkwestie niet uit, maar meldde dat het college binnenkort overleg voert met de Straatnamencommissie in Steenwijkerland. Dit heikele punt komt dan ook aan de orde.


Bron: de Stentor. Foto: Costi

Reacties

Anoniem zei…
Ik zou nooit voor een naam als Saaliën kiezen, hoe historisch en leerzaam ook.
Behalve het trema dat in deze computertijd verloren gaat, moet de naam steeds gespeld worden als die door bewoners opgegeven wordt.
Wie is er bijv blij met de naam DE LA BASSECOURT CAANSTRAAT in Noordwijk? Duidelijkheid moet toch echt vóór historisch belang gaan!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populaire posts van deze blog

Is het nou Dorpstraat of Dorpsstraat - over de tussen-s in straatnamen

Onlangs stelde iemand me de vraag waarom in Rotterdam de Heemraadssingel en het Heemraadsplein een tussen-s hebben, maar de nabijgelegen Heemraadstraat niet. Komt dat door willekeur van de naamgevers of is er iets anders aan de hand? 

Hoe zit het ook al weer met het gebruik van de tussen-s in de Nederlandse taal? In het Taalportaal wordt uitgelegd wanneer er een tussen-s wordt gebruikt in een samenstelling. Die s komt bijvoorbeeld altijd voor als het eerste deel een verkleinwoord is ('meisjesjurk') of een persoonsaanduiding die in het meervoud een s krijgt ('vissersboot'). En een tussen-s kan ook voorkomen wanneer het eerste deel een meervoud op -en heeft ('dorpsplein') of als het eerste deel helemaal geen meervoud heeft ('eeuwigheidswaarde'). Snap je het nog? Vergeet het dan toch maar weer snel, want er zijn ook nog allemaal uitzonderingen op deze regels. De geleerden weten ook niet precies wat nou de functie van die tussen-s is en in welke gevallen di…

De langste straatnamen van Nederland

Wat zijn de langste straatnamen van Nederland? Ik zet deze mooie namen graag voor je op een rijtje.

Om de lengte van een straatnaam te bepalen volstaat het niet om op de straatnaamborden te kijken, want soms hangen er in één straat al borden met verschillende schrijfwijzen van dezelfde naam. Het is beter om uit te gaan van de officiële schrijfwijze van de straatnaam zoals die is vastgelegd in de BAG, de Basisregistraties Adressen en Gebouwen. Dat levert de volgende top-10 op:
Ir. Mr. Dr. van Waterschoot van der Grachtstraat in Heerlen (48 tekens in totaal, 38 tekens zonder punten en spaties)Burgemeester Baron van Voerst van Lyndenstraat in Gramsbergen (46/41 tekens)Wethouder Fierman Eduard Meerburg senior kade in Katwijk (45/40 tekens)Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg in Tilburg (43/38 tekens)Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat in Laren (42/38 tekens)Burgemeester van Hövell tot Westerflierpad in Halfweg (42/38 tekens)Burgemeester Hoytema van Konijnenburglaan in Scherpe…

Van Arnhem tot San Francisco - iedere stad zijn eigen Lombardstraat. Maar waarom eigenlijk?

Een Lombardsteeg in Alkmaar, een Lombardstraat in Goes, een Lombardkade in Rotterdam en een Lange en Korte Lombardstraat in Den Haag. Een Lombardenstraat en Lombardenvest in Antwerpen, en een Lombardstraat in Brussel. En dan ook nog Lombard Street in Londen, een in Philadelphia en een in San Francisco. Waar komen al die Lombard-straten toch vandaan? Was er misschien ooit een meneer Lombard, en waar heeft hij het dan aan verdiend dat er in de hele wereld straatnamen naar hem zijn genoemd? Nee, de straten zijn niet naar een meneer genoemd, maar naar een heel volk: de Lombarden. Maar waarom zou je daar een straat naar noemen?

De Lombarden zijn de inwoners van Lombardije, de streek rondom Milaan in het noorden van Italië. De naam gaat terug op de 'Longobarden' (de 'Langbaarden'), een Germaanse volksstam waarvan de mannen blijkbaar opvallend lange baarden hadden. Tijdens de Germaanse volksverhuizing in de vijfde eeuw trokken ze naar Noord-Italië en richtten daar een eigen r…

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp?

Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat. Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat, van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd ge…