Doorgaan naar hoofdcontent

Professoren of striphelden? De zaak Zonnebloem

Zou jij willen wonen in een straat die is genoemd naar een stripfiguur? De Mickey Mousestraat bijvoorbeeld, of de Guust Flaterstraat? Daar lopen de meningen over uiteen. Sommige mensen vinden stripboeken veel te volks vermaak om voor straatnaamgeving uit te putten; zij zien liever straten die genoemd zijn naar beroemde professoren of zo. Anderen zouden juist heel graag willen wonen in een straat die naar hun stripheld is genoemd is. 

In de Utrechtse wijk Tuindorp is een buurt waar de straten zijn genoemd naar allerlei professoren uit het begin van de twintigste eeuw. Er zijn lanen genoemd naar o.a. professor Jan Ritzema Bos, professor Jakob van Bemmelen, professor Frits Went, professor Hugo de Vries. Stuk voor stuk mannen met aanzien. In 1999 zouden er nieuwe straten bijkomen en het leek de gemeente leuk om aan de nieuwe bewoners om ideeën te vragen. Die mensen kregen dus de kans om zelf hun nieuwe straatnaam te kiezen. De gemeente stelde wel een paar eisen: het moest gaan om een professor die iets voor Utrecht had betekend, die langer dan vijf jaar dood was en de naam moest makkelijk uit te spreken zijn.

De toekomstige bewoners kwamen met een aantal suggesties. Op hun lijst stond op de eerste plek de beroemde professor Trifonius Zonnebloem, een stripheld die bekend is uit de avonturen van Kuifje. Op plaats twee stond ook een stripheld: professor Barabas, bekend uit de stripboeken van Suske & Wiske. Het is duidelijk dat de toekomstige bewoners wel van strips hielden en in waren voor een lolletje. Maar de Utrechtse straatnamencommissie was het er niet mee eens. Beide professoren waren immers nog geen vijf jaar dood, zo redeneerde men heel droog. En bovendien hadden ze geen speciale band met Utrecht. Was het probleem werkelijk dat Zonnebloem en Barabas nog niet overleden waren? Dat lijkt me sterk. Vermoedelijk vond de commissie een stripprofessor niet goed aansluiten bij de andere professoren die in de buurt vernoemd waren, of vond men het sowieso niet gepast om een stripfiguur te vernoemen.

De toekomstige bewoners lieten het er niet bij zitten. Ze stapten naar loco-burgemeester Ger Mik en die vond het eigenlijk wel een goed idee. Volgens hem paste de naam prima in het thema van de wijk. En dus ligt nu aan de rand van de wijk de Prof. Zonnebloemlaan en zelfs ook nog een Prof. Zonnebloemhof. Ik vind dat een mooi besluit. Natuurlijk moet een straatnamencommissie zorgvuldig zijn werk doen en met allerlei regels rekening houden, maar zo'n creatief uitstapje als dit moet af en toe ook kunnen.

In Almere hebben ze er tien jaar geleden voor gekozen om een heleboel straatnamen naar striphelden te noemen. Ze hebben daar een Mickey Mousestraat en een Kapitein Robstraat. In Almere hebben ze wel straten genoemd naar Suske en Wiske, maar professor Barabas vind je er niet terug. Almere heeft ook een Kuifjestraat en een Bobbieplantsoen. Fans van professor Zonnebloem moeten vier kilometer verderop zijn, want daar ligt een Zonnebloemweg... dat is helaas wel in de Bloemenbuurt.

Reacties

Anoniem zei…
Wonen in de Mickey Mousestraat? Nee, dat lijkt me niks. In Duckstad misschien, maar niet in Almere.
Wou zei…
Die Prof. Zonnebloemstraat in Utrecht vind ik helemaal geen goed idee. Je moet zoiets ook niet aan de bewoners vragen. Utrecht heeft een fantastische universiteit met een enorm rijke historie, maar de gemiddelde professor is natuurlijk helemaal niet bekend. Laat mensen die er echt verstand van hebben dat lekker regelen.

De Stripheldenbuurt in Almere vind ik wel een leuk idee. Toen ik er jaren geleden - rond de tijd dat de buurt uit de grond werd gestampt - achter kwam, moest ik er erg om lachen, en toen ik er doorheen fietste (ja, ik doe dat, voor mijn lol door Flevoland fietsen, zij het sporadisch) nam ik een foto van het bordje "Suskeplantsoen". Stond er achter mij een verhuisde Amsterdammer van middelbare leeftijd die me vroeg: "Mag ik u vragen waarom u dat doet?" Toen ik uitleg had verschaft zei hij: "Wij dorsten eerst niet te zeggen dat we hier gingen wonen".

Er zijn dus wel meer mensen die liever een andere naam hadden gezien. Ik vind het niet zo'n punt. Heel Almere is nieuw en alle wijken hebben een thema; als je stad zo groot wordt, moet je origineel blijven of de thema's raken uitgeput. Dan toch liever een Stripheldenbuurt dan een Seksattributenbuurt of een Martelwerktuigenbuurt.
Helaas staat mijn volledige naam niet boven mijn reactie. Bij dezen dan.
Dinx zei…
@Wouter: Aha, was jij het! :-)

Natuurlijk moet je dit soort dingen overlaten aan mensen die er echt verstand van hebben en met alle aspecten rekening houden. Maar het kan geen kwaad om daarbij (op zorgvuldige manier) aan mensen te vragen om eens geheel vrijblijvend mee te denken. Soms levert dat leuke nieuwe dingen op. En soms krijg je er alleen maar gedoe van...

Dat verhaal over het Suskeplantsoen is leuk en herkenbaar. Een Stripheldenbuurt is wel een leuk idee, maar ik zou zelf ook niet graag in de Mickey Mousestraat of het Suskeplantsoen wonen. Zo'n buurt past denk ik ook beter bij Almere, dan bij Delft, Dordrecht of Deventer.

Een Seksattributenbuurt of een Martelwerktuigenbuurt? Daar ga ik eens over nadenken... ;-)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populaire posts van deze blog

De Johan Cruijff Boulevard - over de geschiedenis van het begrip 'Engelse ziekte'

Eerder deze week werd bekend gemaakt dat de Arena boulevard in Amsterdam een nieuwe naam krijgt: hij heet voortgaan Johan Cruijff Boulevard. Iemand vroeg me waarom beide namen met een extra spatie geschreven zijn. Zou het niet logischer zijn om dat Arenaboulevard en Johan Cruijffboulevard te noemen? Ja, dat zou meer volgens de standaard zijn. In Amsterdam worden samenstellingen in bijna alle straatnamen aaneengeschreven, maar er zijn nog enkele uitzonderingen zoals de Fien de la Mar Straat en het Dwaze Moeders plein. Ook in de rest van het land komen dat soort straatnamen met extra spaties voor. Naar de reden voor dat spatiegebruik kan ik alleen maar gissen. Grote kans dat het gewoon komt door onzorgvuldigheid ergens in het proces. Pratend over die spatie kwam ook de term Engelse ziekte voorbij. Voor sommige mensen zijn 'onjuist spatiegebruik' en 'Engelse ziekte' synoniemen van elkaar. Voor anderen is 'Engelse ziekte' een ruimer begrip, waar ook het gebruik van …

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp?

Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat. Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat, van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd ge…

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet.

Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland.

Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk langer z…

Is het Hub of Huub van Doorne? - over straatnamen die je anders schrijft

Stel je eens voor dat er een straat naar je wordt genoemd en dat men daarbij je naam verkeerd schrijft. En stel je nou eens voor dat je zelf het straatnaambord mag onthullen en dan voor het oog van de toegestroomde menigte ontdekt dat ze je naam verkeerd geschreven hebben. Dat gebeurde Hub van Doorne in 1965.
Hubert 'Hub' van Doorne was de oprichter van DAF. Hij werd geboren in 1900 in America (in Noord-Limburg) en verhuisde op zijn twaalfde naar Deurne. Daar begon hij in 1928 samen met zijn broer Wim een eigen bedrijf: Hub van Doorne's Machine Fabriek. Dat bedrijf ging een paar jaar later Van Doorne's Machinefabriek en Constructiewerkplaatsen heten, en weer een paar jaar later werd de naam Van Doorne's Aanhangwagenfabriek N.V. DAF. Het bedrijf maakte toen voornamelijk aanhangwagens voor gebruik in de landbouw. Het bedrijf groeide verder: in 1949 werden de eerste vrachtwagens geproduceerd en nadat Hub van Doorne de Variomatic had uitgevonden ('het pientere pookj…