Doorgaan naar hoofdcontent

Een straatnaam voor Bauke Mollema?

Bauke Mollema is zesde geworden in de Tour de France. Even leek het erop dat hij misschien wel een podiumplaats zou halen; een enkeling zal wellicht gehoopt hebben op een gele trui of een eindoverwinning. Mollema was "echt tevreden" met zijn zesde plaats, en dan zijn wij het ook. Maar is deze prestatie groots genoeg om een straatnaam te verdienen?

Er zijn in Nederland eigenlijk helemaal niet zo veel wielrenners waar straatnamen naar genoemd zijn. Michael Boogerd, Erik Breukink, Steven Rooks en Gert-Jan Theunisse moeten het bijvoorbeeld allemaal zonder straatnaam doen. En ook renners zoals Johan van der Velde, Adrie van der Poel en Jan Raas zijn nog niet in een straatnaam vereeuwigd - of zou het steegje Raas in het oude centrum van Brielle naar Jan Raas zijn genoemd? Ik heb zelfs geen straatnaam kunnen vinden voor Jan Janssen, winnaar van zeven etappes en in 1968 nota bene de eerste Nederlandse Tourwinnaar! Blijkbaar is het voor een wielrenner helemaal niet makkelijk om een straatnaam te verdienen. Wie is het dan wel gelukt?

Wim van Est was in 1951 de eerste Nederlandse wielrenner die in de Tour de gele trui droeg. Hij behaalde vier etappezeges. Zijn beste eindklassering was een achtste plek in 1957. Hij kreeg voor zijn prestaties straatnamen in Amsterdam, Haarlem, en in zijn woonplaats St. Willebrord. In diezelfde plaats woonde in die tijd Wout Wagtmans. Wagtmans begon negen keer aan de Tour de France en won vier etappes. Hij droeg in 1954, 1955 en 1956 in totaal twaalf dagen de gele trui. Wagtmans kreeg straatnamen in Arnhem en Haarlem, maar vreemd genoeg niet in St. Willebrord.

Een flinke wielergeneratie verder komen we in de jaren zeventig - de tijd van Kuiper, Raas, Knetemann en Zoetemelk. Gerrie Knetemann reed in de periode van 1974 tot 1988 in totaal dertien keer mee in de Tour de France. Hij won tien etappes en reed zeven dagen in het geel. Dat leverde hem een eigen straatnaam op in Amsterdam. De Gerrie Knetemannlaan ligt daar niet ver van de Wim van Estlaan. Om van de ene straat in de andere te komen, hoef je alleen maar via de Fanny Blankers-Koenlaan maar dat is natuurlijk geen wielrenner.

We rijden liever even door naar de Joop Zoetemelkstraat in Oldenzaal of het Joop Zoetemelkpad in Nieuwe Wetering. Dat zijn de enige twee straatnamen die naar Joop Zoetemelk genoemd zijn. Zoetemelk nam zestien keer deel aan de Tour de France, en reed hem - heel bijzonder - ook altijd uit. Hij eindigde twaalf keer bij de beste tien, waarvan zes keer als tweede. In 1980 werd hij de tweede Nederlander die de Tour de France won. Hij behaalde tien etappezeges en reed 22 dagen in het geel. Ja, dat lijkt mij duidelijk voldoende voor wat straatnamen. Misschien dat twee zelfs nog wat weinig is. Helemaal als je bedenkt dat hij in 1985 ook nog wereldkampioen werd.

Er zijn nog een paar straten naar wielrenners genoemd, maar niet heel veel. Tour-winnaar en wereldkampioen Jan Janssen kreeg in 2011 een eigen fietspad in zijn geboorteplaats Nootdorp: het Jan Janssenpad. In Amsterdam zijn straten genoemd naar de baanwielrenners Bernard Leene, Henk Ooms en Daan van Dijk (medaillewinnaars op de Olympische Spelen).

Het lijkt me duidelijk: als Bauke Mollema een eigen straatnaam wil krijgen, moet hij volgend jaar toch écht nog even wat beter zijn best doen. Het is zelfs niet voldoende om de wielerronde van Boxmeer te winnen...

Reacties

Dinx zei…
En ja hoor, zie daar het nieuwsbericht: Zuidhorn wil Mollema-brug

Er wordt mogelijk een brug vernoemd naar Bauke Mollema. De burgemeester van Zuidhorn, de gemeente waar de nummer zes van de Ronde van Frankrijk opgroeide, wil een brug over het Aduarderdiep de Bauke Mollema-brug dopen. In zijn middelbareschooltijd fietste Mollema elke dag over de brug. Op zijn website zegt hij over de dagelijkse fietstocht van twaalf kilometer dat daar het begin van zijn wielercarrière ligt.

Burgemeester Swart vindt een vernoeming van de nu nog naamloze brug naar de wielrenner daarom een goed idee. "Wie weet wint hij over twee of drie jaar de Tour", zegt hij. "Mensen kunnen dan denken: hee, hier heeft hij altijd langsgereden." De brug past ook goed bij de klimmer Mollema omdat hij zo steil is, zegt Swart. "Het is niet niks. Het is geen Alpe d'Huez, maar je moet toch wel je best doen om er overheen te komen." De brug is niet van de gemeente maar van de provincie Groningen, dus de burgemeester moet zijn plan voorleggen aan de provincie. "Ik ga volgende week maar eens een kopje koffie drinken op het provinciehuis om te kijken of het te realiseren is."
Rob Essers zei…
In het bericht van de NOS staat: "De brug is niet van de gemeente maar van de provincie Groningen, dus de burgemeester moet zijn plan voorleggen aan de provincie." Die conclusie is volgens mij niet juist.
Als ik het goed heb, gaat het om de brug over het Aduarderdiep in de Provinciale weg 355 (N355); zie http://goo.gl/maps/yw1M1#. De grens tussen de woonplaatsen Aduard en Groningen ligt hier midden in het Aduarderdiep. De weg (= openbare ruimte van het type 'weg') heet in beide woonplaatsen Friesestraatweg (= openbare ruimte ID 0056300000000095 en openbare ruimte ID 0014300010785066).

De provincie mag dan eigenaar en wegbeheerder zijn, maar het vaststellen van de naam van de brug (= openbare ruimte van het type 'kunstwerk') is de bevoegdheid van het gemeentebestuur. Voor het gedeelte in de woonplaats Aduard moet het gemeentebestuur van Zuidhorn de naam vaststellen en voor het gedeelte in de woonplaats Groningen is dat het gemeentebestuur van Groningen.
Burgemeester Swart van Zuidhorn kan dus beter eerst eens bij zijn Groningse collega Rehwinkel op de koffie gaan.

Populaire posts van deze blog

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp? Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat . Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat , van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd

Wie heeft de straatnamen van Monopoly gekozen?

De Barteljorisstraat, Neude, A-Kerkhof en de Kalverstraat. Iedereen kent de straatnamen uit het Monopoly-spel. Maar waarom hebben nou juist deze straatnamen een plekje in het spel gekregen? Waarom heeft men uit Rotterdam niet de Weena of de Lijnbaan gekozen, en voor Amsterdam de P.C. Hooftstraat? En waarom zitten Haarlem en Arnhem er wel in, en Maastricht en Eindhoven niet? Wie heeft dat allemaal bedacht? Voor de geschiedenis van het spel gaan we even helemaal terug naar 1904. Elizabeth Magie vroeg toen patent aan op het bordspel ' The Landlord's Game '. Geïnspireerd door dat spel liet Charles Darrow in 1934 in eigen beheer 5000 exemplaren van het spel 'Monopoly' maken en die waren binnen een jaar verkocht. Toen toonde Parker Brothers interesse om het spel in de Verenigde Staten uit te geven. Zij verkochten binnen een jaar meer dan een miljoen exemplaren. De populariteit van het spel bleef niet onopgemerkt en de Engelse firma Waddington kocht in 1936 de rechten o

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet. Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland. Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk la

Op hoerenjacht met drie groene eikels en een vette knol - de bijzondere straatnamen van Enkhuizen

In lijstjes met bijzondere of vreemde straatnamen kom je vaak dezelfde namen tegen. De Dubbeleworststeeg in Amsterdam bijvoorbeeld, of de Eendekotsweg in Gapinge. Opvallend is dat er in die lijstjes altijd wel één of meer straatnamen uit Enkhuizen staan, zoals de Hoerejacht of Tussen Hel en Vagevuur . Hoe komt Enkhuizen aan die bijzondere straatnamen? Enkhuizen is een eeuwenoud stadje. Zeshonderd jaar geleden was het een haven- en vissersdorp aan de Zuiderzee. In 1356 kreeg het stadsrechten. Aan het eind van de middeleeuwen werden er havens gegraven en men legde vestingwerken aan. Dat leidde tot een bloeitijd in de zeventiende eeuw: Enkhuizen had toen een eigen kamer van de VOC en het had de grootste haringvloot van de Nederlanden. In die tijd ontstonden straatnamen nog in de volksmond; straten werden genoemd naar een opvallend kenmerk zoals een groot gebouw, de handel die er werd gedreven of een afbeelding op een uithangbord. De Breedstraat was gewoon een opvallend 'breede&#