Doorgaan naar hoofdcontent

Schuif gezellig aan in de Sesamstraat

Sesamstraat? Daar zou ieder kind wel willen wonen! Nou, dat kan. Maar dan moet je wel verhuizen naar Almere.

Als je een straat zou willen noemen naar het bekende televisieprogramma dan moet je waarschijnlijk eerst toestemming vragen aan de rechthebbenden. Maar een wijk met straten die naar kruiden en specerijen genoemd zijn, dat kan natuurlijk altijd. In Almere ligt de Sesamstraat tussen de Papaverstraat, de Peperstraat, de Weegbreestraat en de Valeriaanstraat. In Nijmegen ligt de Sesamstraat tussen de Korianderstraat, de Nootmuskaatstraat, het Oreganopad en de Kruidenstraat. Tussen al die kruiden maak je toch mooi de blits als je in de Sesamstraat woont. In Enschede ligt trouwens ook nog een Sesamstraat, maar die ligt op een industrieterrein, parallel aan de Handelskade Oost. Daar wil je met je kinderen niet wonen, lijkt me.

Een wijk met straten die écht naar Sesamstraat zijn genoemd... dat lijkt me eigenlijk ook wel leuk. Een Pinopad, een Purkplein, een Tommiestraat, een Ieniemienieweg en een Aartstraat. Dat wordt vast een gezellige wijk. Maar het zal wel weer niet mogen.

Andersom is het ook wel een leuke oefening: wat voor thema's moet je bedenken als je 'stiekem' nog meer straten naar bekende televisieprogramma's wilt noemen? De Klokhuisstraat ligt in de buurt waar de straten naar onderdelen van vruchten zijn genoemd, net als de Bananenschilkade en het Kersenpitpad. De Rondom-tienstraat en de Twee-voor-twaalfstraat zijn natuurlijk in de tijdenbuurt, net als de Kwart-over-achtstraat en de Tegen-zessenstraat. En de Bananasplitstraat zal wel niet ver verwijderd zijn van het Sorbetpad en de Dameblancheboulevard.

Terug naar Almere. Daar hebben ze ook een Jim Hensonstraat. Jim Henson leverde met zijn poppenspel een grote bijdrage aan Sesamstraat. Je kunt in precies een uur lopen van de Jim Hensonstraat naar de Sesamstraat!

Reacties

Rob Essers zei…
"In Oosterhout ligt de Sesamstraat tussen de Korianderstraat, de Nootmuskaatstraat, het Oreganopad en de Kruidenstraat."

Met Oosterhout wordt kennelijk de wijk Oosterhout in de woonplaats Nijmegen (vóór 1 januari 2010: Oosterhout gemeente Nijmegen) bedoeld. De Nootmuskaatstraat is in 2007 omgedoopt in Oreganopad en de Oreganostraat heet sindsdien Sesamstraat.
Wonen in de Sesamstraat in Nijmegen zal niet lukken. De panden zijn genummerd aan de Kruidenstraat en de Oude Groenestraat in Nijmegen. Begin 2009 is het laatste straatnaambord met de naam Sesamstraat ontvreemd.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populaire posts van deze blog

De Johan Cruijff Boulevard - over de geschiedenis van het begrip 'Engelse ziekte'

Eerder deze week werd bekend gemaakt dat de Arena boulevard in Amsterdam een nieuwe naam krijgt: hij heet voortgaan Johan Cruijff Boulevard. Iemand vroeg me waarom beide namen met een extra spatie geschreven zijn. Zou het niet logischer zijn om dat Arenaboulevard en Johan Cruijffboulevard te noemen? Ja, dat zou meer volgens de standaard zijn. In Amsterdam worden samenstellingen in bijna alle straatnamen aaneengeschreven, maar er zijn nog enkele uitzonderingen zoals de Fien de la Mar Straat en het Dwaze Moeders plein. Ook in de rest van het land komen dat soort straatnamen met extra spaties voor. Naar de reden voor dat spatiegebruik kan ik alleen maar gissen. Grote kans dat het gewoon komt door onzorgvuldigheid ergens in het proces. Pratend over die spatie kwam ook de term Engelse ziekte voorbij. Voor sommige mensen zijn 'onjuist spatiegebruik' en 'Engelse ziekte' synoniemen van elkaar. Voor anderen is 'Engelse ziekte' een ruimer begrip, waar ook het gebruik van …

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp?

Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat. Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat, van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd ge…

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet.

Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland.

Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk langer z…

Is het Hub of Huub van Doorne? - over straatnamen die je anders schrijft

Stel je eens voor dat er een straat naar je wordt genoemd en dat men daarbij je naam verkeerd schrijft. En stel je nou eens voor dat je zelf het straatnaambord mag onthullen en dan voor het oog van de toegestroomde menigte ontdekt dat ze je naam verkeerd geschreven hebben. Dat gebeurde Hub van Doorne in 1965.
Hubert 'Hub' van Doorne was de oprichter van DAF. Hij werd geboren in 1900 in America (in Noord-Limburg) en verhuisde op zijn twaalfde naar Deurne. Daar begon hij in 1928 samen met zijn broer Wim een eigen bedrijf: Hub van Doorne's Machine Fabriek. Dat bedrijf ging een paar jaar later Van Doorne's Machinefabriek en Constructiewerkplaatsen heten, en weer een paar jaar later werd de naam Van Doorne's Aanhangwagenfabriek N.V. DAF. Het bedrijf maakte toen voornamelijk aanhangwagens voor gebruik in de landbouw. Het bedrijf groeide verder: in 1949 werden de eerste vrachtwagens geproduceerd en nadat Hub van Doorne de Variomatic had uitgevonden ('het pientere pookj…