Doorgaan naar hoofdcontent

Straatnamen, met mate: wat is de langste straatnaam van Nederland?

Vroeger maakte men zich nog niet zo druk om lange straatnamen. Lange namen waren misschien wat lastiger te onthouden en ze pasten wellicht wat moeilijker op een straatnaambord, maar dat was dan gewoon maar zo. Tegenwoordig denken we daar anders over.

Met de komst van de automatische postsorteersystemen en de geautomatiseerde uitwisseling van persoonsgegevens tussen verschillende informatiebestanden ontstond ook de behoefte om de lengte van straatnamen een beetje te beperken. Voor de postsorteersystemen is het bijvoorbeeld wel handig als een adres gewoon op één regel past. En softwarepakketten leggen soms gewoon beperkingen op aan het aantal karakters waaruit een straatnaam mag bestaan.

Om zich het leven een stuk gemakkelijker te maken, stelde de PTT in 1983 een aantal inkortingsregels op. In plaats van in de 'John Fitzgerald Kennedylaan' woonde je volgens de PTT ineens in de 'J F KENNEDYLN' en het lieflijke 'Kerkstraatje' werd keihard 'KERKSTR'. Dat alles met het doel om de straatnaam in te korten, tot maximaal 17 karakters. Tegenwoordig is er voor de inkorting van straatnamen de heuse NEN-norm 5825. En de techniek gaat blijkbaar vooruit, want een straatnaam wordt volgens die norm ingekort tot 24 karakters.

De langste aaneengeschreven straatnaam van Nederland is de 'Haaldersbroekerdwarsstraat' in Zaandam (met 26 karakters) op de voet gevolgd door de 'Blindeliedengasthuissteeg' in Dordrecht, de 'Noordhollandschkanaaldijk' in Amsterdam, de 'Borgercompagniesterstraat' in Sappemeer en de 'Noordscharwouderpolderweg' (allemaal met 25 karakters).

De allerlangste straatnaam is Nederland is de 'Burgemeester Baron van Voerst van Lyndenstraat' in Gramsbergen. Maar die is misschien niet lang de langste meer, want in Tilburg is men bezig met de aanleg van de 'Verlengde Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg'. Die komt in het verlengde van de reeds bestaande 'Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg'. In Ottoland gaat men voor het andere uiterste: daar heten de straten simpelweg 'A' en 'B'. Daar kan geen inkortingsregel tegenop.


Foto: Suavehouse113

Reacties

Freek zei…
Toen ik nog werkte aan het automatisch verwerken van (handgeschreven) adressen voor "de PTT", toen viel me op dat zowel Kerkstraatje en Kerkstraat in principe beide afgekort zouden moeten worden tot KERKSTR. En laat er nu een dorp in Nederland zijn, waarin beide straten voorkomen! Met nog een overlappende huisnummering ook; dus KERKSTR 2 kan zowel Kerkstraat 2 als Kerkstraatje 2 in hetzelfde dorp betekenten. Alleen de naam van het dorp ben ik vergeten...
Jesse Kuiper zei…
In Dordrecht waren er ooit plannen om het verlengde van de Blindeliedengasthuissteeg de "Verlengde Blindeliedengasthuissteeg" te noemen. Dat vonden ze toch te gek worden, dus werd het "Statenplaats".
Ronald zei…
Over lange straatnamen gesproken:
Ingenieur Meester Doctor van Waterschoot van der Grachtstraat.

http://maps.google.nl/maps/place?ftid=0x47c0bc2ff7a7e0f9:0xf7101cd4ed2b3679&q=Ingenieur+Meester+Doctor+van+Waterschoot+van+der+Grachtstraat,+Heerlen&hl=nl&ved=0CAwQ-gswAA&sa=X&ei=fMQkT_qpFcqPOrKhjcEK
René zei…
@Ronald:
De straatnaam die je noemt is inderdaad ook erg lang. Officieel is die vastgesteld met "Ir Mr Dr" aan het begin. Dat maakt hem weer net ietsje korter.
Tink zei…
In Den Bosch heb je de Commissaris Bosch van Drakensteijnlaan. Ook niet heel kort...
Anoniem zei…
en wat denk je van Burgemeester Hoytema van Konijnenburglaan in Scherpenzeel?
Dinx zei…
@Anoniem:
Ja, dat is ook een lange. Die staat als (gedeeld) derde op de lijst, na de Burgemeester Baron van Voerst van Lyndenstraat in Gramsbergen en de Wethouder Fierman Eduard Meerburg senior kade in Katwijk.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populaire posts van deze blog

Is het nou Dorpstraat of Dorpsstraat - over de tussen-s in straatnamen

Onlangs stelde iemand me de vraag waarom in Rotterdam de Heemraadssingel en het Heemraadsplein een tussen-s hebben, maar de nabijgelegen Heemraadstraat niet. Komt dat door willekeur van de naamgevers of is er iets anders aan de hand? 

Hoe zit het ook al weer met het gebruik van de tussen-s in de Nederlandse taal? In het Taalportaal wordt uitgelegd wanneer er een tussen-s wordt gebruikt in een samenstelling. Die s komt bijvoorbeeld altijd voor als het eerste deel een verkleinwoord is ('meisjesjurk') of een persoonsaanduiding die in het meervoud een s krijgt ('vissersboot'). En een tussen-s kan ook voorkomen wanneer het eerste deel een meervoud op -en heeft ('dorpsplein') of als het eerste deel helemaal geen meervoud heeft ('eeuwigheidswaarde'). Snap je het nog? Vergeet het dan toch maar weer snel, want er zijn ook nog allemaal uitzonderingen op deze regels. De geleerden weten ook niet precies wat nou de functie van die tussen-s is en in welke gevallen di…

De langste straatnamen van Nederland

Wat zijn de langste straatnamen van Nederland? Ik zet deze mooie namen graag voor je op een rijtje.

Om de lengte van een straatnaam te bepalen volstaat het niet om op de straatnaamborden te kijken, want soms hangen er in één straat al borden met verschillende schrijfwijzen van dezelfde naam. Het is beter om uit te gaan van de officiële schrijfwijze van de straatnaam zoals die is vastgelegd in de BAG, de Basisregistraties Adressen en Gebouwen. Dat levert de volgende top-10 op:
Ir. Mr. Dr. van Waterschoot van der Grachtstraat in Heerlen (48 tekens in totaal, 38 tekens zonder punten en spaties)Burgemeester Baron van Voerst van Lyndenstraat in Gramsbergen (46/41 tekens)Wethouder Fierman Eduard Meerburg senior kade in Katwijk (45/40 tekens)Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg in Tilburg (43/38 tekens)Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat in Laren (42/38 tekens)Burgemeester van Hövell tot Westerflierpad in Halfweg (42/38 tekens)Burgemeester Hoytema van Konijnenburglaan in Scherpe…

Van Arnhem tot San Francisco - iedere stad zijn eigen Lombardstraat. Maar waarom eigenlijk?

Een Lombardsteeg in Alkmaar, een Lombardstraat in Goes, een Lombardkade in Rotterdam en een Lange en Korte Lombardstraat in Den Haag. Een Lombardenstraat en Lombardenvest in Antwerpen, en een Lombardstraat in Brussel. En dan ook nog Lombard Street in Londen, een in Philadelphia en een in San Francisco. Waar komen al die Lombard-straten toch vandaan? Was er misschien ooit een meneer Lombard, en waar heeft hij het dan aan verdiend dat er in de hele wereld straatnamen naar hem zijn genoemd? Nee, de straten zijn niet naar een meneer genoemd, maar naar een heel volk: de Lombarden. Maar waarom zou je daar een straat naar noemen?

De Lombarden zijn de inwoners van Lombardije, de streek rondom Milaan in het noorden van Italië. De naam gaat terug op de 'Longobarden' (de 'Langbaarden'), een Germaanse volksstam waarvan de mannen blijkbaar opvallend lange baarden hadden. Tijdens de Germaanse volksverhuizing in de vijfde eeuw trokken ze naar Noord-Italië en richtten daar een eigen r…

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp?

Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat. Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat, van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd ge…