Doorgaan naar hoofdcontent

Straatnamen, met mate: wat is de langste straatnaam van Nederland?

Vroeger maakte men zich nog niet zo druk om lange straatnamen. Lange namen waren misschien wat lastiger te onthouden en ze pasten wellicht wat moeilijker op een straatnaambord, maar dat was dan gewoon maar zo. Tegenwoordig denken we daar anders over.

Met de komst van de automatische postsorteersystemen en de geautomatiseerde uitwisseling van persoonsgegevens tussen verschillende informatiebestanden ontstond ook de behoefte om de lengte van straatnamen een beetje te beperken. Voor de postsorteersystemen is het bijvoorbeeld wel handig als een adres gewoon op één regel past. En softwarepakketten leggen soms gewoon beperkingen op aan het aantal karakters waaruit een straatnaam mag bestaan.

Om zich het leven een stuk gemakkelijker te maken, stelde de PTT in 1983 een aantal inkortingsregels op. In plaats van in de 'John Fitzgerald Kennedylaan' woonde je volgens de PTT ineens in de 'J F KENNEDYLN' en het lieflijke 'Kerkstraatje' werd keihard 'KERKSTR'. Dat alles met het doel om de straatnaam in te korten, tot maximaal 17 karakters. Tegenwoordig is er voor de inkorting van straatnamen de heuse NEN-norm 5825. En de techniek gaat blijkbaar vooruit, want een straatnaam wordt volgens die norm ingekort tot 24 karakters.

De langste aaneengeschreven straatnaam van Nederland is de 'Haaldersbroekerdwarsstraat' in Zaandam (met 26 karakters) op de voet gevolgd door de 'Blindeliedengasthuissteeg' in Dordrecht, de 'Noordhollandschkanaaldijk' in Amsterdam, de 'Borgercompagniesterstraat' in Sappemeer en de 'Noordscharwouderpolderweg' (allemaal met 25 karakters).

De allerlangste straatnaam is Nederland is de 'Burgemeester Baron van Voerst van Lyndenstraat' in Gramsbergen. Maar die is misschien niet lang de langste meer, want in Tilburg is men bezig met de aanleg van de 'Verlengde Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg'. Die komt in het verlengde van de reeds bestaande 'Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg'. In Ottoland gaat men voor het andere uiterste: daar heten de straten simpelweg 'A' en 'B'. Daar kan geen inkortingsregel tegenop.


Foto: Suavehouse113

Reacties

Freek zei…
Toen ik nog werkte aan het automatisch verwerken van (handgeschreven) adressen voor "de PTT", toen viel me op dat zowel Kerkstraatje en Kerkstraat in principe beide afgekort zouden moeten worden tot KERKSTR. En laat er nu een dorp in Nederland zijn, waarin beide straten voorkomen! Met nog een overlappende huisnummering ook; dus KERKSTR 2 kan zowel Kerkstraat 2 als Kerkstraatje 2 in hetzelfde dorp betekenten. Alleen de naam van het dorp ben ik vergeten...
Jesse Kuiper zei…
In Dordrecht waren er ooit plannen om het verlengde van de Blindeliedengasthuissteeg de "Verlengde Blindeliedengasthuissteeg" te noemen. Dat vonden ze toch te gek worden, dus werd het "Statenplaats".
Ronald zei…
Over lange straatnamen gesproken:
Ingenieur Meester Doctor van Waterschoot van der Grachtstraat.

http://maps.google.nl/maps/place?ftid=0x47c0bc2ff7a7e0f9:0xf7101cd4ed2b3679&q=Ingenieur+Meester+Doctor+van+Waterschoot+van+der+Grachtstraat,+Heerlen&hl=nl&ved=0CAwQ-gswAA&sa=X&ei=fMQkT_qpFcqPOrKhjcEK
René zei…
@Ronald:
De straatnaam die je noemt is inderdaad ook erg lang. Officieel is die vastgesteld met "Ir Mr Dr" aan het begin. Dat maakt hem weer net ietsje korter.
Tink zei…
In Den Bosch heb je de Commissaris Bosch van Drakensteijnlaan. Ook niet heel kort...
Anoniem zei…
en wat denk je van Burgemeester Hoytema van Konijnenburglaan in Scherpenzeel?
Dinx zei…
@Anoniem:
Ja, dat is ook een lange. Die staat als (gedeeld) derde op de lijst, na de Burgemeester Baron van Voerst van Lyndenstraat in Gramsbergen en de Wethouder Fierman Eduard Meerburg senior kade in Katwijk.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populaire berichten van deze blog

De langste straatnamen van Nederland

Wat zijn de langste straatnamen van Nederland? Ik zet deze mooie namen graag voor je op een rijtje.

Om de lengte van een straatnaam te bepalen volstaat het niet om op de straatnaamborden te kijken, want soms hangen er in één straat al borden met verschillende schrijfwijzen van dezelfde naam. Het is beter om uit te gaan van de officiële schrijfwijze van de straatnaam zoals die is vastgelegd in de BAG, de Basisregistraties Adressen en Gebouwen. Dat levert de volgende top-10 op:
Ir. Mr. Dr. van Waterschoot van der Grachtstraat in Heerlen (48 tekens in totaal, 38 tekens zonder punten en spaties)Burgemeester Baron van Voerst van Lyndenstraat in Gramsbergen (46/41 tekens)Wethouder Fierman Eduard Meerburg senior kade in Katwijk (45/40 tekens)Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg in Tilburg (43/38 tekens)Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat in Laren (42/38 tekens)Burgemeester van Hövell tot Westerflierpad in Halfweg (42/38 tekens)Burgemeester Hoytema van Konijnenburglaan in Scherpe…

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp?

Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat. Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat, van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd ge…

Wie heeft de straatnamen van Monopoly gekozen?

De Barteljorisstraat, Neude, A-Kerkhof en de Kalverstraat. Iedereen kent de straatnamen uit het Monopoly-spel. Maar waarom hebben nou juist deze straatnamen een plekje in het spel gekregen? Waarom heeft men uit Rotterdam niet de Weena of de Lijnbaan gekozen, en voor Amsterdam de P.C. Hooftstraat? En waarom zitten Haarlem en Arnhem er wel in, en Maastricht en Eindhoven niet? Wie heeft dat allemaal bedacht?

Voor de geschiedenis van het spel gaan we even helemaal terug naar 1904. Elizabeth Magie vroeg toen patent aan op het bordspel 'The Landlord's Game'. Geïnspireerd door dat spel liet Charles Darrow in 1934 in eigen beheer 5000 exemplaren van het spel 'Monopoly' maken en die waren binnen een jaar verkocht. Toen toonde Parker Brothers interesse om het spel in de Verenigde Staten uit te geven. Zij verkochten binnen een jaar meer dan een miljoen exemplaren. De populariteit van het spel bleef niet onopgemerkt en de Engelse firma Waddington kocht in 1936 de rechten om het…

Nog nooit vertoond: een Straatnamenruitpuzzel. Dat wordt lekker puzzelen met Pasen!

Een tijdje geleden was ik in de Kerkring in Klundert en niet lang daarna in de Keerkring in Capelle aan den IJssel. Natuurlijk viel me op dat je ook van de Kerkring naar de Keerkring kunt door één letter aan de naam toe te voegen. Er moeten meer straatnamen zijn waar dat mee kan, bedacht ik, maar zou je daar ook een hele puzzel van kunnen maken? Ja, dat kan. Zie hieronder het bewijs: een Straatnamenruitpuzzel. Dat wordt lekker puzzelen met Pasen!

Hoe werkt zo'n ruitpuzzel ook weer? Je begint met een woord van één letter. Bij ieder volgende woord voeg je steeds een extra letter toe; de volgorde van de letters binnen het woord kan daarbij wel veranderen. En zo ga je door tot halverwege. Daarna ga je via een andere weg weer terug door steeds een letter weg te halen en de volgorde van de resterende letters wellicht nog aan te passen. Bij deze Straatnamenruitpuzzel zijn alle antwoorden straatnamen in Nederland. Je begint met een straatnaam van één letter, dan een van twee, en zo door t…