Doorgaan naar hoofdcontent

Straatnamen in de Top 2000 - zingen over de Oude Maasweg en Telegraph Road

Op Eerste Kerstdag begint de uitzending van de Top 2000 op Radio 2. We kunnen dan de rest van het jaar luisteren naar de 2000 populairste popliedjes aller tijden. Bohemian Rhapsody, Hotel California, Una Paloma Blanca... van die dingen. In die lange lijst komen ook af en toe straatnamen voorbij. Ik zet veertien straatnaamnummers voor je op een rij, in de volgorde waarin ze afgespeeld worden. Dan heb je wat om naar uit te kijken!

Nummer 1956: Mainstreet - Bob Seger
Main Street is een van de meest voorkomende straatnamen in de Verenigde Staten. Het is dus niet wonderlijk dat er een liedje met deze straatnaam in de lijst staat. De Main Street uit het lied ligt in het centrum van Ann Arbor (in Michigan) waar veel uitgaansgelegenheden zijn. Het is de stad waar Bob Seger zelf opgroeide. Het lied speelt in de tijd dat hij nog te jong was om bij de clubs naar binnen te mogen en dus stiekem door de ramen naar de danseressen keek - en dan vooral die ene.
"Unlike all the other ladies, she looked so young and sweet
as she made her way alone down that empty street
down on Mainstreet."

Nummer 1889: Ventura Highway - America
Toen zanger Dewey Bunnell 11 jaar oud was, reed hij met zijn ouder over de State Route 1 langs de kust van Californië die ook door Ventura komt. Het was een heerlijke tocht in de zon, met uitzicht over zee. Het was een groot contrast met het koude Oklahoma waar ze toen woonden. Tijdens hun rit langs de kust kregen ze een lekke band bij het bord waarop de weg naar 'Ventura' stond aangegeven. Het lied vertelt hoe hij er sindsdien als kind in koud Oklahoma altijd van droomde om naar het zonnige Californië te vertrekken. 'Ventura Highway' is overigens niet de echte naam van de weg; het is de bijnaam die Bunnell eraan gaf.
"Ventura Highway in the sunshine
where the days are longer
the nights are stronger
than moonshine.
You're gonna go I know."

Nummer 1572: Boulevard De La Madeleine - The Moody Blues
Boulevard De La Madeleine is een grote straat in het centrum van Parijs. De straat is genoemd naar de kerk La Madeleine. Vanaf de trappen voor de kerk heb je een goed uitzicht op de boulevard. Het lied gaat over een jongen die in deze straat heeft afgesproken met een meisje waar hij verliefd op is, maar ze komt helaas niet opdagen...
"There's no girl standing there
and there's no one who cares
and the trees are so bare
on the Boulevard de la Madeleine"

Nummer 1284: Nights On Broadway - Bee Gees
De Bee Gees zingen over een man die achter een vrouw aan zit, terwijl ze hem al heeft afgewezen. Hij lijkt zich er niet bij neer te willen leggen. En dat komt allemaal door die nachten op Broadway... (Iedereen weet natuurlijk dat de naam Broadway is afgeleid van de oorspronkelijke Nederlandse naam Brede weg.)
"Blaming it all on the nights on Broadway
singing them sweet sounds
to that crazy, crazy town."

Nummer 1269: Moon Over Bourbon Street - Sting
Een vampier dwaalt in het licht van de volle maan rond over de Bourbon Street in New Orleans op zoek naar een prooi. Bij het schrijven van de songtekst was Sting geïnspireerd op het boek Interview With The Vampire van Anne Rice. Hij koos bewust voor het perspectief van de vampier, omdat hij het interessant vond om te beschrijven wat voor tweestrijd die in zijn hoofd voert. (De straat is genoemd naar het Franse vorstenhuis Bourbon, en dus niet naar de Amerikaans whiskey hoewel dat laatste tegenwoordig misschien meer bij de straat zou passen.)
"I pray everyday to be strong
For I know what I do must be wrong
Oh, you'll never see my shade or hear the sound of my feet
while there's a moon over Bourbon Street."

Nummer 1154: The Wall Street Shuffle - 10CC
Wall Street is misschien wel een van de bekendste straatnamen in de wereld. De straat ligt in New York in het centrum van het financiële district, maar staat ook symbool voor de gehele Amerikaanse financiële wereld. Het lied gaat over de krachten van de economie. De financiële crisis, de belangrijkste valuta en de rijken der aarde... ze komen allemaal voorbij, en doen de Wall Street Shuffle.
"Do the Wall Street Shuffle
hear the money rustle
watch the greenbacks tumble
feel the Sterling crumble."

Nummer 1128: MacArthur Park - Richard Harris
en nummer 1089: MacArthur Park - Donna Summer
Jimmy Webb schreef dit lied in 1967. Hij haalt herinneringen op aan het MacArthur Park in Los Angeles, waar hij vaak samen met zijn vriendin verbleef. Vogeltjes, oude mannen die zitten te schaken en natuurlijk die ene vrouw in die gele jurk... Mooie herinneringen, want op het moment dat hij het schreef was de relatie al voorbij. Het nummer is door meerdere artiesten uitgevoerd en staat twee keer in de Top 2000. Het park is genoemd naar Douglas MacArthur, een Amerikaanse generaal uit de Tweede Wereldoorlog.
"MacArthur's Park is melting in the dark
All the sweet, green icing flowing down
Someone left the cake out in the rain"
Nummer 432: Penny Lane - the Beatles
Ik dacht vroeger altijd dat Penny Lane de naam van een vrouw was, maar inmiddels weet ik dat het lied gaat over een straat in Liverpool in de buurt waar Paul McCartney en John Lennon woonden. In het lied laat Paul McCartney zien hoe hij zich de straat herinnert: met een kapperszaak, een bank op de hoek, een rotonde, en een eindje verderop een brandweerkazerne. De bankier wacht op zijn beurt bij de kapper, en de brandweerman komt er schuilen voor de regen. De kapperszaak zit er tegenwoordig trouwens nog steeds. De straatnaamborden in de Penny Lane zijn al zo vaak gestolen dat men de straatnaam nu maar gewoon op de muren heeft geschilderd. Men vermoedt dat de straat is genoemd naar James Penny, een slavenhandelaar uit de achttiende eeuw.
"Penny Lane is in my ears and in my eyes.
there beneath the blue suburban skies"

Nummer 374: Baker Street - Gerry Rafferty
Baker Street is de straat in Londen waar Sherlock Holmes woonde, maar daar heeft dit lied verder niks mee te maken. Nadat Rafferty de band Stealers Wheel had verlaten, mocht hij drie jaar lang geen nieuwe liedjes uitbrengen. In die moeilijke periode (waarin hij vast ook veel dronk) verbleef hij vaak bij een vriend die in de Baker Street in Londen woonde. Baker Street was de plek waar hij tot rust kwam en waar hij lekker muziek kon maken. En dat is waar het lied ook over gaat. De straat is genoemd naar William Baker, die de straat in de achttiende eeuw heeft aangelegd.
"Winding your way down on Baker Street
lite in your head, and dead on your feet
well another crazy day, you drink the night away
and forget about everything"

Nummer 289: Kronenburg Park - Frank Boeijen Groep
Dit is een van de twee Nederlandse straatnamen in de lijst. Het lied gaat over een man die door het Kronenburgerpark in Nijmegen loopt en daar een prostituee ontmoet. Frank Boeijen schreef het nummer nadat hij zelf een oud-klasgenoot herkende in de tippelzone in het park. In het lied noemt hij het 'Kronenburg Park' omdat dat beter paste in het metrum van het lied. Het park is genoemd naar de oude Kronenburgertoren die ooit op deze plek stond.
"Op zoek naar geluk in Kronenburg Park
Thuis wacht een vrouw onwetend op haar man
Ze heeft nooit iets gevoeld van zijn ontevredenheid
En alles blijft bij het oude, als hij weer naar huis rijdt"

Nummer 149: Oude Maasweg - The Amazing Stroopwafels
Dit is het andere lied in de lijst dat over een Nederlandse straatnaam gaat. The Amazing Stroopwafels zingen over een man die net door zijn vrouw is verlaten, en nou strandt hij ook nog eens in de regen met een lege tank op de snelweg. En dat dan ook nog midden in het Botlekgebied bij de Oude Maasweg, om kwart voor drie. Veel mistroostiger wordt het niet... (dan kun je toch beter een lekke band krijgen op Ventura Highway) Het nummer is gebaseerd op de Manhattan Island Serenade van Leon Russel. Onnodig om te zeggen dat de weg is genoemd naar de Oude Maas, de linkerarm van de Merwede die ter hoogte van de Vondelingenplaat in de Nieuwe Maas stroomt.
"Ik loop wel door maar ik kan nergens heen
het regent nog steeds en ik voel me zo alleen
nu ik je nooit meer zie
Oude Maasweg, kwart voor drie"

Nummer 119: Where The Streets Have No Name - U2
Dit lied is een vreemde eend in de bijt, want het gaat juist over straten die geen naam hebben. Iemand vertelde ooit aan Bono dat als je van iemand in Belfast de straatnaam weet, dat je dan wel kunt raden wat zijn godsdienst is en hoeveel hij verdient. "Vertel me je straatnaam en ik zeg wie je bent", een beetje dat idee. Het deed Bono dromen van een plek waar de straten geen namen hebben, en waar iedereen gelijk is.
"I want to run, I want to hide
I want to tear down the walls that hold me inside
I wanna reach out and touch the flame
where the streets have no name."

Nummer 43: Telegraph Road - Dire Straits
Telegraph Road is de bijnaam van de US Highway 24 die door Michigan loopt. Zanger en gitarist Mark Knopfler reed die route ooit met de bus en las onderweg in het boek Growth of the Soil van Knut Hamsun. Hij combineerde het verhaal van het boek en dat van het landschap dat hij zag in een lied dat de ontwikkelingen beschrijft dat het gebied in enkele decennia heeft meegemaakt. De straatnaam Telegraph Road verwijst heel toepasselijk ook naar zo'n ontwikkeling uit het verleden.
"Then came the churches then came the schools
Then came the lawyers then came the rules
Then came the trains and the trucks with their loads
And the dirty old track was the Telegraph Road."

Het is duidelijk: je kunt straatnamen gebruiken om te vertellen over de vrouw van je dromen of terug te denken aan de keer dat je autopech had. Of anders gewoon om wat te mijmeren over vroeger en uit te kijken naar betere tijden.

In de top-100 kun je tenslotte nog kiezen tussen de Highway To Hell van AC/DC (op 91) en de Stairway To Heaven van Led Zeppelin (op 5). Als er ooit ergens een wijk komt waar de straten zijn genoemd naar nummers uit de Top 2000, dan zou ik die twee zeker ook toevoegen. Of woon jij liever ergens where the streets have no name?

Reacties

Rob Essers zei…
De Oude Maasweg (openbare ruimte ID 0599300000003841) in de woonplaats Boltlek Rotterdam is niet de enige openbare ruimte uit de Top 2000 die in de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG) voorkomt. Het is wel de enige openbare ruimte van het type 'weg'.

Op nummer 289 staat Kronenburg Park (Ga die wereld uit) van de Frank Boeijen Groep. De juiste naam van deze openbare ruimte van het type 'terrein' in de woonplaats Nijmegen is Kronenburgerpark (openbare ruimte ID 0268300000001290).
MJ zei…
Hmm, ik begrijp dat 'Penny Lane' de lijst der lijsten niet heeft gehaald...
Dinx zei…
Dank Rob en MJ, ik heb Penny Lane en Kronenburg Park net nog even aan het verhaal toegevoegd.
Leo zei…
en niet te vergeten Thunder Road...
Ruud zei…
Helaas staat Orchard road er niet in...
Dinx zei…
@Leo:
Die stond eerst ook op mijn lijst, maar ik heb niet kunnen vinden dat die naar een échte straatnaam verwijst. Weet jij meer?

Populaire posts van deze blog

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp? Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat . Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat , van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd

Wie heeft de straatnamen van Monopoly gekozen?

De Barteljorisstraat, Neude, A-Kerkhof en de Kalverstraat. Iedereen kent de straatnamen uit het Monopoly-spel. Maar waarom hebben nou juist deze straatnamen een plekje in het spel gekregen? Waarom heeft men uit Rotterdam niet de Weena of de Lijnbaan gekozen, en voor Amsterdam de P.C. Hooftstraat? En waarom zitten Haarlem en Arnhem er wel in, en Maastricht en Eindhoven niet? Wie heeft dat allemaal bedacht? Voor de geschiedenis van het spel gaan we even helemaal terug naar 1904. Elizabeth Magie vroeg toen patent aan op het bordspel ' The Landlord's Game '. Geïnspireerd door dat spel liet Charles Darrow in 1934 in eigen beheer 5000 exemplaren van het spel 'Monopoly' maken en die waren binnen een jaar verkocht. Toen toonde Parker Brothers interesse om het spel in de Verenigde Staten uit te geven. Zij verkochten binnen een jaar meer dan een miljoen exemplaren. De populariteit van het spel bleef niet onopgemerkt en de Engelse firma Waddington kocht in 1936 de rechten o

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet. Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland. Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk la

De langste straatnamen van Nederland

Wat zijn de langste straatnamen van Nederland? Ik zet deze mooie namen graag voor je op een rijtje. Om de lengte van een straatnaam te bepalen volstaat het niet om op de straatnaamborden te kijken, want soms hangen er in één straat al borden met verschillende schrijfwijzen van dezelfde naam. Het is beter om uit te gaan van de officiële schrijfwijze van de straatnaam zoals die is vastgelegd in de BAG, de Basisregistraties Adressen en Gebouwen. Dat levert de volgende top-10 op: Ir. Mr. Dr. van Waterschoot van der Grachtstraat in Heerlen (48 tekens in totaal, 38 tekens zonder punten en spaties) Burgemeester Baron van Voerst van Lyndenstraat in Gramsbergen (46/41 tekens) Wethouder Fierman Eduard Meerburg senior kade in Katwijk (45/40 tekens) Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg in Tilburg (43/38 tekens) Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat in Laren (42/38 tekens) Burgemeester van Hövell tot Westerflierpad in Halfweg (42/38 tekens) Burgemeester Hoytema van