Doorgaan naar hoofdcontent

De luiaard, de stokstaart en de hyena - Vergeten Dieren in straatnamenland

In Nederland zijn duizenden straten naar dieren genoemd. De Merellaan, de Marterstraat, de Kalfjeslaan en het Glimwormpad... je kent ze wel. De lijst met aldus vernoemde dieren lijkt schier eindeloos. Op deze Dierendag wil ik daarom eens stilstaan bij de dieren waar nog steeds geen straat naar genoemd is: de Vergeten Dieren van straatnamenland. 

Door het hele land liggen buurten en wijken waar de straten zijn genoemd naar vogels, vlindersoorten, kippenrassen, boerderijdieren en ga zo maar door. Als je op alle straatnaambordjes kijkt, zou je bijna gaan denken dat alle dieren uit het dierenrijk er wel vertegenwoordigd zijn. De olifant en de leeuw, de merel en de mus, de dagpauwoog en de citroenvlinder, de gems en de gnoe, de ral en de harpij, de hamster en de spitsmuis, de dolfijn en de sprinkhaan, de koe en de geit - ze zijn allemaal in meer of mindere mate vernoemd. Zij wel. Er zijn echter veel meer diersoorten waar géén straat naar genoemd is. Waarom worden die dieren bij de aanleg van iedere nieuwe woonwijk weer vergeten?

Er zijn best veel vage diersoorten die gewoon nauwelijks bekendheid genieten bij het grote publiek, zoals de caracal (een katachtige uit Afrika en Zuidwest-Azië), de tagoean (een vliegende eekhoorn die voorkomt in Zuidoost-Azië) en de tenrek (een soort van egel die voorkomt op Madagaskar). Ik begrijp wel dat men bij het bedenken van nieuwe straatnamen niet direct aan deze dieren denkt. En dan zijn er ook nog dieren die hun naam of hun uiterlijk niet zo mee hebben. De kakkerlak heeft bijvoorbeeld niet zo'n positief imago en het verrast dan ook niet dat er nog nergens in Nederland een Kakkerlakstraat is. En zo moeten ook het wrattenzwijn, de veelvraat, het stinkdier en de naaktslak het vanwege hun uitstraling nog zonder straatnaam doen. Andere dieren hebben hun naam niet mee omdat die zo moeilijk te schrijven is. Het is wel belangrijk dat een straatnaam makkelijk te spellen is, en om die reden valt het przewalskipaard af (bekend uit het Groot Dictee van 1990), en ook de quetzal (de nationale vogel van Guatemala). En misschien is de spelling ook wel de reden dat de orang oetan nog nergens vernoemd is.

Er blijven nog genoeg leuke dieren met makkelijke namen over waar we straten naar zouden kunnen noemen. Neem bijvoorbeeld de stokstaartjes; dat zijn toch hartstikke lieve en gezellige diertjes? Maar er is nog nergens een Stokstaartweg of zoiets. Veel gezinnen hebben woestijnratjes (ook wel gerbils genoemd) als huisdier, dus met de aaibaarheid zit het blijkbaar wel goed. Toch bestaat er nog geen Woestijnratpad of Gerbilplein. Mensen moeten vaak lachen om foto's van de mooie koppen van luiaards, miereneters, aardvarkens of zeekoeien. Daar kunnen we best ook eens een straat naar noemen. De gekko, de hyena, de driebandanemoonvis (Nemo!), de cheeta en het gordeldier wachten ook nog steeds op hun eerste straatnaam.

Een paar jaar geleden werd er in Amsterdam nagedacht over een 'Vergeten Vrouwenbuurt', een buurt waar alle straten naar 'Vergeten Vrouwen' moesten worden genoemd. Misschien moet er ergens in Nederland ook maar eens een 'Vergeten Dierenbuurt' komen, met een Stokstaartstraat, een Hyenastraat, een Gerbilplein, een Tenrekweg, een Luiaardstraat en een Quetzalpark. Ik zie het wel zitten.Reacties

Joost zei…
De spelling de reden van ontbreken van de orang-oetan? Ik zie ook nergens gorilla, chimp* of bonobo vernoemd!
Bert zei…
Orang-oetan, gorilla, chimp en bonobo zijn te vinden onder de verzamelnaam 'apen': o.a. Apenspel in Enkhuizen, Apendans in Den Haag, Apenbroek in Heel :)
René zei…
Tja Bert, als je het zo bekijkt zijn we met de Dierenstraat (in Rotterdam) in één klap klaar voor het hele dierenrijk.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populaire posts van deze blog

Is het nou Dorpstraat of Dorpsstraat - over de tussen-s in straatnamen

Onlangs stelde iemand me de vraag waarom in Rotterdam de Heemraadssingel en het Heemraadsplein een tussen-s hebben, maar de nabijgelegen Heemraadstraat niet. Komt dat door willekeur van de naamgevers of is er iets anders aan de hand? 

Hoe zit het ook al weer met het gebruik van de tussen-s in de Nederlandse taal? In het Taalportaal wordt uitgelegd wanneer er een tussen-s wordt gebruikt in een samenstelling. Die s komt bijvoorbeeld altijd voor als het eerste deel een verkleinwoord is ('meisjesjurk') of een persoonsaanduiding die in het meervoud een s krijgt ('vissersboot'). En een tussen-s kan ook voorkomen wanneer het eerste deel een meervoud op -en heeft ('dorpsplein') of als het eerste deel helemaal geen meervoud heeft ('eeuwigheidswaarde'). Snap je het nog? Vergeet het dan toch maar weer snel, want er zijn ook nog allemaal uitzonderingen op deze regels. De geleerden weten ook niet precies wat nou de functie van die tussen-s is en in welke gevallen di…

De langste straatnamen van Nederland

Wat zijn de langste straatnamen van Nederland? Ik zet deze mooie namen graag voor je op een rijtje.

Om de lengte van een straatnaam te bepalen volstaat het niet om op de straatnaamborden te kijken, want soms hangen er in één straat al borden met verschillende schrijfwijzen van dezelfde naam. Het is beter om uit te gaan van de officiële schrijfwijze van de straatnaam zoals die is vastgelegd in de BAG, de Basisregistraties Adressen en Gebouwen. Dat levert de volgende top-10 op:
Ir. Mr. Dr. van Waterschoot van der Grachtstraat in Heerlen (48 tekens in totaal, 38 tekens zonder punten en spaties)Burgemeester Baron van Voerst van Lyndenstraat in Gramsbergen (46/41 tekens)Wethouder Fierman Eduard Meerburg senior kade in Katwijk (45/40 tekens)Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg in Tilburg (43/38 tekens)Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat in Laren (42/38 tekens)Burgemeester van Hövell tot Westerflierpad in Halfweg (42/38 tekens)Burgemeester Hoytema van Konijnenburglaan in Scherpe…

Van Arnhem tot San Francisco - iedere stad zijn eigen Lombardstraat. Maar waarom eigenlijk?

Een Lombardsteeg in Alkmaar, een Lombardstraat in Goes, een Lombardkade in Rotterdam en een Lange en Korte Lombardstraat in Den Haag. Een Lombardenstraat en Lombardenvest in Antwerpen, en een Lombardstraat in Brussel. En dan ook nog Lombard Street in Londen, een in Philadelphia en een in San Francisco. Waar komen al die Lombard-straten toch vandaan? Was er misschien ooit een meneer Lombard, en waar heeft hij het dan aan verdiend dat er in de hele wereld straatnamen naar hem zijn genoemd? Nee, de straten zijn niet naar een meneer genoemd, maar naar een heel volk: de Lombarden. Maar waarom zou je daar een straat naar noemen?

De Lombarden zijn de inwoners van Lombardije, de streek rondom Milaan in het noorden van Italië. De naam gaat terug op de 'Longobarden' (de 'Langbaarden'), een Germaanse volksstam waarvan de mannen blijkbaar opvallend lange baarden hadden. Tijdens de Germaanse volksverhuizing in de vijfde eeuw trokken ze naar Noord-Italië en richtten daar een eigen r…

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp?

Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat. Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat, van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd ge…