Doorgaan naar hoofdcontent

De luiaard, de stokstaart en de hyena - Vergeten Dieren in straatnamenland

In Nederland zijn duizenden straten naar dieren genoemd. De Merellaan, de Marterstraat, de Kalfjeslaan en het Glimwormpad... je kent ze wel. De lijst met aldus vernoemde dieren lijkt schier eindeloos. Op deze Dierendag wil ik daarom eens stilstaan bij de dieren waar nog steeds geen straat naar genoemd is: de Vergeten Dieren van straatnamenland. 

Door het hele land liggen buurten en wijken waar de straten zijn genoemd naar vogels, vlindersoorten, kippenrassen, boerderijdieren en ga zo maar door. Als je op alle straatnaambordjes kijkt, zou je bijna gaan denken dat alle dieren uit het dierenrijk er wel vertegenwoordigd zijn. De olifant en de leeuw, de merel en de mus, de dagpauwoog en de citroenvlinder, de gems en de gnoe, de ral en de harpij, de hamster en de spitsmuis, de dolfijn en de sprinkhaan, de koe en de geit - ze zijn allemaal in meer of mindere mate vernoemd. Zij wel. Er zijn echter veel meer diersoorten waar géén straat naar genoemd is. Waarom worden die dieren bij de aanleg van iedere nieuwe woonwijk weer vergeten?

Er zijn best veel vage diersoorten die gewoon nauwelijks bekendheid genieten bij het grote publiek, zoals de caracal (een katachtige uit Afrika en Zuidwest-Azië), de tagoean (een vliegende eekhoorn die voorkomt in Zuidoost-Azië) en de tenrek (een soort van egel die voorkomt op Madagaskar). Ik begrijp wel dat men bij het bedenken van nieuwe straatnamen niet direct aan deze dieren denkt. En dan zijn er ook nog dieren die hun naam of hun uiterlijk niet zo mee hebben. De kakkerlak heeft bijvoorbeeld niet zo'n positief imago en het verrast dan ook niet dat er nog nergens in Nederland een Kakkerlakstraat is. En zo moeten ook het wrattenzwijn, de veelvraat, het stinkdier en de naaktslak het vanwege hun uitstraling nog zonder straatnaam doen. Andere dieren hebben hun naam niet mee omdat die zo moeilijk te schrijven is. Het is wel belangrijk dat een straatnaam makkelijk te spellen is, en om die reden valt het przewalskipaard af (bekend uit het Groot Dictee van 1990), en ook de quetzal (de nationale vogel van Guatemala). En misschien is de spelling ook wel de reden dat de orang oetan nog nergens vernoemd is.

Er blijven nog genoeg leuke dieren met makkelijke namen over waar we straten naar zouden kunnen noemen. Neem bijvoorbeeld de stokstaartjes; dat zijn toch hartstikke lieve en gezellige diertjes? Maar er is nog nergens een Stokstaartweg of zoiets. Veel gezinnen hebben woestijnratjes (ook wel gerbils genoemd) als huisdier, dus met de aaibaarheid zit het blijkbaar wel goed. Toch bestaat er nog geen Woestijnratpad of Gerbilplein. Mensen moeten vaak lachen om foto's van de mooie koppen van luiaards, miereneters, aardvarkens of zeekoeien. Daar kunnen we best ook eens een straat naar noemen. De gekko, de hyena, de driebandanemoonvis (Nemo!), de cheeta en het gordeldier wachten ook nog steeds op hun eerste straatnaam.

Een paar jaar geleden werd er in Amsterdam nagedacht over een 'Vergeten Vrouwenbuurt', een buurt waar alle straten naar 'Vergeten Vrouwen' moesten worden genoemd. Misschien moet er ergens in Nederland ook maar eens een 'Vergeten Dierenbuurt' komen, met een Stokstaartstraat, een Hyenastraat, een Gerbilplein, een Tenrekweg, een Luiaardstraat en een Quetzalpark. Ik zie het wel zitten.



Reacties

Joost zei…
De spelling de reden van ontbreken van de orang-oetan? Ik zie ook nergens gorilla, chimp* of bonobo vernoemd!
Bert zei…
Orang-oetan, gorilla, chimp en bonobo zijn te vinden onder de verzamelnaam 'apen': o.a. Apenspel in Enkhuizen, Apendans in Den Haag, Apenbroek in Heel :)
René zei…
Tja Bert, als je het zo bekijkt zijn we met de Dierenstraat (in Rotterdam) in één klap klaar voor het hele dierenrijk.

Populaire posts van deze blog

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp? Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat . Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat , van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd

Wie heeft de straatnamen van Monopoly gekozen?

De Barteljorisstraat, Neude, A-Kerkhof en de Kalverstraat. Iedereen kent de straatnamen uit het Monopoly-spel. Maar waarom hebben nou juist deze straatnamen een plekje in het spel gekregen? Waarom heeft men uit Rotterdam niet de Weena of de Lijnbaan gekozen, en voor Amsterdam de P.C. Hooftstraat? En waarom zitten Haarlem en Arnhem er wel in, en Maastricht en Eindhoven niet? Wie heeft dat allemaal bedacht? Voor de geschiedenis van het spel gaan we even helemaal terug naar 1904. Elizabeth Magie vroeg toen patent aan op het bordspel ' The Landlord's Game '. Geïnspireerd door dat spel liet Charles Darrow in 1934 in eigen beheer 5000 exemplaren van het spel 'Monopoly' maken en die waren binnen een jaar verkocht. Toen toonde Parker Brothers interesse om het spel in de Verenigde Staten uit te geven. Zij verkochten binnen een jaar meer dan een miljoen exemplaren. De populariteit van het spel bleef niet onopgemerkt en de Engelse firma Waddington kocht in 1936 de rechten o

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet. Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland. Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk la

Wat zijn de regels voor nieuwe straatnamen?

Dorstige Smid , Mickey Mousestraat , Kerstomaatplantsoen . Tussen alle vragen die mensen me stellen over straatnamen, komen twee vragen iedere keer weer terug: wie bedenkt toch al die nieuwe straatnamen en wat voor regels gelden daarbij? Het vaststellen van straatnamen is een taak van de gemeente - het gebeurt in het algemeen door het College van B&W. Veel gemeentes hebben een speciale straatnaamcommissie, die advies uitbrengt aan het College. In de commissie zitten deskundigen met verschillende achtergronden, zoals een stadshistoricus en een stedenbouwkundige. De manier waarop in een gemeente de straatnamen worden vastgesteld, is vastgelegd in een 'Verordening Straatnaamgeving en huisnummering'. In die verordening kan een gemeente ook richtlijnen voor de straatnamen opnemen, maar dat is niet verplicht. Het kan ook zijn dat de straatnaamcommissie ongeschreven regels hanteert. Er is dus niet één vaste lijst met regels waar alle straatnamen in Nederland aan moeten vol