Doorgaan naar hoofdcontent

Naar welke personen zijn de meeste straten genoemd?

Het antwoord op de vraag naar welke personen in Nederland de meeste straten zijn genoemd, is eigenlijk een beetje saai. Dat zijn namelijk allemaal leden van de koninklijke familie. In de top-20 met meest populaire straatnamen staan straten die naar Juliana, Wilhelmina, Beatrix, Bernhard en Emma zijn genoemd. Verder is er tussen alle bomen en gebouwen geen persoon te bekennen. Maar als we het koningshuis nou even negeren, wie zijn dan de meest populaire personen?

Eerst even een opmerking vooraf: de aantallen die ik hieronder noem, zijn met opzet afgerond en geven dus alleen een globaal beeld. Het is namelijk nogal veel werk om precies uit te zoeken hoeveel straten naar een bepaalde persoon zijn genoemd, want niet iedere Piet Heinstraat is naar dé Piet Hein genoemd en niet iedere Van Goghstraat naar Vincent van Gogh (zelfs niet als die in de schilderswijk ligt). Ik had helemaal geen tijd en zin om dat exact uit te zoeken en het leek me ook niet nodig.

Dit zijn de personen waarbij ik de meeste straatnamen vond:

  1. Rembrandt van Rijn (ca. 220 straatnamen)
  2. Frans Hals en Johan Thorbecke (beiden ca. 160 straatnamen)
  3. Joost van den Vondel, Michiel de Ruyter, Vincent van Gogh en Jacob van Ruijsdael (allemaal ongeveer 150 straatnamen)
Een paar schilders, een staatsman, een dichter en een zeeheld. Dat is op zich niet verrassend als je bedenkt dat het in Nederland stikt van de schilderswijken, staatsliedenbuurten, dichterswijken en zeeheldenbuurten. Ook in het vervolg van de lijst zie je nog veel namen uit deze categorieën terug.

Ik geef ook nog wat andere namen met de bijbehorende (globale) aantallen, met de stand van zaken in augustus 2016. Het is een dwarsdoorsnede van de complete lijst en de kans is groot dat er nog belangrijke personen met veel straatnamen ontbreken. De lijst laat je vooral zien wat voor soort personen we juist veel met straatnamen vereren en welke andere wat minder.
  • Maarten Tromp (135)
  • Paulus Potter (135)
  • Pieter Jelles Troelstra (127)
  • John F. Kennedy (125)
  • Jan Pieterszoon Sweelinck (110)
  • Piet Hein (110)
  • Meindert Hobbema, Jan van Galen, Hendrik Lorentz (100)
  • Winston Churchill, Peter Paul Rubens (90)
  • Willem Drees, Guglielmo Marconi (85)
  • Albert Einstein, Johan van Oldenbarnevelt, Antoni van Leeuwenhoek, Jan van Speijk (75)
  • Hugo de Groot, Desiderius Erasmus, Aletta Jacobs, Albert Einstein (70)
  • Marga, Klompé, Heike Kamerlingh Onnes (65)
  • Isaac Newton, Simon Stevin, Jan Adriaanszoon Leeghwater (60)
  • Louis Couperus, Anthony Fokker (50)
  • Cornelis Lely, Johannes van der Waals (40)
  • Anne Frank (35)
  • Nicolaas Copernicus, Galileo Galilei (30)
  • Dries van Agt, Joseph Luns, Pim Fortuyn (1)
  • Johan Cruyff (0)
Een paar opvallende zaken: Kennedy scoort beter dan Drees, Marconi scoort beter dan Van Leeuwenhoek en er staan veel meer mannen op deze lijst dan vrouwen (maar daar wordt aan gewerkt).

Als er volgens jou nog belangrijke personen op deze lijst ontbreken, dan hoor ik dat graag. Dan zal ik eens uitzoeken hoeveel straatnamen daar ongeveer naar zijn genoemd, en als dat er veel zijn voeg ik hem of haar toe aan de lijst.

Reacties

Anoniem zei…
En Willem van Oranje?
Dinx zei…
@Anoniem:
Willem van Oranje was - net als Juliana, Wilhelmina, Beatrix, Willem-Alexander, Bernhard, Claus, Irene, Margriet en Christina - uitgesloten van deze competitie. ;-)
Joost zei…
Ik kom toch ook vaak een President Rooseveltstraat/laan/weg tegen. Al kunnen dat er ook weer twee zijn, het is toch vaak de tweede.
Dinx zei…
@Joost:
Dat zijn er ongeveer zestig, waarvan de meeste waarschijnlijk naar Franklin Delano genoemd zijn. Ik schreef daar ooit wat over in dit verhaal over de straatnamen van Kennedy. Overigens heeft zijn vrouw Eleanor ook nog twee straatnamen gekregen in Nederland!
Anoniem zei…
Coen Moulijn en Abe Lenstra brengen het er in dit opzicht beter af dan Johan Cruijff

Bert
Opmerkelijk dat er 90 gemeenten zijn die menen straten, pleinen of parken naar Churchill te moeten vernoemen. je zou toch zeggen dat ze een onderzoeksplicht hebben. Wanneer ze die plicht aux serieux hadden genomen dan waren ze er wellicht achter gekomen dat Churchill misschien BIJGEDRAGEN had aan het verslaan van Nazi Duitsland maar dat die bevrijding eigenlijk plaatsvond op grond van de oorlogsinzet van de Sowjet Unie. ( UK 45000 gesneuvelde soldaten. USSR 22 miljoen mensen). Afgezien daarvan is met de mantel der liefde bedekt dat Churchill een massamoordenaar en een mensenrechtverkrachter was behelpt met racistische ideeën die het ook goed deden in Nazi Duitsland.
Niet waar? Google en Youtube dan eens even op:
Bengal Famine
The British Gulag van Caroline Elkins
Churchills secret war van Madhusree Mukerjee
Inglorious Empire. What the British did to India van Shashi Tharoor
Anoniem zei…
aletta jacobs mist nog
Dinx zei…
@Anoniem:
Aletta Jacobs staat in het rijtje met Hugo de Groot, Desiderius Erasmus en Albert Einstein.
Frits de Ruyter de Wildt zei…
U hebt de “Ruiterpaden” niet aan Michiel de Ruyter toegewezen, neem ik aan? 😉
Anoniem zei…
Fanny Blankers Koen
Dinx zei…
Fanny mag met iets meer dan 10 straatnamen niet klagen, maar het is niet genoeg om in de top van deze lijst mee te doen.

Populaire posts van deze blog

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp? Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat . Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat , van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd

Wie heeft de straatnamen van Monopoly gekozen?

De Barteljorisstraat, Neude, A-Kerkhof en de Kalverstraat. Iedereen kent de straatnamen uit het Monopoly-spel. Maar waarom hebben nou juist deze straatnamen een plekje in het spel gekregen? Waarom heeft men uit Rotterdam niet de Weena of de Lijnbaan gekozen, en voor Amsterdam de P.C. Hooftstraat? En waarom zitten Haarlem en Arnhem er wel in, en Maastricht en Eindhoven niet? Wie heeft dat allemaal bedacht? Voor de geschiedenis van het spel gaan we even helemaal terug naar 1904. Elizabeth Magie vroeg toen patent aan op het bordspel ' The Landlord's Game '. Geïnspireerd door dat spel liet Charles Darrow in 1934 in eigen beheer 5000 exemplaren van het spel 'Monopoly' maken en die waren binnen een jaar verkocht. Toen toonde Parker Brothers interesse om het spel in de Verenigde Staten uit te geven. Zij verkochten binnen een jaar meer dan een miljoen exemplaren. De populariteit van het spel bleef niet onopgemerkt en de Engelse firma Waddington kocht in 1936 de rechten o

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet. Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland. Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk la

Wat zijn de regels voor nieuwe straatnamen?

Dorstige Smid , Mickey Mousestraat , Kerstomaatplantsoen . Tussen alle vragen die mensen me stellen over straatnamen, komen twee vragen iedere keer weer terug: wie bedenkt toch al die nieuwe straatnamen en wat voor regels gelden daarbij? Het vaststellen van straatnamen is een taak van de gemeente - het gebeurt in het algemeen door het College van B&W. Veel gemeentes hebben een speciale straatnaamcommissie, die advies uitbrengt aan het College. In de commissie zitten deskundigen met verschillende achtergronden, zoals een stadshistoricus en een stedenbouwkundige. De manier waarop in een gemeente de straatnamen worden vastgesteld, is vastgelegd in een 'Verordening Straatnaamgeving en huisnummering'. In die verordening kan een gemeente ook richtlijnen voor de straatnamen opnemen, maar dat is niet verplicht. Het kan ook zijn dat de straatnaamcommissie ongeschreven regels hanteert. Er is dus niet één vaste lijst met regels waar alle straatnamen in Nederland aan moeten vol