zondag 29 november 2015

Professoren of striphelden? De zaak Zonnebloem

Zou jij willen wonen in een straat die is genoemd naar een stripfiguur? De Mickey Mousestraat bijvoorbeeld, of de Guust Flaterstraat? Daar lopen de meningen over uiteen. Sommige mensen vinden stripboeken veel te volks vermaak om voor straatnaamgeving uit te putten; zij zien liever straten die genoemd zijn naar beroemde professoren of zo. Anderen zouden juist heel graag willen wonen in een straat die naar hun stripheld is genoemd is. 

In de Utrechtse wijk Tuindorp is een buurt waar de straten zijn genoemd naar allerlei professoren uit het begin van de twintigste eeuw. Er zijn lanen genoemd naar o.a. professor Jan Ritzema Bos, professor Jakob van Bemmelen, professor Frits Went, professor Hugo de Vries. Stuk voor stuk mannen met aanzien. In 1999 zouden er nieuwe straten bijkomen en het leek de gemeente leuk om aan de nieuwe bewoners om idee├źn te vragen. Die mensen kregen dus de kans om zelf hun nieuwe straatnaam te kiezen. De gemeente stelde wel een paar eisen: het moest gaan om een professor die iets voor Utrecht had betekend, die langer dan vijf jaar dood was en de naam moest makkelijk uit te spreken zijn.

De toekomstige bewoners kwamen met een aantal suggesties. Op hun lijst stond op de eerste plek de beroemde professor Trifonius Zonnebloem, een stripheld die bekend is uit de avonturen van Kuifje. Op plaats twee stond ook een stripheld: professor Barabas, bekend uit de stripboeken van Suske & Wiske. Het is duidelijk dat de toekomstige bewoners wel van strips hielden en in waren voor een lolletje. Maar de Utrechtse straatnamencommissie was het er niet mee eens. Beide professoren waren immers nog geen vijf jaar dood, zo redeneerde men heel droog. En bovendien hadden ze geen speciale band met Utrecht. Was het probleem werkelijk dat Zonnebloem en Barabas nog niet overleden waren? Dat lijkt me sterk. Vermoedelijk vond de commissie een stripprofessor niet goed aansluiten bij de andere professoren die in de buurt vernoemd waren, of vond men het sowieso niet gepast om een stripfiguur te vernoemen.

De toekomstige bewoners lieten het er niet bij zitten. Ze stapten naar loco-burgemeester Ger Mik en die vond het eigenlijk wel een goed idee. Volgens hem paste de naam prima in het thema van de wijk. En dus ligt nu aan de rand van de wijk de Prof. Zonnebloemlaan en zelfs ook nog een Prof. Zonnebloemhof. Ik vind dat een mooi besluit. Natuurlijk moet een straatnamencommissie zorgvuldig zijn werk doen en met allerlei regels rekening houden, maar zo'n creatief uitstapje als dit moet af en toe ook kunnen.

In Almere hebben ze er tien jaar geleden voor gekozen om een heleboel straatnamen naar striphelden te noemen. Ze hebben daar een Mickey Mousestraat en een Kapitein Robstraat. In Almere hebben ze wel straten genoemd naar Suske en Wiske, maar professor Barabas vind je er niet terug. Almere heeft ook een Kuifjestraat en een Bobbieplantsoen. Fans van professor Zonnebloem moeten vier kilometer verderop zijn, want daar ligt een Zonnebloemweg... dat is helaas wel in de Bloemenbuurt.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...