zaterdag 24 oktober 2015

Ingewikkelde straatnamen... maak er toch geen punt van!

Vrienden van me wonen in de Dokter A.M. van de Poellaan. Ooit is dat in mijn adressenlijst terecht gekomen als de Dr.A.M.v.d.Poellaan, vermoedelijk omdat ik het wel lekker vond al die puntjes achter elkaar te schrijven. In werkelijkheid valt het met de twee punten in die straatnaam nog wel mee. Maar er zijn wel andere straatnamen waarin het werkelijk stikt van de punten.

Er zijn in Nederland negen straatnamen waar officieel vijf punten in zitten: het Dr. H.J.A.M.Schaepmanplein (in Neede), de Ds. H. W. C. A. Visserleane (in Ysbrechtum), de Jhr.Mr.Dr. H.A. van Karnebeeklaan (in Amstelveen), de Mevr. Dr. M.A.M. Klompéstraat (in Gorinchem), de Mr. F.J.W.G. Spieringstraat (in Tiel), de Mr.Dr.C.Ch.A. van Harenstraat (in Pannerden), de Prof.Mr. C.P.M. Rommestraat (in Gorinchem), de Prof. dr. P.J.W. Debijeweg en de Prof. dr. T.M.C. Asserweg (die laatste twee liggen allebei in De Bilt). Met excuses voor het slordige onregelmatige spatiegebruik in deze namen, maar dit is nou eenmaal hoe ze officieel geregistreerd staan.

En met stip op één
Met veel academische titels en voorletters kom je wel aan je punten. In een enkel geval helpt het ook als je jonkheer of vrouw bent. Twee van deze negen vijfpuntsstraatnamen liggen in De Bilt; daar hebben ze blijkbaar als wijkthema gekozen om straten met zo veel mogelijk punten te nemen, want ook de recordhouder ligt in De Bilt. Met zes punten is dat de Prof. dr. J.D. v.d. Waalsweg.

Is het nou werkelijk nodig om straatnamen te kiezen met al die punten erin? Nee, natuurlijk niet. In Gorinchem hebben ze ervoor gekozen om de straat die naar Marga Klompé genoemd werd de Mevr. Dr. M.A.M. Klompéstraat te noemen, maar op 23 andere plaatsen in Nederland hebben ze gewoon een Marga Klompéstraat, en op zes plaatsen zelfs nog eenvoudiger een Klompéstraat. Daar waar ze in Neede hebben gekozen voor de Dr. H.J.A.M.Schaepmanplein, heeft Oisterwijk simpelweg een Dokter Schaepmanplein naar de dokter genoemd en hebben ze in Leiden zelfs gewoon een Schaepmanplein. Zo heeft Rotterdam eenvoudigweg een Debijeweg, zonder 'Prof. dr. P.J.W.' ervoor. In de technieksteden Eindhoven en Delft houden ze wel van prof. dr. J.D. v.d. Waals maar niet van punten, dus daar hebben ze respectievelijk een Johannes van der Waalsweg en een Van der Waalsweg. Dat is wel zo praktisch.

Al die punten. Het lijkt me onnodige stoerdoenerij, die eenvoudig gebruik van de straatnaam ook nog eens in de weg staat. Als je ooit nog eens van plan bent om een straat naar mij te noemen, maak er dan alsjeblieft geen ir. R.C.A.J. Dingsstraat van. Ik heb liever gewoon een René Dingsstraat.

zaterdag 17 oktober 2015

Boshoven of Boschoven? Verwarring over straatnamen kan levens kosten.

Als straatnamen te veel op elkaar lijken, kan het zo maar gebeuren dat de post steeds op het verkeerde adres bezorgd wordt of dat de pizzabezorger met een koude pizza komt omdat hij eerst voor de verkeerde deur stond. Maar verwarring over straatnamen kan nog veel grotere gevolgen hebben. Het is al vaker voorgekomen dat hulpdiensten te laat kwamen doordat men eerst naar het verkeerde adres was gereden.

Gemeentes proberen er wel rekening mee te houden als ze straten een naam geven, maar toch gaat het af en toe fout. In 2006 was er bijvoorbeeld brand in een woning aan de Van Durenstraat in Deventer. Een getuige belde de brandweer en die rukte meteen uit... naar de Graaf van Burenstraat, vijf kilometer verderop. Toen ze daar de fout ontdekten, reden ze weliswaar meteen door naar de Van Durenstraat maar daar kwamen ze te laat om de woning nog te kunnen redden. Van Duren en Van Buren, wie bedenkt zoiets? 'Van Duren' is een bekend oud burgemeestersgeslacht uit Deventer, dus het is begrijpelijk dat ze daar een straat naar wilden noemen in een buurt met oude families. De Graaf van Burenstraat is genoemd naar Maurits van Oranje die inderdaad graaf van Buren was, maar ook nog een heleboel andere adellijke titels had. Die straat hadden ze dus best anders kunnen noemen, maar toen die straat zijn naam kreeg bestond de Van Durenstraat nog helemaal niet...

In 2008 was er een grote brand in een boerderij in Tienen, in België. De boerderij staat aan de Grijpenwegstraat, maar de brandweer kreeg de melding dat de brand aan de Grijpenveldweg was. Dat lijkt er best op. Het kostte de brandweer in dit geval een half uur extra om bij de brand aan te komen. Volgens GoogleMaps heeft Tienen overigens een Grijpenveldstraat en ze hebben er ook nog een Grijpenlaan! Eigenlijk vreemd dat het daar niet vaker fout gaat.

In Alphen (een dorp onder Tilburg) overleed in 2008 een man na een hartaanval nadat een ambulancebroeder het verkeerde adres op het navigatiesysteem had ingetoetst; de meldkamer stuurde de ambulance naar de straat Boshoven in Alphen, maar door de navigatiefout reed de ambulance naar Boschoven in het naburige Baarle-Nassau. Uiteindelijk kwam men 22 minuten na de melding alsnog op het goede adres terecht, maar toen was het al te laat. Het gaat ook al wel eens fout bij de alarmcentrale waar de melding binnenkomt, maar men de verkeerde naam doorgeeft. Zo werd in 2012 een ambulance niet naar de Grutto in Ouderkerk aan den IJssel gestuurd, maar naar de Gruttolaan in Koudekerk aan den Rijn. Allebei plaatsen die naar een kerk aan een rivier zijn genoemd en een straat hebben die naar een grutto is genoemd, en dan kan het blijkbaar fout gaan. Het personeel van de meldkamer ontdekte de fout zelf en stuurde snel een tweede ambulance naar het goede adres, maar door de vertraging kwam de hulp te laat. Vorig jaar overleed een man in Luik doordat de ziekenwagen niet op tijd kwam. De vader van de man had de hulpdiensten gebeld en het adres doorgegeven: de Ernest Solvaylaan in Thier (Luik). De ziekenwagen reed echter naar de Ernest Solvaystraat in Sclessin; dat is ook Luik, maar dan tien kilometer verderop. Ook hier was het slachtoffer bij aankomst van de ziekenwagen al overleden.

Maar als gemeentes zich ervan bewust zijn dat het beter is om die verwarring te voorkomen, hoe kan het dan dat die verwarring toch nog veel voorkomt? Soms heeft de gemeente er simpelweg niet bij stilgestaan, of besloten dat het met de verwarring waarschijnlijk wel mee zal vallen. Soms gaat het om verwarring met straten in nabijgelegen plaatsen die lastig was te voorzien. De situatie kan ook het gevolg zijn van een gemeentelijke herindeling, waardoor in een plaats ineens twee straten liggen die erg op elkaar lijken. Vaak gaat het om oude straatnamen die dateren uit vroeger tijden, toen het leven nog niet zo jachtig was en de verwarring dus niet zo erg. In Middelburg liggen bijvoorbeeld in één buurt meer dan tien straatnamen die allemaal met 'Seis' beginnen, en in Amsterdam hebben ze vlak bij elkaar tien straatnamen die allemaal zijn genoemd naar Filips van Marnix van Sint-Aldegonde. Je zou verwachten dat er daar ook wel eens wat fout gaat met post, pizza, ambulance of brandweer. Maar dan is er bij deze namen wel één voordeel: als de hulpdiensten zich daar vergissen, zijn ze in ieder geval al in de goede buurt.

zaterdag 10 oktober 2015

De langste straatnamen van Nederland

Wat zijn de langste straatnamen van Nederland? Ik zet deze mooie namen graag voor je op een rijtje.

Om de lengte van een straatnaam te bepalen volstaat het niet om op de straatnaamborden te kijken, want soms hangen er in één straat al borden met verschillende schrijfwijzen van dezelfde naam. Het is beter om uit te gaan van de officiële schrijfwijze van de straatnaam zoals die is vastgelegd in de BAG, de Basisregistraties Adressen en Gebouwen. Dat levert de volgende top-10 op:
 • Ir. Mr. Dr. van Waterschoot van der Grachtstraat in Heerlen (48 tekens in totaal, 38 tekens zonder punten en spaties)
 • Burgemeester Baron van Voerst van Lyndenstraat in Gramsbergen (46/41 tekens)
 • Wethouder Fierman Eduard Meerburg senior kade in Katwijk (45/40 tekens)
 • Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg in Tilburg (43/38 tekens)
 • Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat in Laren (42/38 tekens)
 • Burgemeester van Hövell tot Westerflierpad in Halfweg (42/38 tekens)
 • Burgemeester Hoytema van Konijnenburglaan in Scherpenzeel (41/38 tekens)
 • Anthonij Michielsz van Voorthuijsenstraat in Den Helder (41/38 tekens)
 • Burgemeester Strick van Linschotenstraat in Maarssen (40/37 tekens)
 • Burgemeester Jhr. Quarles van Uffordlaan in Apeldoorn (40/35 tekens)
En daarna komen dan nog de Burgemeester Gualthérie van Weezelplein in Westerbork, de Burgemeester Pompe van Meerdervoortlaan in Voorschoten, de Burgemeester Harmen Geerts Reinenstraat in Steenwijk, de Burgemeester Just de la Paisieresstraat in Rozenburg, de Annelien Kappeyne van de Coppellostraat in Herten, de Burgemeester van Dorth tot Medlerstraat in Duiven, de Wethouder Kortenbout van der Sluijslaan in Almelo, de Burgemeester Hooft van Iddekingesingel in Appingedam en de Gerbrand Adriaanszoon Brederodestraat in Rijssen.

Soms worden de Burgemeester Jhr. E. Tj. van Starkenborgh Stachouwerstraat in Leens en de Burgemeester Jonkheer Hesselt van Dinterstraat in Pijnacker als langste straatnamen genoemd, maar volgens de BAG heten die officieel de van Starkenborghstraat en de Burgemeester Jhr. H. van Dinterstraat en daarmee zijn ze dus minder lang dan de namen hierboven.

Met al die dubbele namen en titels is het niet zo moeilijk om een lange straatnaam te maken. Het is daarom ook wel interessant om te kijken wat de langste aaneengeschreven straatnamen zijn. De vijf langste aaneengeschreven straatnamen zijn:
 • Haaldersbroekerdwarsstraat in Zaandam (26 tekens)
 • Noordhollandschkanaaldijk in Amsterdam (25)
 • Blindeliedengasthuissteeg in Dordrecht (25)
 • Reijmerstokkerdorpsstraat in Reijmerstok (25)
 • Gasselterboerveenschemond in Gasselternijveenschemond (25)

De Noordscharwouderpolderweg in Heerhugowaard en de Borgercompagniesterstraat in Sappemeer hebben ook allebei 25 letters, maar de eerste staat in de BAG officieel als Noordscharwouderpolderwg (dus met 'weg' zonder 'e') geregistreerd en de tweede als Borgercompagniesterstr (dus zonder 'aat' aan het eind). Misschien dat men de namen ooit toch wat aan de lange kant vond, en ze iets heeft ingekort.

Zou je het leuk vinden als er zo'n lange straatnaam naar jou wordt genoemd? Dan moet je mijn zeven tips maar even lezen.

zaterdag 3 oktober 2015

Wat moet je doen om een zo lang mogelijke straatnaam naar je genoemd te krijgen? Zeven tips.

Geloof het of niet, maar ik krijg wel eens de vraag van mensen wat ze moeten doen om een zo lang mogelijke straatnaam naar zich vernoemd te krijgen. En ik leg dat dan natuurlijk graag even aan ze uit. Het antwoord valt in twee delen uiteen: hoe zorg je dat er een straatnaam naar je genoemd wordt en hoe zorg je dat die straatnaam zo lang mogelijk wordt? Ik geef je zeven tips.

1. Zet je in en blink uit. 
Een straatnaam krijg je niet zo maar. Om ervoor in aanmerking te komen moet je goed je best doen. Personen waar een straatnaam naar is genoemd, hebben in het algemeen één ding gemeen: ze worden herinnerd omdat ze op een positieve manier zijn opgevallen. Dat geldt voor helden (sporthelden, verzetshelden). Dat geldt voor mensen die uitblinken op het gebied van kunst en cultuur (schrijvers, dichters, schilders). Dat geldt ook voor uitblinkers in de wetenschap (professoren, onderzoekers, uitvinders). Dat geldt voor mensen die zich hebben ingezet voor de lokale gemeenschap (bestuurders, dokters, pastoors, schoolmeesters). Het eerste advies is dus: zet je in en blink uit.

2. Ga dood (of trouw een prinses)
Uitblinken dus. Maar er is één maar: de meeste gemeentes hanteren de regel dat er alleen straatnamen worden genoemd naar personen die al een tijdje dood zijn. Het is misschien een raar advies maar om je kansen op een eigen straatnaam te vergroten, moet je dus eigenlijk eerst dood. Doe dat wel in de goede volgorde: eerst uitblinken en dan pas doodgaan. Er worden overigens wel uitzonderingen op die regel gemaakt voor leden van het koningshuis en voor sporters die een gouden medaille winnen op de Olympische Spelen. Als je niet kunt wachten tot je dood bent, kun je het beste trouwen met een prinses of flink gaan trainen voor een olympische sport. Als je goed werk doet als burgemeester of twintig jaar wethouder bent, is er trouwens ook nog een klein kansje dat je al bij leven een eigen straatnaam krijgt.

3. Heb een duidelijke naam
Een straatnaam moet eenvoudig te schrijven en makkelijk uit te spreken zijn. Dat geldt dan dus ook voor jouw naam. Als je een ingewikkelde naam hebt, zoals Hacquart, Houellebecq of Wttewaall, is de kans dat je naam gebruikt wordt voor een straatnaam een stuk kleiner. Je bent dus in het voordeel als je gewoon Koenders of Jaspers heet. Merk je dat mensen moeite hebben om je achternaam uit te spreken of te schrijven, dan is dit het moment om die naam te laten wijzigen in iets eenvoudigers. Je kunt er ook voor kiezen om onder een pseudoniem beroemd te worden, liefst een lekker lange.

4. Zoek een goede plaats
Je hebt de meeste kans op een vernoeming in je geboorteplaats of woonplaats. Als er in die plaats al een straat is die lijkt op jouw naam, dan kun je het beste snel verhuizen. Gemeentes houden er namelijk helemaal niet van als straatnamen te veel op elkaar lijken. Dafne Schippers heeft dus geluk dat er in haar geboorteplaats Utrecht nog geen Schippersstraat of -plein is; daarmee is de weg vrij voor een straatnaamvernoeming als ze een gouden olympische medaille haalt.

Met deze tips kun je de kans op een eigen straatnaam vergroten. Maar de vraag was ook nog hoe die straatnaam zo lang mogelijk kan worden.

5. Heb een lange naam
Als je het leuk vindt als er een zo lang mogelijke straatnaam naar je genoemd wordt, dan is het wel handig als je zelf een lange naam hebt. Stel dat een gemeente in een nieuwe wijk straten gaat noemen naar Nederlandse minister-presidenten, dan krijgen Wim Kok en Jo Cals waarschijnlijk een veel kortere straatnaam dan Jan Peter Balkenende. En die legt het op zijn beurt weer af tegen Charles Ruys de Beerenbrouck. Heb je een korte naam? Dan kun je overwegen om te trouwen met iemand die wel een lange achternaam heeft. Bij straten die naar vrouwen genoemd zijn, is er in het verleden vaak voor gekozen om daar ook in de meisjesnaam te gebruiken. Dat helpt natuurlijk ook voor de lengte.

6. Vergaar functies en titels 
Alles wat je voor je naam kunt zetten aan functies of titels maakt de naam ook langer. Ik schreef hierboven al dat burgemeesters het voordeel hebben dat de kans wat groter is dat ze tijdens hun leven al vernoemd worden. Daar komt nog eens bij dat straatnamen die naar burgemeesters genoemd worden vaak ook 'Burgemeester' in de straatnaam krijgen. Dat zijn zo weer twaalf letters extra. In de top-10 van langste straatnamen van Nederland staan zeven burgemeesters en een wethouder, en dat zegt eigenlijk al genoeg. Ook een adellijke titel zoals baron of freule kan bijdragen aan de lengte van je straatnaam, en dat geldt ook voor wetenschappelijke titels zoals professor, doctor of ingenieur. Het mooist is natuurlijk om te proberen een aantal functies en titels te combineren. En laat ook duidelijk merken dat je veel waarde hecht aan al die titels, want anders zul je zien dat men na je dood een straatnaam bedenkt zonder al je titels en dan heb je er nog niks aan.

7. Verdien een boulevard
Voorvoegsels kunnen je straatnaam dus langer maken, maar hetzelfde geldt voor achtervoegsels. Het is leuk als men een pad of weg naar je noemt, maar voor de lengte van je straatnaam is het veel fijner als je een plantsoen of boulevard krijgt. Dat zijn namen met iets meer allure, dus daarvoor zul je ook iets meer je best moeten doen. Een kleinere straat is overigens niet altijd slechter, want als het om de lengte van de straatnaam gaat kan er beter een paadje dan een pad naar je genoemd worden. En een dwarsstraat is beter dan een straat. Het is lastig om op een bepaald achtervoegsel te sturen; je moet er maar gewoon het beste van hopen.

Zo, zeven praktische tips om een zo lang mogelijke straatnaam te krijgen. Daar moet het wel mee lukken, lijkt me. Succes! Stuur je me een berichtje als het gelukt is?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...