Doorgaan naar hoofdcontent

Professoren of striphelden? De zaak Zonnebloem

Zou jij willen wonen in een straat die is genoemd naar een stripfiguur? De Mickey Mousestraat bijvoorbeeld, of de Guust Flaterstraat? Daar lopen de meningen over uiteen. Sommige mensen vinden stripboeken veel te volks vermaak om voor straatnaamgeving uit te putten; zij zien liever straten die genoemd zijn naar beroemde professoren of zo. Anderen zouden juist heel graag willen wonen in een straat die naar hun stripheld is genoemd is. 

In de Utrechtse wijk Tuindorp is een buurt waar de straten zijn genoemd naar allerlei professoren uit het begin van de twintigste eeuw. Er zijn lanen genoemd naar o.a. professor Jan Ritzema Bos, professor Jakob van Bemmelen, professor Frits Went, professor Hugo de Vries. Stuk voor stuk mannen met aanzien. In 1999 zouden er nieuwe straten bijkomen en het leek de gemeente leuk om aan de nieuwe bewoners om ideeën te vragen. Die mensen kregen dus de kans om zelf hun nieuwe straatnaam te kiezen. De gemeente stelde wel een paar eisen: het moest gaan om een professor die iets voor Utrecht had betekend, die langer dan vijf jaar dood was en de naam moest makkelijk uit te spreken zijn.

De toekomstige bewoners kwamen met een aantal suggesties. Op hun lijst stond op de eerste plek de beroemde professor Trifonius Zonnebloem, een stripheld die bekend is uit de avonturen van Kuifje. Op plaats twee stond ook een stripheld: professor Barabas, bekend uit de stripboeken van Suske & Wiske. Het is duidelijk dat de toekomstige bewoners wel van strips hielden en in waren voor een lolletje. Maar de Utrechtse straatnamencommissie was het er niet mee eens. Beide professoren waren immers nog geen vijf jaar dood, zo redeneerde men heel droog. En bovendien hadden ze geen speciale band met Utrecht. Was het probleem werkelijk dat Zonnebloem en Barabas nog niet overleden waren? Dat lijkt me sterk. Vermoedelijk vond de commissie een stripprofessor niet goed aansluiten bij de andere professoren die in de buurt vernoemd waren, of vond men het sowieso niet gepast om een stripfiguur te vernoemen.

De toekomstige bewoners lieten het er niet bij zitten. Ze stapten naar loco-burgemeester Ger Mik en die vond het eigenlijk wel een goed idee. Volgens hem paste de naam prima in het thema van de wijk. En dus ligt nu aan de rand van de wijk de Prof. Zonnebloemlaan en zelfs ook nog een Prof. Zonnebloemhof. Ik vind dat een mooi besluit. Natuurlijk moet een straatnamencommissie zorgvuldig zijn werk doen en met allerlei regels rekening houden, maar zo'n creatief uitstapje als dit moet af en toe ook kunnen.

In Almere hebben ze er tien jaar geleden voor gekozen om een heleboel straatnamen naar striphelden te noemen. Ze hebben daar een Mickey Mousestraat en een Kapitein Robstraat. In Almere hebben ze wel straten genoemd naar Suske en Wiske, maar professor Barabas vind je er niet terug. Almere heeft ook een Kuifjestraat en een Bobbieplantsoen. Fans van professor Zonnebloem moeten vier kilometer verderop zijn, want daar ligt een Zonnebloemweg... dat is helaas wel in de Bloemenbuurt.

Reacties

Anoniem zei…
Wonen in de Mickey Mousestraat? Nee, dat lijkt me niks. In Duckstad misschien, maar niet in Almere.
Wou zei…
Die Prof. Zonnebloemstraat in Utrecht vind ik helemaal geen goed idee. Je moet zoiets ook niet aan de bewoners vragen. Utrecht heeft een fantastische universiteit met een enorm rijke historie, maar de gemiddelde professor is natuurlijk helemaal niet bekend. Laat mensen die er echt verstand van hebben dat lekker regelen.

De Stripheldenbuurt in Almere vind ik wel een leuk idee. Toen ik er jaren geleden - rond de tijd dat de buurt uit de grond werd gestampt - achter kwam, moest ik er erg om lachen, en toen ik er doorheen fietste (ja, ik doe dat, voor mijn lol door Flevoland fietsen, zij het sporadisch) nam ik een foto van het bordje "Suskeplantsoen". Stond er achter mij een verhuisde Amsterdammer van middelbare leeftijd die me vroeg: "Mag ik u vragen waarom u dat doet?" Toen ik uitleg had verschaft zei hij: "Wij dorsten eerst niet te zeggen dat we hier gingen wonen".

Er zijn dus wel meer mensen die liever een andere naam hadden gezien. Ik vind het niet zo'n punt. Heel Almere is nieuw en alle wijken hebben een thema; als je stad zo groot wordt, moet je origineel blijven of de thema's raken uitgeput. Dan toch liever een Stripheldenbuurt dan een Seksattributenbuurt of een Martelwerktuigenbuurt.
Helaas staat mijn volledige naam niet boven mijn reactie. Bij dezen dan.
Dinx zei…
@Wouter: Aha, was jij het! :-)

Natuurlijk moet je dit soort dingen overlaten aan mensen die er echt verstand van hebben en met alle aspecten rekening houden. Maar het kan geen kwaad om daarbij (op zorgvuldige manier) aan mensen te vragen om eens geheel vrijblijvend mee te denken. Soms levert dat leuke nieuwe dingen op. En soms krijg je er alleen maar gedoe van...

Dat verhaal over het Suskeplantsoen is leuk en herkenbaar. Een Stripheldenbuurt is wel een leuk idee, maar ik zou zelf ook niet graag in de Mickey Mousestraat of het Suskeplantsoen wonen. Zo'n buurt past denk ik ook beter bij Almere, dan bij Delft, Dordrecht of Deventer.

Een Seksattributenbuurt of een Martelwerktuigenbuurt? Daar ga ik eens over nadenken... ;-)

Populaire posts van deze blog

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp? Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat . Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat , van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd

Wie heeft de straatnamen van Monopoly gekozen?

De Barteljorisstraat, Neude, A-Kerkhof en de Kalverstraat. Iedereen kent de straatnamen uit het Monopoly-spel. Maar waarom hebben nou juist deze straatnamen een plekje in het spel gekregen? Waarom heeft men uit Rotterdam niet de Weena of de Lijnbaan gekozen, en voor Amsterdam de P.C. Hooftstraat? En waarom zitten Haarlem en Arnhem er wel in, en Maastricht en Eindhoven niet? Wie heeft dat allemaal bedacht? Voor de geschiedenis van het spel gaan we even helemaal terug naar 1904. Elizabeth Magie vroeg toen patent aan op het bordspel ' The Landlord's Game '. Geïnspireerd door dat spel liet Charles Darrow in 1934 in eigen beheer 5000 exemplaren van het spel 'Monopoly' maken en die waren binnen een jaar verkocht. Toen toonde Parker Brothers interesse om het spel in de Verenigde Staten uit te geven. Zij verkochten binnen een jaar meer dan een miljoen exemplaren. De populariteit van het spel bleef niet onopgemerkt en de Engelse firma Waddington kocht in 1936 de rechten o

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet. Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland. Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk la

Wat zijn de regels voor nieuwe straatnamen?

Dorstige Smid , Mickey Mousestraat , Kerstomaatplantsoen . Tussen alle vragen die mensen me stellen over straatnamen, komen twee vragen iedere keer weer terug: wie bedenkt toch al die nieuwe straatnamen en wat voor regels gelden daarbij? Het vaststellen van straatnamen is een taak van de gemeente - het gebeurt in het algemeen door het College van B&W. Veel gemeentes hebben een speciale straatnaamcommissie, die advies uitbrengt aan het College. In de commissie zitten deskundigen met verschillende achtergronden, zoals een stadshistoricus en een stedenbouwkundige. De manier waarop in een gemeente de straatnamen worden vastgesteld, is vastgelegd in een 'Verordening Straatnaamgeving en huisnummering'. In die verordening kan een gemeente ook richtlijnen voor de straatnamen opnemen, maar dat is niet verplicht. Het kan ook zijn dat de straatnaamcommissie ongeschreven regels hanteert. Er is dus niet één vaste lijst met regels waar alle straatnamen in Nederland aan moeten vol