Doorgaan naar hoofdcontent

Drachmeweg of drachme terug? Over straatnamen voor de drachme en de euro.

Het is crisis in Griekenland. Er wordt al wekenlang gesproken over hervormingsvoorstellen en noodleningen, pinautomaten en pensioenen, schulden en faillissement, en een grexit. Moeten we ons zorgen maken over de euro? Gaat Griekenland terug naar de drachme? De belangrijkste vraag is echter nog niet gesteld: wat betekent dit alles voor de straatnamen die naar de drachme zijn genoemd?

In Nederland zijn een aantal buurten en wijken waar de straatnamen naar munten zijn genoemd. Die zijn bijna allemaal van na 1992. Toevallig of niet, maar dat was het jaar dat in het Verdrag van Maastricht werd besloten om de euro in te voeren. Aanvankelijk noemde men het nog 'ecu' (als afkorting voor "European Currency Unit"), maar later besloot men om de eenheidsmunt 'euro' te noemen. Op 31 december 1998 werden de onderlinge wisselkoersen tussen de euro en de valuta van de deelnemende landen definitief vastgelegd. Op dat moment ging het nog om elf landen, maar op 1 januari 2001 kwam Griekenland daar als twaalfde bij. Een jaar later - op 1 januari 2002 - werd de euro het wettige betaalmiddel in deze twaalf landen en werden de euromunten en -biljetten in gebruik gekomen. Dat betekende het einde voor de Nederlandse gulden, de Belgische frank, de Franse frank en de Luxemburgse frank, de Duitse mark en de Finse mark, de Ierse pond, de Italiaanse lire, de Oostenrijkse schilling, de Portugese escudo, de Spaanse peseta en de Griekse drachme. In de jaren daarna werden ook de Sloveense tolar, de Cypriotisch pond, de Maltese lire, de Slowaakse kroon, de Estse kroon, de Letse lats en de Litouwse litas vervangen door de euro.

Valuta inwisselen voor straatnamen
Voor een aantal plaatsen was het afscheid van de gulden en al die andere valuta reden om er straatnamen naar te noemen. Ik denk dat Etten-Leur in 1993 de eerste was met de benoeming van de Guldenweg, het Stuiverpad, de Kroonstraat, de Schellingstraat en de Daalderweg. De link met de een jaar daarvoor aangekondigde invoering van de euro is hier alleen nog niet zo duidelijk. In 1996 volgde Woerden met de Guldendreef, de Kroondreef, de Pesetadreef, de Ponddreef, de Schillingdreef en de Forintdreef. De nabijgelegen Europabaan geeft deze valutastraatnamen toch een duidelijk Europees tintje. Wel vreemd dat de Hongaarse forint erbij zit, want Hongarije is weliswaar lid van de EU maar neemt geen deel aan de euro. En de Ponddreef zal dan niet naar de Engelse maar de Ierse pond genoemd zijn.

Dronten noemt in 1999 de straten in een nieuwe wijk Escudo, Forint, Franc, Lire, Mark, Peseta, Schilling en... Drachme. Dronten is daarmee de eerste plaats in Nederland die een straat naar de drachme noemt. De rondweg van deze wijk krijgt de naam Eurosingel. In 2001 volgt Nieuw-Vennep met de Escudoweg, de Frankweg, de Lireweg, de Markweg, de Pesetaweg, de Pondweg de Schillingweg en... de Drachmeweg. Op de gulden na zijn alle valuta van het eerste uur daarmee vernoemd, maar er zijn nog twee straten over. De wijk wordt gecompleteerd met de Valutaweg en de Eurolaan. In Amersfoort vinden ze het waarschijnlijk jammer dat je de frank en de mark maar één keer kunt vernoemen terwijl die in meer landen als valuta gebruikt werden, dus die kiest er in 2002 voor om ook landennamen in de straatnamen te gebruiken: de straten heten daar Belgische Frank, Duitse Mark, Finse Mark, Franse Frank, Ierse Pond, Italiaanse Lire, Oostenrijkse Schilling en... Griekse Drachme. Voor de laatste twee straten gebruiken ze dezelfde truc als in Nieuw-Vennep; dat worden de Euroweg en de Valutaboulevard.

Emmeloord komt in 2004 met de straatnamen Franc, Lire, Escudo en Drachme, maar ze noemen in dezelfde wijk net zo gemakkelijk ook straatnamen naar daalder, duit en dukaat. Dat de straatnamen geïnspireerd zijn door de invoering van de euro blijkt uit het feit dat er ook een straat Ecu wordt genoemd, naar de naam die men oorspronkelijk aan de euro wilde geven. In 2007 noemt men in Varsseveld enkele nieuwe straatnamen Frankenweg, Guldenweg, Kronenweg, Lireweg en Markenweg, en men vult dit naar Nieuw-Venneps voorbeeld aan met de Valutaweg en de Euroweg. In 2009 komt vervolgen Barendrecht met de Escudostraat, de Pesetastraat, de Schillingstraat en de Euroweg. Maastricht komt in 2011 met allemaal straatnamen die verwijzen naar oude munten zoals de Carolijnruwe, de Crusaatruwe, de Daaldersruwe en de Escalijnruwe, maar stopt daar ook een Drachmenruwe tussen. Maastricht is weliswaar de stad van hét Verdrag, maar deze straatnamen lijken nauwelijks op de invoering van de euro gebaseerd te zijn. Dat is duidelijk wel zo in 2014 bij de vaststelling van een aantal nieuwe straatnamen in Amsterdam, want daar worden een groot aantal Europese valuta vernoemd. Dinarpromenade, Escudolaan, Forintplantsoen, Frankenstraat, Guldenpromenade, Kroonweg, Lirestraat, Litasweg, Marksingel, Pesetalaan, Pond Sterlinglaan, Schillingdijk, Zlotylaan en... Drachmesingel. Een deel van die munten is inmiddels vervangen door de euro, en een deel wordt binnen de EU nog steeds gebruikt. Daar Nieuw-Venneps voorbeeld voegt men daar een Eurokade en een Valutaboulevard aan toe. En omdat er dan alsnog straten over zijn, komen er ook nog een Centavoshof, een Centimehof, een Pennyhof en een Roebelkade bij.

Drachme weg?
Er zijn in Nederland dus zes straatnamen naar de Griekse drachme genoemd: de Griekse Drachme in Amersfoort, Drachme in Emmeloord, Drachme in Dronten, de Drachmeweg in Nieuw-Vennep, de Drachmenruwe in Maastricht en de Drachmesingel in Amsterdam. Stel dat Griekenland en Europa er niet uitkomen samen en Griekenland in plaats van de euro weer drachmes gaat gebruiken, moet er dan wat aan die straatnamen veranderen? Nee, natuurlijk niet. Men is er sowieso niet zo happig op om straatnamen te gaan veranderen, want dat levert alleen maar gedoe op. Bij mensen is het zo dat straatnamen bij voorkeur alleen naar overleden personen worden genoemd, maar bij valuta geldt die regel niet. En we hebben hierboven ook gezien dat veel straten wel naar oude valuta worden genoemd, maar dat er ook best straten naar valuta worden genoemd die nog in gebruik zijn.

Ik weet alleen niet wat het op dit moment met de waarde van je huis doet als die naar de drachme is genoemd. Maar die waarde is natuurlijk wel in euro.

Reacties

Anoniem zei…
Haha, Euro weg! :)
S zei…
Leuk om te lezen. Ik had zelf ook wel eens bedacht dat het leuk zou zijn om straten naar oude Europese munteenheden te noemen. Ik had verwacht dat dat al veel meer gedaan zou zijn. Weet je of dit in andere landen ook voorkomt?
Anoniem zei…
de drachmenruwe in maastricht is inderdaad vernoemd naar de griekse drachme. de andere straten zijn in de jaren '60 vernoemd naar oude munteenheden.

Populaire posts van deze blog

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp? Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat . Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat , van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd

Wie heeft de straatnamen van Monopoly gekozen?

De Barteljorisstraat, Neude, A-Kerkhof en de Kalverstraat. Iedereen kent de straatnamen uit het Monopoly-spel. Maar waarom hebben nou juist deze straatnamen een plekje in het spel gekregen? Waarom heeft men uit Rotterdam niet de Weena of de Lijnbaan gekozen, en voor Amsterdam de P.C. Hooftstraat? En waarom zitten Haarlem en Arnhem er wel in, en Maastricht en Eindhoven niet? Wie heeft dat allemaal bedacht? Voor de geschiedenis van het spel gaan we even helemaal terug naar 1904. Elizabeth Magie vroeg toen patent aan op het bordspel ' The Landlord's Game '. Geïnspireerd door dat spel liet Charles Darrow in 1934 in eigen beheer 5000 exemplaren van het spel 'Monopoly' maken en die waren binnen een jaar verkocht. Toen toonde Parker Brothers interesse om het spel in de Verenigde Staten uit te geven. Zij verkochten binnen een jaar meer dan een miljoen exemplaren. De populariteit van het spel bleef niet onopgemerkt en de Engelse firma Waddington kocht in 1936 de rechten o

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet. Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland. Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk la

Op hoerenjacht met drie groene eikels en een vette knol - de bijzondere straatnamen van Enkhuizen

In lijstjes met bijzondere of vreemde straatnamen kom je vaak dezelfde namen tegen. De Dubbeleworststeeg in Amsterdam bijvoorbeeld, of de Eendekotsweg in Gapinge. Opvallend is dat er in die lijstjes altijd wel één of meer straatnamen uit Enkhuizen staan, zoals de Hoerejacht of Tussen Hel en Vagevuur . Hoe komt Enkhuizen aan die bijzondere straatnamen? Enkhuizen is een eeuwenoud stadje. Zeshonderd jaar geleden was het een haven- en vissersdorp aan de Zuiderzee. In 1356 kreeg het stadsrechten. Aan het eind van de middeleeuwen werden er havens gegraven en men legde vestingwerken aan. Dat leidde tot een bloeitijd in de zeventiende eeuw: Enkhuizen had toen een eigen kamer van de VOC en het had de grootste haringvloot van de Nederlanden. In die tijd ontstonden straatnamen nog in de volksmond; straten werden genoemd naar een opvallend kenmerk zoals een groot gebouw, de handel die er werd gedreven of een afbeelding op een uithangbord. De Breedstraat was gewoon een opvallend 'breede&#