Doorgaan naar hoofdcontent

Voorspellen met straatnamen: wie wint het WK Voetbal 2014?

Bij het vorige WK Voetbal wist een octopus te voorspellen wie er zou winnen. Dan moet dat toch ook met straatnamen kunnen. Ik zal eens een voorzet geven voor het verloop van het toernooi en de uiteindelijke winnaar.

Voor deze verantwoorde voorspelling ga ik uit van het aantal straatnamen in Nederland dat letterlijk naar de namen van de deelnemende landen is genoemd, zoals het Chilipad in Delft, de Spanjesingel in Alphen aan den Rijn, de Nederlandhof in Almere en de Australiëstraat in Ittervoort. Er zijn een paar deelnemende landen waar niet één straatnaam naar genoemd is: Uruguay, Iran en Bosnië-Herzegowina bijvoorbeeld. Ik voorspel dat deze landen niet ver gaan komen dit toernooi. Andere landen zijn juist heel populair in straatnamenland. Naar Frankrijk, Engeland, Italië, België en Duitsland zijn ieder meer dan vijftien straten genoemd. Die gaan dus goed scoren, zo is mijn voorspelling!

De vier straatnamen die ik in de vorige alinea noemde, zijn genoemd naar de vier landen in poule B - dat is de poule waar Nederland in speelt.
In totaal zijn er zo in Nederland drie straatnamen naar Chili genoemd, negen naar Spanje, elf naar Nederland en dertien naar Australië. Dat betekent dat Australië deze poule wint en dat Nederland tweede wordt. Daar hebben we meteen de eerste verrassing van dit toernooi te pakken. In poule A eindigen Brazilië en Mexico op een gedeelde eerste plek met ieder zes straatnamen, maar Brazilië wordt uitgeroepen tot poulewinnaar omdat die straatnamen verspreid liggen over meer verschillende provincies. Als we alle poules zo nalopen en kijken wie er eerste en tweede worden, dan komen we uit op deze achtste finales:
- Brazilië-Nederland (altijd spannend!)
- Griekenland-Italië
- Frankrijk-Nigeria
- Duitsland-Rusland
- Australië-Mexico
- Engeland-Colombia
- Argentinië-Zwitserland
- België-Portugal

Dan komen de kwartfinales:
- Nederland-Italië - Nederland verliest helaas van Italië
- Duitsland-Frankrijk - Duitsland vliegt eruit tegen Frankrijk (ondanks dat doelpunt in de laatste minuut)
- Engeland-Australië - Engeland verslaat Australië
- België-Zwitserland - De Rode Duivels winnen van Zwitserland

Dat leidt tot de volgende - compleet Europese - halve finales:
- Italië-Frankrijk
- Engeland-België

In de finale speelt Frankrijk tegen Engeland. Beide landen waren al een keer eerder wereldkampioen, en toevallig werden ze dat ook allebei in eigen land: Engeland in 1966 en Frankrijk in 1998. Het wordt een spannende finale met alles erop en eraan. Doelpunten aan beide zijden, verlenging, strafschoppen. En omdat naar beide landen precies 21 straatnamen zijn genoemd in Nederland, geeft ook hier uiteindelijk het aantal verschillende provincies waarin die straatnamen liggen de doorslag. Maar dat is logisch. Uiteindelijk wint Frankrijk nipt van Engeland, met tien provincies tegen negen. (Voor wie het weten wil: in Overijssel is geen straatnaam naar 'Frankrijk' genoemd en 'Engeland' moet het doen zonder straatnamen in Friesland en Flevoland.)

Zo. En nu wachten we in spanning af of mijn voorspellingen een beetje kloppen. Je kunt nog inzetten!

(Jammer dat ik voor deze voorspelling heb bedacht dat alleen straatnamen meetellen waarin de namen van de landen letterlijk voorkomen. Daardoor kan ik voor Nederland alleen namen zoals de Nederlandstraat, de Nederlandlaan en het Nederlandplein meetellen. Maar er zijn véél meer Oranjestraten, Oranjelanen en Oranjepleinen, terwijl er helemaal geen straten naar Rode Duivels (bijnaam van het Belgisch elftal) of Goddelijke Kanaries (bijnaam van Braziliaans elftal) zijn genoemd. Op die manier zou Oranje zonder twijfel kampioen worden! In deze voorspelling dan...)


Update 27 juni 2014:
Zo, de eerste ronde is gespeeld, dus we kunnen nu kijken hoe goed de voorspelling was. Van de zestien landen die in de achtste finales staan, heb ik er straatnaamgewijs elf goed voorspeld. Dat is 69% ik ben best tevreden. En de wedstrijden Frankrijk-Nigeria en Argentinë-Zwitserland kloppen zelfs precies! Dat Engeland in de finale speelt, daarmee zat ik er helaas naast. Ik zet mijn geld straatnaamgewijs nog steeds op Frankrijk.

Update 2 juli 2014:
De achtste finales zijn gespeeld. Van de acht landen die door zijn naar de kwartfinales heb ik er straatnaamgewijs vier goed voorspeld. De helft goed dus. Dat komt natuurlijk mede doordat er in Nederland maar drie straten naar Colombia zijn genoemd (in Delft, IJsselstein en Utrecht) en twee naar Costa Rica (in Alphen aan den Rijn en Utrecht). Misschien dat hun goede prestaties bij dit WK ze wat beter op de kaart zet.

Update 7 juli 2014:
Nu ook de kwartfinales gespeeld zijn, is duidelijk dat ik er niet veel van bak met mijn voorspelling. Van de vier halvefinalisten heb ik er straatnaamgewijs niet één goed voorspeld. Daar waar ik Italië, Frankrijk, Engeland en België zei, bedoelde ik natuurlijk Brazilië, Duitsland, Nederland en Argentinië. Maar dat is logisch. In de halve finale wint Duitsland met 15-6 van Brazilië en Nederland met 11-4 van Argentinië. Dat belooft een spektakel te worden! En dan wint Duitsland de finale, met een achterafstraatje in de laatste minuut.

Update 14 juli 2014:
En aan het eind winnen de Duitsers. Gelukkig had ik dat in mijn vorige update nog voorspeld, maar verder pakte deze straatnaamgewijze voorspelling niet zo heel goed uit. Geen experiment om over vier jaar nog eens te herhalen, al is het alleen al omdat er dan waarschijnlijk hetzelfde uit komt.

Reacties

Greet zei…
Hahaha, hoe kom je er op!
Ik heb niets met voetballen maar dit is toch wel erg leuk.
Anoniem zei…
Jammer dat De Nederlanden in Noord-Scharwoude, de Laan der Nederlanden in Beverwijk en de Vrij Nederlandstraat in Arnhem niet meedoen. Dat zou "onze" kansen een stuk beter maken.

Groet,
Bert
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populaire posts van deze blog

Is het nou Dorpstraat of Dorpsstraat - over de tussen-s in straatnamen

Onlangs stelde iemand me de vraag waarom in Rotterdam de Heemraadssingel en het Heemraadsplein een tussen-s hebben, maar de nabijgelegen Heemraadstraat niet. Komt dat door willekeur van de naamgevers of is er iets anders aan de hand? 

Hoe zit het ook al weer met het gebruik van de tussen-s in de Nederlandse taal? In het Taalportaal wordt uitgelegd wanneer er een tussen-s wordt gebruikt in een samenstelling. Die s komt bijvoorbeeld altijd voor als het eerste deel een verkleinwoord is ('meisjesjurk') of een persoonsaanduiding die in het meervoud een s krijgt ('vissersboot'). En een tussen-s kan ook voorkomen wanneer het eerste deel een meervoud op -en heeft ('dorpsplein') of als het eerste deel helemaal geen meervoud heeft ('eeuwigheidswaarde'). Snap je het nog? Vergeet het dan toch maar weer snel, want er zijn ook nog allemaal uitzonderingen op deze regels. De geleerden weten ook niet precies wat nou de functie van die tussen-s is en in welke gevallen di…

De langste straatnamen van Nederland

Wat zijn de langste straatnamen van Nederland? Ik zet deze mooie namen graag voor je op een rijtje.

Om de lengte van een straatnaam te bepalen volstaat het niet om op de straatnaamborden te kijken, want soms hangen er in één straat al borden met verschillende schrijfwijzen van dezelfde naam. Het is beter om uit te gaan van de officiële schrijfwijze van de straatnaam zoals die is vastgelegd in de BAG, de Basisregistraties Adressen en Gebouwen. Dat levert de volgende top-10 op:
Ir. Mr. Dr. van Waterschoot van der Grachtstraat in Heerlen (48 tekens in totaal, 38 tekens zonder punten en spaties)Burgemeester Baron van Voerst van Lyndenstraat in Gramsbergen (46/41 tekens)Wethouder Fierman Eduard Meerburg senior kade in Katwijk (45/40 tekens)Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg in Tilburg (43/38 tekens)Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat in Laren (42/38 tekens)Burgemeester van Hövell tot Westerflierpad in Halfweg (42/38 tekens)Burgemeester Hoytema van Konijnenburglaan in Scherpe…

Van Arnhem tot San Francisco - iedere stad zijn eigen Lombardstraat. Maar waarom eigenlijk?

Een Lombardsteeg in Alkmaar, een Lombardstraat in Goes, een Lombardkade in Rotterdam en een Lange en Korte Lombardstraat in Den Haag. Een Lombardenstraat en Lombardenvest in Antwerpen, en een Lombardstraat in Brussel. En dan ook nog Lombard Street in Londen, een in Philadelphia en een in San Francisco. Waar komen al die Lombard-straten toch vandaan? Was er misschien ooit een meneer Lombard, en waar heeft hij het dan aan verdiend dat er in de hele wereld straatnamen naar hem zijn genoemd? Nee, de straten zijn niet naar een meneer genoemd, maar naar een heel volk: de Lombarden. Maar waarom zou je daar een straat naar noemen?

De Lombarden zijn de inwoners van Lombardije, de streek rondom Milaan in het noorden van Italië. De naam gaat terug op de 'Longobarden' (de 'Langbaarden'), een Germaanse volksstam waarvan de mannen blijkbaar opvallend lange baarden hadden. Tijdens de Germaanse volksverhuizing in de vijfde eeuw trokken ze naar Noord-Italië en richtten daar een eigen r…

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp?

Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat. Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat, van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd ge…