Doorgaan naar hoofdcontent

Arnhem Dubbelstad - over de straatnamen van Arnhem

Mijn peetoom woonde vroeger in Arnhem en dus kwam ik als klein kind regelmatig in die stad. Ik denk dat ik daardoor eerder een trolleybus heb zien rijden dan een tram of metro. Het intrigeerde me altijd dat Westervoort ten oosten van Arnhem ligt en Oosterbeek ten westen. En doordat mijn oom in de Sweelincklaan woonde, wist ik al wie Sweelinck was voordat ik ooit een briefje van 25 gulden had gezien.

Ik was direct geïnteresseerd toen ik een jaar geleden hoorde dat Kees Crone een boek over de straatnamen van Arnhem aan het schrijven was. Dat boek is eind vorig jaar verschenen: "Arnhem Dubbelstad. Straatnamen in wijken en buurten." In zijn boek vertelt Kees Crone uitgebreid over de verschillende wijken en buurten van de stad. Hij vertelt echter zó uitgebreid allerlei feiten en achtergronden over de statige herenhuizen, de moderne kantoorpanden, de beroemde bewoners, de winkels en de neringen, dat het even zoeken is naar de verhalen over de straatnamen. Er komen mooie namen voorbij zoals de Weerdjesstraat en de Schrassertstraat... maar helaas zonder uitleg. Soms wordt wel verklaard waar een bepaalde straatnaam vandaan komt, maar net zo makkelijk wordt er uitgeweid over de architecten van de beeldbepalende panden en over de bijzondere gebouwen die helaas verdwenen zijn. Ik las dat de Pastoorstraat beter Rabbijnstraat had kunnen heten, omdat er sinds 1853 een synagoge is gevestigd. Vervolgens gaat het verder over de synagoge, maar weet ik nog niet waarom de straat dan toch ooit Pastoorstraat is genoemd!

Burgemeesters en Metamorfosen
Bij alle wijk- en buurtnamen wordt wel consistent de herkomst genoemd; de namen van buurten en wijken zijn vaak van oude landhuizen of landgoederen afgeleid. Tussen alle achtergrondverhalen door leer je heus ook wel wat over de straatnamen. De gekozen thema's blijken in Arnhem heel mooi de ontwikkeling te volgen die je ook in andere steden ziet. In de Burgemeesterswijk - die rond 1900 werd gesticht - werden nieuwe straten al vanaf het begin naar burgemeesters (en andere belangrijke bestuurders) genoemd; het is een sjieke wijk met grote huizen en daar passen de sjieke burgemeestersnamen zoals Van Lawick van Pabst, Pels Rijcken en Sweerts de Landas prima bij.

In de decennia daarna kwamen ook in Arnhem de staatslieden, zeehelden, schilders en componisten aan bod. Bij de straatnaamgeving op de Paasberg werd bijvoorbeeld gekozen voor oudere Nederlandse literatoren, zoals Alberdingk Thijm en Bilderdijk. In Malburgen werden de straten genoemd naar bloemen, grassen, kruiden en planten. En toen er ten zuiden van de Rijn ineens flink gebouwd werd en er een groot aantal nieuwe straatnamen moesten komen, koos men voor de verschillende buurten plaatsnamen uit Holland, Zeeland, Brabant en Limburg als thema. Daar kunnen ze inderdaad nog wel even mee vooruit. Sinds een jaar of tien is de wijk Schuytgraaf in ontwikkeling. De straten krijgen hier namen binnen nieuwe thema's zoals spoorwegen, landbouwwerktuigen, de Tweede Wereldoorlog, fruitrassen en de Metamorfosen van Ovidius... van die dingen.

Wat in deze ontwikkeling opvalt: hoe nieuwer de wijken - en hoe minder geschiedenis ze dus hebben - hoe meer aandacht de straatnaamgeving in het boek krijgt. Het leukst vind ik zelf de kleine anekdotes over straatnaamgeving. Toen bijvoorbeeld het dorp Elden in 1966 bij Arnhem werd gevoegd, had Arnhem ineens een aantal straatnamen die wel heel erg op elkaar leken. Omdat er in Arnhem al een Middenweg was, werd de Middelweg uit Elden snel hernoemd tot Elderhofseweg. En toen de straatnaamcommissie voor een nieuwe buurt in Elden als thema 'sprookjes' voorstelde, met als straatnamen bijvoorbeeld de Sneeuwwitjelaan, de Kikkerkoning en het Repelsteeltjespad, werd dat door het college van B&W afgekeurd - dergelijke namen "zouden de verkoopbaarheid van de woningen niet ten goede komen". Vervolgens werden de straten naar muziektermen genoemd, met straatnamen zoals Allegrolaan en Symfoniesingel - daar wil iedereen wel in wonen.

Straatnaamboeken
Straatnamenboeken bestaan vaak voornamelijk uit een alfabetische opsomming van alle straatnamen in een stad, met voor iedere naam een verklaring over de betekenis en herkomst. Bij dat soort straatnaamboeken ontbreekt soms de context over de ontwikkelingen en de thema's waarbij de namen gekozen zijn. "Arnhem Dubbelstad" benadert het juist van de andere kant: het staat vol met allerlei leuke feiten en verhalen over de stad, maar daardoor blijft het bij veel straatnamen die genoemd worden wel gissen waar ze precies vandaan komen. Gelukkig heeft Kees Crone bij het boek ook een website laten maken waar juist wel alle straatnamen verklaard worden: www.arnhem.nl/arnhemsestraatnamen

Woon je in Arnhem of ben je gewoon geïnteresseerd in de verhalen en achtergronden van de stad? Dan is "Arnhem Dubbelstad" met al zijn teksten en foto's een leuk boek om meer over de stad te leren. Je steekt er gegarandeerd wat van op! Ben je op zoek naar de betekenis of herkomst van een bepaalde straatnaam? Dan kun je het beste op de website kijken. Op die website vond ik bijvoorbeeld dat de naam van de Weerdjesstraat is ontleend aan de vroegere uiterwaarden langs de Rijn. De Schrassertstraat is genoemd naar Johan Schrassert, een Gelders historicus uit de achttiende eeuw die in 1740 de 'Codex Gelro Zutphanicus' schreef. En de Pastoorstraat - die straat met die synagoge uit 1853 - is gewoon genoemd naar de pastoor van de St. Eusebiuskerk, want die woonde ooit in die straat. Zo simpel kan het soms zijn.

  • Arnhem Dubbelstad. Straatnamen in wijken en buurten. ISBN 9789079520046

Reacties

Anoniem zei…
Op de lagere school (ca 1965) maakte mijn meester ons (ook) erop attent dat ten zuiden van Arnhem Noord-Brabant lag en ten noorden zich (ooit) de Zuiderzee bevond.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populaire posts van deze blog

Is het nou Dorpstraat of Dorpsstraat - over de tussen-s in straatnamen

Onlangs stelde iemand me de vraag waarom in Rotterdam de Heemraadssingel en het Heemraadsplein een tussen-s hebben, maar de nabijgelegen Heemraadstraat niet. Komt dat door willekeur van de naamgevers of is er iets anders aan de hand? 

Hoe zit het ook al weer met het gebruik van de tussen-s in de Nederlandse taal? In het Taalportaal wordt uitgelegd wanneer er een tussen-s wordt gebruikt in een samenstelling. Die s komt bijvoorbeeld altijd voor als het eerste deel een verkleinwoord is ('meisjesjurk') of een persoonsaanduiding die in het meervoud een s krijgt ('vissersboot'). En een tussen-s kan ook voorkomen wanneer het eerste deel een meervoud op -en heeft ('dorpsplein') of als het eerste deel helemaal geen meervoud heeft ('eeuwigheidswaarde'). Snap je het nog? Vergeet het dan toch maar weer snel, want er zijn ook nog allemaal uitzonderingen op deze regels. De geleerden weten ook niet precies wat nou de functie van die tussen-s is en in welke gevallen di…

De langste straatnamen van Nederland

Wat zijn de langste straatnamen van Nederland? Ik zet deze mooie namen graag voor je op een rijtje.

Om de lengte van een straatnaam te bepalen volstaat het niet om op de straatnaamborden te kijken, want soms hangen er in één straat al borden met verschillende schrijfwijzen van dezelfde naam. Het is beter om uit te gaan van de officiële schrijfwijze van de straatnaam zoals die is vastgelegd in de BAG, de Basisregistraties Adressen en Gebouwen. Dat levert de volgende top-10 op:
Ir. Mr. Dr. van Waterschoot van der Grachtstraat in Heerlen (48 tekens in totaal, 38 tekens zonder punten en spaties)Burgemeester Baron van Voerst van Lyndenstraat in Gramsbergen (46/41 tekens)Wethouder Fierman Eduard Meerburg senior kade in Katwijk (45/40 tekens)Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg in Tilburg (43/38 tekens)Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat in Laren (42/38 tekens)Burgemeester van Hövell tot Westerflierpad in Halfweg (42/38 tekens)Burgemeester Hoytema van Konijnenburglaan in Scherpe…

Van Arnhem tot San Francisco - iedere stad zijn eigen Lombardstraat. Maar waarom eigenlijk?

Een Lombardsteeg in Alkmaar, een Lombardstraat in Goes, een Lombardkade in Rotterdam en een Lange en Korte Lombardstraat in Den Haag. Een Lombardenstraat en Lombardenvest in Antwerpen, en een Lombardstraat in Brussel. En dan ook nog Lombard Street in Londen, een in Philadelphia en een in San Francisco. Waar komen al die Lombard-straten toch vandaan? Was er misschien ooit een meneer Lombard, en waar heeft hij het dan aan verdiend dat er in de hele wereld straatnamen naar hem zijn genoemd? Nee, de straten zijn niet naar een meneer genoemd, maar naar een heel volk: de Lombarden. Maar waarom zou je daar een straat naar noemen?

De Lombarden zijn de inwoners van Lombardije, de streek rondom Milaan in het noorden van Italië. De naam gaat terug op de 'Longobarden' (de 'Langbaarden'), een Germaanse volksstam waarvan de mannen blijkbaar opvallend lange baarden hadden. Tijdens de Germaanse volksverhuizing in de vijfde eeuw trokken ze naar Noord-Italië en richtten daar een eigen r…

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp?

Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat. Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat, van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd ge…