Doorgaan naar hoofdcontent

Schuif gezellig aan in de Sesamstraat

Sesamstraat? Daar zou ieder kind wel willen wonen! Nou, dat kan. Maar dan moet je wel verhuizen naar Almere.

Als je een straat zou willen noemen naar het bekende televisieprogramma dan moet je waarschijnlijk eerst toestemming vragen aan de rechthebbenden. Maar een wijk met straten die naar kruiden en specerijen genoemd zijn, dat kan natuurlijk altijd. In Almere ligt de Sesamstraat tussen de Papaverstraat, de Peperstraat, de Weegbreestraat en de Valeriaanstraat. In Nijmegen ligt de Sesamstraat tussen de Korianderstraat, de Nootmuskaatstraat, het Oreganopad en de Kruidenstraat. Tussen al die kruiden maak je toch mooi de blits als je in de Sesamstraat woont. In Enschede ligt trouwens ook nog een Sesamstraat, maar die ligt op een industrieterrein, parallel aan de Handelskade Oost. Daar wil je met je kinderen niet wonen, lijkt me.

Een wijk met straten die écht naar Sesamstraat zijn genoemd... dat lijkt me eigenlijk ook wel leuk. Een Pinopad, een Purkplein, een Tommiestraat, een Ieniemienieweg en een Aartstraat. Dat wordt vast een gezellige wijk. Maar het zal wel weer niet mogen.

Andersom is het ook wel een leuke oefening: wat voor thema's moet je bedenken als je 'stiekem' nog meer straten naar bekende televisieprogramma's wilt noemen? De Klokhuisstraat ligt in de buurt waar de straten naar onderdelen van vruchten zijn genoemd, net als de Bananenschilkade en het Kersenpitpad. De Rondom-tienstraat en de Twee-voor-twaalfstraat zijn natuurlijk in de tijdenbuurt, net als de Kwart-over-achtstraat en de Tegen-zessenstraat. En de Bananasplitstraat zal wel niet ver verwijderd zijn van het Sorbetpad en de Dameblancheboulevard.

Terug naar Almere. Daar hebben ze ook een Jim Hensonstraat. Jim Henson leverde met zijn poppenspel een grote bijdrage aan Sesamstraat. Je kunt in precies een uur lopen van de Jim Hensonstraat naar de Sesamstraat!

Reacties

Rob Essers zei…
"In Oosterhout ligt de Sesamstraat tussen de Korianderstraat, de Nootmuskaatstraat, het Oreganopad en de Kruidenstraat."

Met Oosterhout wordt kennelijk de wijk Oosterhout in de woonplaats Nijmegen (vóór 1 januari 2010: Oosterhout gemeente Nijmegen) bedoeld. De Nootmuskaatstraat is in 2007 omgedoopt in Oreganopad en de Oreganostraat heet sindsdien Sesamstraat.
Wonen in de Sesamstraat in Nijmegen zal niet lukken. De panden zijn genummerd aan de Kruidenstraat en de Oude Groenestraat in Nijmegen. Begin 2009 is het laatste straatnaambord met de naam Sesamstraat ontvreemd.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populaire posts van deze blog

Is het nou Dorpstraat of Dorpsstraat - over de tussen-s in straatnamen

Onlangs stelde iemand me de vraag waarom in Rotterdam de Heemraadssingel en het Heemraadsplein een tussen-s hebben, maar de nabijgelegen Heemraadstraat niet. Komt dat door willekeur van de naamgevers of is er iets anders aan de hand? 

Hoe zit het ook al weer met het gebruik van de tussen-s in de Nederlandse taal? In het Taalportaal wordt uitgelegd wanneer er een tussen-s wordt gebruikt in een samenstelling. Die s komt bijvoorbeeld altijd voor als het eerste deel een verkleinwoord is ('meisjesjurk') of een persoonsaanduiding die in het meervoud een s krijgt ('vissersboot'). En een tussen-s kan ook voorkomen wanneer het eerste deel een meervoud op -en heeft ('dorpsplein') of als het eerste deel helemaal geen meervoud heeft ('eeuwigheidswaarde'). Snap je het nog? Vergeet het dan toch maar weer snel, want er zijn ook nog allemaal uitzonderingen op deze regels. De geleerden weten ook niet precies wat nou de functie van die tussen-s is en in welke gevallen di…

De langste straatnamen van Nederland

Wat zijn de langste straatnamen van Nederland? Ik zet deze mooie namen graag voor je op een rijtje.

Om de lengte van een straatnaam te bepalen volstaat het niet om op de straatnaamborden te kijken, want soms hangen er in één straat al borden met verschillende schrijfwijzen van dezelfde naam. Het is beter om uit te gaan van de officiële schrijfwijze van de straatnaam zoals die is vastgelegd in de BAG, de Basisregistraties Adressen en Gebouwen. Dat levert de volgende top-10 op:
Ir. Mr. Dr. van Waterschoot van der Grachtstraat in Heerlen (48 tekens in totaal, 38 tekens zonder punten en spaties)Burgemeester Baron van Voerst van Lyndenstraat in Gramsbergen (46/41 tekens)Wethouder Fierman Eduard Meerburg senior kade in Katwijk (45/40 tekens)Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg in Tilburg (43/38 tekens)Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat in Laren (42/38 tekens)Burgemeester van Hövell tot Westerflierpad in Halfweg (42/38 tekens)Burgemeester Hoytema van Konijnenburglaan in Scherpe…

Van Arnhem tot San Francisco - iedere stad zijn eigen Lombardstraat. Maar waarom eigenlijk?

Een Lombardsteeg in Alkmaar, een Lombardstraat in Goes, een Lombardkade in Rotterdam en een Lange en Korte Lombardstraat in Den Haag. Een Lombardenstraat en Lombardenvest in Antwerpen, en een Lombardstraat in Brussel. En dan ook nog Lombard Street in Londen, een in Philadelphia en een in San Francisco. Waar komen al die Lombard-straten toch vandaan? Was er misschien ooit een meneer Lombard, en waar heeft hij het dan aan verdiend dat er in de hele wereld straatnamen naar hem zijn genoemd? Nee, de straten zijn niet naar een meneer genoemd, maar naar een heel volk: de Lombarden. Maar waarom zou je daar een straat naar noemen?

De Lombarden zijn de inwoners van Lombardije, de streek rondom Milaan in het noorden van Italië. De naam gaat terug op de 'Longobarden' (de 'Langbaarden'), een Germaanse volksstam waarvan de mannen blijkbaar opvallend lange baarden hadden. Tijdens de Germaanse volksverhuizing in de vijfde eeuw trokken ze naar Noord-Italië en richtten daar een eigen r…

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp?

Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat. Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat, van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd ge…