zaterdag 20 december 2008

Speuren naar thema's

Ik kwam net de straatnaam 'Agatha' in Leidschendam tegen en vroeg me af binnen welk straatnamenthema die straat past. Hoe zouden de andere straten in die wijk heten?

Bij de naam 'Agatha' denk ik meteen aan detectiveschrijfster Agatha Christie, en veel verder dan dat kom ik eigenlijk ook niet. Zou dat het thema van die wijk zijn: voornamen van bekende detectiveschrijvers? Dan heten de straten in de directe omgeving vast Raymond (Chandler), Mickey (Spillane), Edgar (Allen Poe), Arthur (Conan Doyle) en Michael (Connelly). Best leuke namen, zo bij elkaar.

Helaas zat ik er helemaal naast. De straten in de omgeving van Agatha in Leidschendam heten Vieveenland, Buitenwater, Schadeken, Binnenweg, Kooiland, Veurkapel, Duinmeierij en Herberg. Ik zie daar niet direct een thema in. Dit lijkt me een mooie zaak voor Hercule Poirot!

(Er is trouwens wel een Agatha Christiestraat in Spijkenisse.)

zondag 14 december 2008

Straatnamen zetten stad op de kaart (en andersom)

Bomen, schilders, vogels... allemaal makkelijke thema's waar je nagenoeg onbeperkt straatnamen uit kunt putten, en daar maken een heleboel steden en dorpen dankbaar gebruik van. Maar sommige thema's horen toch echt in één stad thuis, en nergens anders.

Zo werd deze week bekend dat er in Dartford (iets ten zuiden van Londen) straatnamen komen die genoemd zijn naar de titels van nummers van de Rolling Stones. Mick Jagger en Keith Richards hebben elkaar voor het eerst ontmoet op de lagere school van Dartford en ze gingen er ook naar de middelbare school. Het is dus een mooi idee om daar wat Rolling Stones-nummers te vernoemen.

Een projectontwikkelaar kwam met het idee voor dit straatnamenthema, en de gemeenteraad pikte het voortvarend op. "De Rolling Stones hebben hun stempel op de wereld gedrukt en het is geweldig voor ons dat we hun roots erkenning kunnen geven", aldus gemeenteraadslid Jeremy Kite. En dus krijgt Dartford binnenkort dertien nieuwe straatnamen zoals Ruby Tuesday Drive, Stones Avenue, Satisfaction Street, Sympathy Street, Little Red Walk, Angie Mews, Babylon Close, Rainbow Close en Stones Avenue. Waarschijnlijk worden ook de bandleden nog vernoemd in een straatnaam.

Voordat de beslissing is genomen, zijn de straatnamen voorgelegd aan het postbedrijf en de hulpdiensten, maar die zagen geen problemen. De politie sprak wel de zorg uit dat de straatnaamborden misschien vaak gestolen zullen worden door verzamelaars. Volgens Jeremy Kite is de kans veel groter dat fans naar de wijk komen om met de borden op de foto te gaan. En veel belangrijker nog: de straatnamen zetten Dartford in één keer op de kaart.

Dat kunnen wij ook!
Misschien is het leuk als men in Den Haag straatnamen naar nummers van Golden Earring gaat vernoemen. Dat levert alleen wel wat vreemde straatnamen op: When the lady smilesstraat, Twilight zonestraat, Radar lovestraat en de Burning stuntmanstaat. Of anders een De Dijk-wijk in Amsterdam, met straten als Bloedend hartstraat, Dansen op de vulkaanlaan, Binnen zonder kloppenstraat en de Nergens goed voorstraat!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...