maandag 20 oktober 2008

Geen plein, pad of plaats meer voor Vladimir Poetin

In Nederland worden slechts zelden straatnamen genoemd naar personen die nog in leven zijn. Alleen echte helden (zoals Olympische sporters) en leden van het koningshuis vormen een uitzondering. Het probleem van personen die nog in leven zijn, is dat ze zelf ook bezwaar kunnen maken tegen de vernoeming. Dat probleem heb je met mensen die meer dan tien jaar geleden overleden zijn natuurlijk niet.

Twee weken geleden werd in Grozny - de hoofdstad van Tsjetsjenië - een boulevard vernoemd naar de Russische premier Vladimir Poetin. In Tsjetsjenië vochten de Russen een paar jaar geleden een bloedige oorlog uit tegen separatistische rebellen. De Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov betuigde bij de vernoeming zijn trouw aan de voormalige president van Rusland. Volgens de pro-Russische Kadyrov is Poetin de held van de Tsjetsjenen en is 99 procent van de bevolking blij met de nieuwe straatnaam.

Maar Poetin is er zelf helemaal niet blij mee! Het mag soms misschien lijken dat Poetin een heuse persoonlijkheidscultus probeert te creëren (vorige week lanceerde hij nog een judo-dvd onder de titel 'Leer judo met Vladimir Poetin'), maar dat blijkt helemaal niet het geval. Een eigen straatnaam is namelijk zo ongeveer het hoogste dat je kunt krijgen, en daar zit Poetin dus blijkbaar niet op te wachten. "Hij heeft liever dat dit niet gebeurt", zei Poetins woordvoerder. "Dat geldt niet alleen voor het vernoemen van straten, maar ook voor standbeelden, foto's in schoolboeken en dergelijke."

Misschien dat hij bang is dat al die straatnamen over een jaar of vijftig weer allemaal hernoemd zullen zijn.

woensdag 1 oktober 2008

De straten van 't Woudt

't Woudt is een klein kerkdorp in Zuid-Holland. Het staat bekend als het kleinste dorp van Nederland. Het mag dan klein zijn, het heeft wel alles wat een dorp moet hebben: een café, een kerk, een pastorie, een kosterswoning en nog een paar huizen en boerderijen. En ongeveer 36 inwoners.

Of 't Woudt inderdaad het kleinste dorp van Nederland is, weet ik niet. Maar dat het het dorp met de minste straatnamen is, lijkt me niet te betwisten. 't Woudt heeft namelijk officieel maar één straatnaam. Drie keer raden wat die naam is. Nee, niet de Kerkstraat. Nee, ook niet de Dorpsstraat. Woudsestraat? Bijna goed! De straat heet Het Woudt.

Ik verwacht niet dat 't Woudt een eigen straatnamencommissie heeft.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...