woensdag 21 november 2007

Delftse straatnaam voor SS'er

De Delftse gemeenteraadsleden Meuleman en Van der Werf vinden dat er meer straatnamen genoemd moeten worden naar (oud-)Delftenaren. Zij namen daarvoor een lijst met bekende Delftenaren van Wikipedia en stuurden die ter inspiratie naar de straatnamencommissie.

Veel van de namen bleken niet te voldoen aan de richtlijnen die de straatnamencommissie in Delft hanteert. Zo moet een persoon bijvoorbeeld minimaal tien jaar dood zijn, voordat er een straatnaam naar mag worden vernoemd. Die richtlijn is ooit ingesteld, omdat pas enige tijd na iemands dood de ware proporties van zijn prestaties objectief kunnen worden vastgesteld.

Op de lijst stond ook atleet Tinus Osendarp. Die is in 2002 overleden en dus ook nog geen tien jaar dood. Maar toch is nu al duidelijk dat die zich tijdens zijn leven niet altijd even netjes heeft gedragen.

Het kan helemaal geen kwaad om bij het samenstellen van zo'n lijst eventjes zorgvuldig te werk te gaan.
De oud-SS’er en beruchte nazi-collaborateur Tinus Osendarp (1916-2002), tevens een Olympisch atleet, is een van de oud-Delftenaren, die geëerd moeten worden met een eigen straatnaam. Zijn naam prijkte gisteren althans op een lijst met nog 22 andere personen die de gemeenteraadsleden Bianca van der Werf van Onafhankelijk Delft en Aad Meuleman van Stadsbelangen Delft naar de straatnaamcommissie hadden verstuurd.

De commissie werd in een bijgevoegde brief gevraagd om het overzicht te gebruiken bij het bedenken van de aanduidingen voor de straten en pleinen in de toekomstige nieuwbouwwijken van Delft.

Osendarp dankte zijn nominatie aan het feit dat hij in die stad is geboren én aan zijn sportieve prestaties op onder meer de Olympische Spelen van Berlijn in 1936; daar behaalde hij brons op zowel de 100 als de 200 meter.

Van der Werf en Meuleman bleken geen idee te hebben van de rol die Osendarp speelde in de Tweede Wereldoorlog. „Ik ken hem niet, maar zag ‘atleet’ bij zijn naam staan en dacht: oké!’’ zegt Van der Werf wanneer ze door deze krant met het nazi-verleden wordt geconfronteerd. „Ik wist het niet. Anders had ik ’m er denk ik wel uitgehaald.’’

Meuleman is veel stelliger. ,,We hebben niet van iedereen uitgezocht wie wat heeft gedaan,’’ erkent hij. „Ook mij zei die naam helemaal niets. Maar we vonden de lijst met namen op internet en daar stond ook Osendarp bij.’’

Meuleman noemt het ‘heel slordig’ dat dit kon gebeuren en stuurde eveneens gisteren direct een tweede brief naar de straatnaamcommissie, met hierin het verzoek om Osendarp weer te schrappen. „Dit was absoluut niet de opzet,’’ stelt hij over de uitglijer.

Osendarp ging in de oorlog werken bij de Haagse politie en sloot zich vanaf 1941 aan bij de NSB, de Sicherheitsdienst en de SS. In het najaar van ’44 behoorde hij tot de leden van het gevreesde Commando Leemhuis, dat jacht maakte op verzetsstrijders. Tien van hen hebben het niet overleefd. Het kwam Osendarp na de bevrijding op twaalf jaar gevangenisstraf te staan.

Tot de andere personen die door Van der Werf en Meuleman zijn opgevoerd behoren Peter Tetteroo (zanger van de TeeSet), Nico Haak en Jules de Corte. Die laatste ging pas op ongeveer 20-jarige leeftijd in Delft wonen.

Ook nog levende BN’ers als Jody Bernal, Polle Eduard en Gregor Bak worden voorgedragen. „Het lijkt ons leuk om een wijkje met uitsluitend Delftse namen te krijgen,’’ aldus Meuleman.
Overigens zijn er in Delft al buurten met bijvoorbeeld namen van Delftse burgemeesters, Delftse schilders, Delftse hoogleraren en Delftse verzetstrijders. Dus die typisch Delftse straatnamen zijn er heus al wel.


Bron: AD
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...